Aceasta este expresia pe care majoritatea dintre oamenii acestei planete o rostesc cu piosenie indiferent de lacasul si religia in care cred.
Este oare un lucru intamplator?
Nu, pentru ca, din pacate, este inradacinata in folclorul nostru zicala ca „omul este supus greselii“!
Asa sa fie, oare? Din nou… nu, pentru ca divinitatea care ne-a insufletit a avut in simtirile sale ideea ca omul, fiind o fiinta rationala, are puterea sa discearna ce este bine si ce este rau sa faca pentru a dovedi adevarata sa menire intr-o lume sociala si nu impartita de interese personale sau ale unui grup restrans de asa-zisi… „oameni de bine“.
Dar, slava Domnului, din vremuri imemoriale oamenii s-au diferentiat in felul lor de a fi tocmai din cauza intereselor personale si nu cele ale comunitatii in care au trait si traiesc si in zilele noastre.
Este regretabil faptul ca, desi ne miscam si traim unii langa altii, scopurile unora (si nu putini la numar) sunt strict personale, adica „sa-mi fie mie cat mai bine“, restul sa se… descurce. Ca este asa sta marturie faptul ca, dupa 1990, am vrut sa avem parte de o lume a libertatii, dreptatii si democratiei, adica a unei convietuiri decente.
N-a fost sa fie asa in primul rand pentru ca, inteleg sau nu vor sa inteleaga, oamenii isi fac rau cu mana lor, cum se spune. Altfel nu se explica faptul ca, dupa anii dificili de existenta din perioada de dinainte de 1990, atunci cand sta in puterile lor sa traiasca mai bine, adica in perioada in care ne aflam, ei se multumesc cu ceea ce le ofera „baietii destepti“ ai neamului, baieti care simtim pe pielea noastra cat bine ne vor.
Degeaba unii si altii se bat cu pumnul in piept ca ei fac tot posibilul ca noua sa ne fie bine. Un astfel de „bine“ nu le este, insa, propriu lor, el se revarsa cu toate consecintele lui negative asupra multora dintre noi. Altfel nu se explica insistenta cu care se actioneaza de catre unii in zilele noastre pentru a strica roadele, asa putine cate sunt, ale unei vieti mai decente. De la o posta se poate vedea si simti ca pe multi „baieti destepti“ ii deranjeaza faptul ca, in ultimii ani, s-a dovedit ca sunt resurse evidente pentru a se trai mai bine si mai omeneste daca nu se fura din ceea ce creeaza colectivitatea.
Tocmai acesta este motivul principal pentru care ei, „baietii destepti“ adica, nu vor sa li se taie „macaroana“ furtului nelimitat si ca suma si ca durata in timp.
Faptul ca se construieste mai mult si mai bine, pe majoritatea palierelor economice, deranjeaza hotarator buzunarelor lor pline de necinste si trandaveala in lux pe spatele celor multi.
Spuneam in titlul editorialului „Iarta-Ne Doamne“. Si acest lucru este un adevar… adevarat pentru ca, din pacate, gresim noi cei multi, perpetuand ceva ce se desfasoara sub ochii nostri de ani de zile. In loc sa vrem sincer sa traim mai bine, ne „inghesuim“ sa-i propulsam prin vot in fruntea treburilor tarii pe cei care au dovedit suficient pana acum de ce sunt in stare sa faca.
Dupa cum ati observat, in randurile de fata n-am vorbit nimic despre constructii pentru simplul motiv ca lor, constructorilor, nu li se acorda decat o atentie aleatorie, „politica pe paine“ fiind la ordinea zilei.
P.S.: O veste „trista“ pentru barfitorii actualei guvernari: lucrarile de constructii pe semestrul I 2015 au crescut cu 10,9% fata de semestrul I 2014. Se poate, deci…
Autor:
Ciprian Enache
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 118 – septembrie 2015, pag. 3
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns