Dupa lupte… seculare care au durat doar cativa ani „elita” politicii romanesti si-a „luat inapoi” tara.
Tara dupa care a tanjit tot timpul si de unde se poate mulge la nesfarsit si nepedepsit tot ceea ce nici nu se banuia ca se poate insusi asa de usor.
Sa vezi de acum incolo ce „trai pe vatrai” ni se va oferi. Vor curge nelimitat mierea si belsugul pentru toata lumea. Lumea, care in naivitatea ei, vrea ca si dupa 1990 nu cumva sa i se ia „placerea” de a sta la coada pentru orice si de a-si pune o haina in plus cand le este frig, mentalitate inca in vigoare. Mai precis, daca nu este umilita, daca nu „impusca” leul cu cat mai multa greutate, daca nu „saliveaza” la imbuibatii neamului etc., nu se simte in apele ei.
Toti „scepticii” ultimilor ani vor face ca mai inainte si vor defila pe mii de kilometri de autostrazi incepute si pe departe de a fi terminate de priceputii regi ai asfaltului, dirijati de binefacatorii lor cu fonduri consistente, fonduri cu „retur” in buzunarele acestora din urma.
Sa vezi cum de maine pensiile si salariile nu vor mai fi taiate, ci, din contra, vor creste nelimitat.
Ne vom indestula si din imprumuturile de la FMI carora unii le duc dorul in permanenta.
Ce mai, parca ne pune Dumnezeu mana pe cap de atata fericire si de nemunca.
Verbul „a construi” va fi atemporal pentru ca ne vor „napadi“ investitiile dar si firmele insolvente sau in faliment din sectorul constructiilor.
Va fi o transformare radicala intr-un spirit liberalo-democratic ce n-a cunoscut inca aceasta tara. Numai ca, trezindu-ne dintr-o asemenea atmosfera de beatitudine odata ce ne vom lovi cu capul de pragul de sus, ne vom da seama ca orice vrem sa avem in plus nu va fi posibil daca nu construim constant, eficient si durabil. Ca ne place sau nu, un lucru ar trebui sa fie evident pentru oricine accede la putere: daca investitiile in constructii nu vor avea un binemeritat rol prioritar, nimic in bine din punct de vedere economic nu va fi posibil pentru ca toate celelalte ramuri si domenii producatoare de bunuri si venituri depind de investitii. In acest sens, odata pentru totdeauna cei carora le place puterea trebuie sa stabileasca pe o perioada cat mai lunga incotro se vrea sa se dezvolte aceasta tara pentru ca in functie de asemenea coordonate investitorii isi indreapta intentiile lor prezente si viitoare.
O asemenea politica va crea o stabilitate investitionala care va putea valorifica in conditii optime resursele naturale, materiale si umane de care dispune din plin Romania.
Asa ca, putere fara rezultate palpabile este ca o inotare intr-o apa de unde nu poti ajunge decat inecat daca nu stii cat de cat macar acest termen sportiv.
In final, „tara inapoi” trebuie sa apartina celor in drept, adica oamenilor, si nu unor „baieti destepti” aparuti ca ciupercile dupa 1990, pana in prezent. Daca nu vrem altceva mai bun si trainic, atunci suntem condamnati sa ne multumim in continuare cu ce ni se arunca de la masa bogatilor care… „si-au luat tara inapoi”.
Autor:
Ciprian Enache
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 117 – august 2015, pag. 3
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns