Firma belgiana E-CRANE produce o gama de incarcatoare manipulatoare speciale, de mare capacitate, al caror principiu de functionare se bazeaza pe echilibrul permanent dintre sarcina manipulata si contragreutatea mobila.
Echilibrul este unul dintre factorii cheie pentru orice macara industriala sau incarcator manipulator.
Fara un echilibru corect, un astfel de utilaj isi va pierde stabilitatea. Pentru a evita acest lucru, la toate utilajele destinate ridicarii si manipularii materialelor, se aplica principiul ”contragreutatii”.
In cele mai multe cazuri aceasta contragreutate este amplasata la un punct fix pe utilaj.
La incarcatoarele manipulatoare E-Crane, contragreutatea este mobila, in legatura cu bratul balansier, astfel incat ea poate sa compenseze automat sarcina ridicata, in functie de intinderea bratelor.
Sistemul de echilibru E-Crane
Legatura dintre bratul balansier si contragreutatea mobila formeaza impreuna cu bratul principal un mecanism paralelogram, prin care contragreutatea contrabalanseaza continuu greutatea totala a structurii de otel, impreuna cu jumatate din sarcina operationala, in functie de intinderea bratelor.
Echilibrul poate fi descris prin formula:
F1 x d1 = F2 x d2
unde:
- F1: Greutatea sarcinii utile aplicata la capatul bratului balansier;
- d1: Distanta de la sarcina utila la punctul de pivotare a bratului principal;
- F2: Greutatea contragreutatii;
- d2: Distanta de la contragreutate la punctul de pivotare a bratului principal.
Economisirea energiei datorita sistemului de echilibru
Cu masinile traditionale de ridicat, sarcina utila, echipamentele de lucru, constructia de otel a bratelor, toate trebuie ridicate.
Sistemul de balansare E-Crane le echilibreaza pe toate, astfel ca forta necesara manipularii sarcinii utile este mult mai mica. Se subintelege ca aceasta contribuie la economii majore de energie.
Problema cu utilajele de ridicat conventionale
Pentru ca sistemul sa fie in echilibru, contragreutatea trebuie sa compenseze sarcina. Daca sarcina creste, si greutatea contragreutatii trebuie sa creasca.
Ca solutie alternativa, in locul cresterii greutatii contragreutatii, aceasta ar putea fi mutata mai in spate fata de centrul de rotatie, pentru a compensa cresterea sarcinii.
De exemplu, o sarcina de o tona dispusa la o raza de 20 m creeaza un moment de incarcare de 20 tm.
Acest moment de incarcare trebuie contrabalansat de o contragreutate de 4 t, dispusa la o distanta de 5 m, pentru a avea un moment de 10 tm:
20 m x 1 t = 5 m x 4 t
Adaugarea unei contragreutati este, de cele mai multe ori, nepractica, totusi recomandata.
Echilibrarea cu o contragreutate specifica poate fi asigurata numai pentru o raza de actiune fixa.
Orice crestere a razei de actiune la care sarcina este ridicata distruge echilibrul.
Avantajele utilajelor E-Crane
Tocmai datorita sistemului lor de echilibru, utilajele E-Crane pot fi realizate cu deschideri ale bratelor foarte mari, de la 24 m la 48 m si cu un consum de energie mult redus.
Pot fi fixe, amplasate pe piloni cu inaltimi adecvate aplicatiei, sau mobile, pe sine, sau pe senile.
Cele pe senile pot fi actionate de un generator electric propriu, care sa le asigure o independenta de miscare nelimitata.
In functie de tipul de graifer cu care este echipat, incarcatorul se poate utiliza la manipularea de fier vechi, sau de diverse materiale in vrac.
Pot fi amplasate si pe barje pentru incarcarea sau descarcarea de nave, sau pe platforma unor nave speciale, pentru lucrari de dragare.
Venind in completarea gamei de incarcatoare manipulatoare tip TEREX-FUCHS, a caror deschidere maxima a bratelor este de 22 m, utilajele E-Crane, prin sistemul lor de echilibrare, permit raze de actiune a bratelor pana la aproape 50 m, cu randamente de lucru crescute si costuri de exploatare reduse.
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 117 – august 2015, pag. 24
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns