«

»

Tehnologia revolutionara Rigips Activ’Air® pentru cladirile certificate in programul „Green Homes“ / „Case Verzi“

Share

rigips august foto 5Saint-Gobain Rigips Romania, atestata de curand de catre Consiliul Roman pentru Cladiri Verzi (Romania Green Building Council) ca furnizor de solutii pentru cladirile certificate in programul “Green Homes” /  “Case Verzi”, pune la dispozitia clientilor sai tehnologia revolu­tionara Activ’Air®, cu rol activ in purificarea aerului din interiorul cladirilor, ajutand la crea­rea unui climat sanatos atat pentru adulti, cat mai ales pentru copii, acestia din urma fiind mult mai sensibili atunci cand sunt expusi la compusii orga­nici volatili nocivi in concentratii ridicate (in special formal­dehida), prezenti in produsele de curatare, textile, parchet, vopsele si in special in mobilier. 

Tehnologia Activ’Air®, premiata de Consiliul Roman pentru Cladiri Verzi 

Romania Green Building Council (Consiliul Roman pentru Cladiri Verzi) i-a acordat recent companiei Saint-Gobain Rigips Romania premiul “Produsul Inovator al anului 2015” pentru placa de gips-carton Rigips Activ’Air® – un produs 100% natural pentru un habitat durabil, care elimina formaldehida din aerul interior, protejand, astfel, sanatatea oamenilor.

 

Saint-Gobain Rigips: brevet international pentru tehnologia revolutionara Activ’Air® 

Tehnologia Activ’Air® reprezinta rezultatul multor ani de studiu, eficacitatea sa fiind atent analizata si demonstrata in labora­tor, dupa testarea de catre organisme independente: Institutul independent ECO din Köln si Grupul de laboratoare EUROFINS din Danemarca. De asemenea, a primit stampila “Aprobat” din partea Institute for Building Biology (IBB) din Rosenheim.

Aceasta tehnologie este inglobata atat in placa din gips-carton Rigips Activ’Air®, cat si in plafonul demontabil Gyptone Activ’Air®, produse care contribuie la crearea unui climat sanatos in interiorul cladirilor, imbunatatind activ aerul interior prin redu­cerea concentratiei unor compusi chimici evidentiati in cercetari recente ca fiind nocivi. Aceste produse au o durata de viata de pana la 50 de ani, substanta activa actionand pentru purificarea aerului in toata aceasta perioada, aliniindu-se, astfel, noilor cerinte ale viitorului in ceea ce priveste habitatul durabil, consumul de materii prime, climatul, sustenabilitatea, dar mai ales protectia mediului. Utilizarea materialelor care au o durata de viata mare face ca reinnoirea cererilor de resurse in timpul perioadei de utilizare a cladirii sa nu mai fie necesara.

 

Cum functioneaza Activ’Air®: cea mai recenta inovatie de la Saint-Gobain Rigips 

Avand in vedere ca timpul petrecut in interiorul cladirilor poate ajunge uneori chiar si pana la 22 de ore pe zi, calitatea aerului este extrem de importanta. Tehnologia Activ’Air® a fost special conceputa pentru a descompune formaldehida, un compus organic volatil, in compusi inerti nedaunatori, rezultatul fiind un aer interior semnificativ imbunatatit.

Cele doua produse promovate de Saint-Gobain Rigips Romania care inglo­beaza tehnologia Activ’Air® (placa din gips-carton Rigips Activ’Air® si plafonul demontabil Gyptone Activ’Air®) sunt des­chizatoare de drumuri atunci cand vine  vorba  despre  imbunatatirea aerului interior in  scoli,  institutii,  spitale, case, cladiri comerciale sau birouri, retinand si neutralizand formaldehida din aerul interior. Doar utilizarea placilor din gips-carton Rigips Activ’Air® pentru placarea peretilor interiori si a plafoanelor poate reduce cu pana la 70% nivelul de formaldehida dintr-un metru3 de aer dintr-o incapere (presupunem placare 1 m2 spatiu), in timp ce utilizarea plafoanelor Gyptone Activ’Air® (presupunem placare 0,4 m2 spatiu) poate reduce acest nivel cu pana la 60%. Asadar, folosite impreuna – placile din gips-carton Rigips Activ’Air® pentru placarea peretilor si Gyptone Activ’Air® pentru placarea plafoanelor pot reduce chiar mai mult nivelul de formaldehida dintr-o incapere. Acest raport corespunde placarii peretilor si tavanului unei camere, luand in consi­derare un living obisnuit de apartament sau dormitorul unui copil intr-o casa: 4 m lungime x 4 m latime x 2,5 m inaltime, cu usa si fereastra, insemnand un volum de 40 m3 si o suprafata cumulata a peretilor si plafonului de 52 m2. Este important de adaugat faptul ca, in urma procesului de absorbtie, aditivul din placa de gips-carton absoarbe compusul organic volatil si il transforma intr-un compus inert, care nu se poate intoarce in aer sub forma de poluant.

