«

»

SOLARON: Consolidare cu mortare speciale a cailor de rulare pentru un pod rulant de 25 tf

Share

solaron august foto 1In iulie 2015, la Savinesti, jud. Neamt, compania COMES SA a demarat lucrarile privind retehnologizarea sectorului de productie. La una dintre hale s-a montat un nou pod rulant suplimentar, cu o capacitate de ridicare de 25 tf, care va rula alaturi de podul existent de 15 tf. 

A fost necesara expertizarea structurii  initiale a caii de rulare pentru cele doua macarale pod. Proiectantul lucrării, Modern Procons S.R.L. din Buzău, a impus prin proiect, consolidarea structurii de rezistenta a caii de rulare (consolidare a grinzilor si stalpilor de sustinere in varianta cu elemenete metalice cofrag si microbetoane speciale de turnare).

Solaron Construct a asigurat microbetonul german de subturnare EG®01, precum si asistenta tehnica de specialitate pentru pregatirea suprafetelor, prepararea materialului, punerea in opera si utilajul specializat de tip pompa transport si torcret mortare STROBOT 406S. Folosind acest utilaj performant, punerea in opera a microbetonului s-a facut usor, rapid, intr-o etapa, respectandu-se, astfel, specificatiile din fisa tehnica privind turnarea neintrerupta.

Sistemul de tip cofrag metalic din tabla a fost ancorat in elementele structurale initiale din beton, la o distanta de numai 15 mm fata de betonul existent, avand, in acelasi timp, atat rol structural, cat si de cofrag etans  pentru microbetonul de umplere turnat.

Pentru asigurarea conlucrarii eficiente intre partea metalica si beton, materialul de umplere trebuia sa indeplineasca conditii precum:

  • rezistente initiale si finale mari;
  • capacitate mare de curgere;
  • aderenta buna, atat la beton cat si la otel;
  • crestere controlata de volum pentru impanarea foarte buna fata de cele doua flancuri, granulatia maxima specificata prin proiect – 1 mm;
  • capacitate de pasivare (inhibator de coroziune) pentru metal, ancorare pentru buloanele de prindere in beton;
  • autonivelant fara vibrare;
  • grosime de turnare de 15 mm etc.

Au fost necesare cca. 10,000 kg de microbeton EuroGrout 01 pentru ancorarea buloanelor de fixare si umplerea spatiilor dintre metal si betonul de structura.

Turnarea materialului la inaltimea de 7 m a fost facilitata de utilajul specializat STROBOT 406S, cu capacitate de pompare pana la presiunea maxima de 40 bari.

Turnarea, atat a grinzilor cu des­chidere de 6 m cat si a stalpilor in zona de consola sustinere grinda, s-a realizat printr-un singur stut de injectie per element, continuu, fara intrerupere. Astfel a fost eliminata posibilitatea ca, in timpul turnarii, sa ramana aer oclus.

Prin turnarea microbetonului s-a incheiat lucrarea de consolidare a  structurii de rezistenta a caii de rulare, structura capabila, in pre­zent, sa preia incarcarile date de noul ansamblu de macarale pod, insu­mand un total de 40 tf.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 117 – august 2015, pag. 8

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2015/08/01/solaron-consolidare-cu-mortare-speciale-a-cailor-de-rulare-pentru-un-pod-rulant-de-25-tf/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.