Pe langa rolul de purificare a aerului, plafoanele GyptoneActiv’Air® au si un inalt grad de reducere a nivelului de zgomot, imbunatatind acustica in toate tipurile de incaperi in care sunt utilizate, fiind recomandate in special in salile de curs, spitale, institutii, reducand timpul de reverberatie, asigurand, astfel, o calitate imbunatatita a vorbirii si mai putin zgomot de fond in incapere.

 

Produsele Saint-Gobain Rigips: Impact crescut asupra mediului interior, impact scazut asupra mediului exterior 

Produsele inovatoare ale Saint-Gobain Rigips indeplinesc cele mai exigente cerinte de calitate, ele avand o durata de viata similara cu cea a cladirii in care sunt utilizate. Atat placile din gips-carton (numele companiei devenind un sinonim pentru acest produs), cat si gleturile si tencuielile marca Rigips® folosesc o materie prima 100% reciclabila de un numar infinit de ori. Roca de gips provine din depozitele naturale de roca din Cariera Cheia de la Turda, unde compania ii desfasoara operatiunile industriale. Putini stiu ca ipsosul natural rezultat din roca de gips are proprietati benefice pentru sanatate, deoarece poate regla umiditatea din spatiile interioare. Atunci cand atmosfera este prea uscata, ipsosul cedeaza molecule de apa facand mediul ambiant mai placut, iar cand mediul este umed preia din umiditatea excesiva. In plus, actioneaza ca o bariera in cazul unui incendiu deoarece moleculele de apa incorporate in material fac produsele greu combustibile.

Produsele si solutiile propuse de Saint-Gobain Rigips pot fi folosite cu incredere la proiectele din programul de certificare ”Green Homes” (Case Verzi), compania asigurandu-se, prin produsele sale, ca mediul construit va fi o sursa de siguranta, confort si inovatie. Prin calitatea materialelor sale de constructii si prin tehnologia de care dispune, Rigips Romania contribuie la dezvoltarea programului ”Green Homes” (Case Verzi) in Romania, raspunzand, astfel, provocarilor viitorului.

Saint-Gobain Rigips inoveaza an de an, propunand pietei noi produse ce raspund nevoilor de confort termic, acustic, de protectie la umezeala si la foc, precum si noi solutii pentru pereti, pardoseli, tencuieli si plafoane fixe sau demontabile, apte de a crea forme functionale si estetice interesante in mall-uri, teatre, spitale si clinici, hoteluri, spatii de invatamant si chiar acasa la noi. Desi nu-l vedem, Rigips® este pretutindeni in viata noastra, zi de zi.

In Romania, Grupul Saint-Gobain este format din patru societati (Saint-Gobain Construction Products Romania cu diviziile Isover, PAM, Rigips si Weber; Saint-Gobain Glass Romania cu diviziile Glass si Abrazivi; MTI Impex Brasov si Brodrene Dahl) cu circa 1.100 de angajati si opereaza douasprezece unitati de productie in opt situri industriale, localizate in Brasov, Branesti, Calarasi, Ploiesti, Satu-Mare, Tulcea, Turda si Suceava. 

www.rigips.ro 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 117 – august 2015, pag. 30

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2015/08/01/tehnologia-revolutionara-rigips-activair-pentru-cladirile-certificate-in-programul-green-homes-case-verzi/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.