«

»

IASICON SA: Istorie si constructii. Cetatea Soroca

Share

iasicon soroca foto 8Beneficiar: Consiliul Raional Soroca, Republica Moldova

Antreprenor: IASICON SA, Iasi

Proiectant: ABRAL ART PRODUCT, Bucuresti

 

Pentru antreprenorul care a executat lucrarile de restaurare, compania romaneasca IASICON SA, cetatea Soroca este a doua fortareata, dupa cetatea Neamt, la care s-au efectuat asemenea lucrari. De altfel, este recunoscut faptul ca pe langa lucrari de constructii civile, de infrastructura si edilitare, IASICON SA s-a specializat si in renovari si modernizari de monumente istorice sau religioase,  fiind o societate performanta din acest punct de vedere.

Se stie ca proiectele si mai ales lucrarile de restaurare au un grad deosebit de riguros si pretentios, prin dificultatea lor, in raport cu alte constructii. Ca este asa ne arata si complexitatea lucrarilor de renovare si modernizare ale acestei importante cetati moldovenesti de la Soroca.

 

Cetatea Soroca de pe malul Nistrului, din Republica Moldova, este o cetate cladita din lemn de catre Stefan cel Mare in secolul al XV-lea si reconstruita, ulterior (la mijlocul secolului al XVI-lea), de catre Petru Rares, care a inlocuit peretii din lemn cu zidarie din piatra.

Izvoarele istorice mentioneaza ca ridicarea unor astfel de cetati pe Nistru, la vaduri, executate din lemn sau din piatra, a slujit ca in „scaunul” lor sa introneze parcalabi (vechi cuvant romanesc provenind din germanul „burgmeister”) si mari capitani: Hotin, Soroca, Tighina si Cetatea Alba.

Datorita canionului geologic pe care l-a sapat, Nistrul prezinta pana in dreptul Tighinei maluri relativ abrupte iar vadurile de trecere sunt destul de putine. In timpul domniei lui Petru Rares, pe resturile vechii cetati s-a construit o cetate noua, din piatra, cu inaltimea de 15 – 20 m, care se pastreaza si astazi intr-o stare exceptionala.

Cetatea Sorocai este unica printre cetatile medievale moldove­nesti prin sistemul arhitectonic de constructie. Planul sau circular are un diametru de 37,5 m, patru turnuri circulare si un turn de acces de plan rectangular.

Dupa ridicarea puternicei fortificatii, orasul Soroca a inceput sa creas­ca in importanta avand o functie admi­nistrativa si comerciala, prin punctul vamal instalat aici. Totodata, prin fortificarea nucleului urban de la Soroca, se incerca sa se creeze un nou centru de greutate al retelei urbane moldovenesti si in special, al comer­tului de tranzit, dupa pier­derea in 1484 a cetatilor din sudul Moldovei.

Revenind la zilele noastre, res­taurarea cetatii a inceput in anul 2013, in cadrul Proiectului transfrontalier „Bijuterii medievale”: Cetatile Hotin, Soroca si Suceava, realizat prin Programul operational comun Romania – Ucraina – Republica Moldova 2007 – 2013, proiect finantat de Uniunea Europeana.

Partenerii proiectului sunt Primaria Soroca (R. Moldova), muni­cipiul Suceava (Romania) si Rezervatia de Stat de Istorie si Arhitectura – Cetatea Hotin (Ucraina).

Din cele trei milioane de euro, cat este valoa­rea totala a proiectului, doua milioane de euro i-au revenit Cetatii Soroca, cea mai mica dintre cetatile de pe Nistru si singura care a conservat, deasupra portalului, capul de bour moldovenesc.

Pe 19 mai 2015, de Ziua interna­tionala a Muzeelor, Cetatea medievala si-a deschis portile pentru vizitatori, tot atunci fortareata gazduind si un festival medieval.

In urma restaurarii, Sorocai i s-a redat aspectul din Evul Mediu. S-au efectuat lucrari de consolidare a turnurilor si de injectare a cimentului in structura zidariei; totodata, s-au amenajat boltile paraclisului, din cara­mida de format medieval, produsa la Sighisoara. Pasul cel mai important a fost, probabil, montarea acoperi­surilor din sindrila pe cele 5 turnuri.

Tehnologiile aplicate la acest obiectiv au fost similare cu cele utilizate la Cetatea Neamt; materialele difera putin, intrucat aici s-a folosit in special piatra locala. Grinzile pentru acoperis au fost aduse din Romania, capriorii de 12 metri lungime sunt din stejar, iar pentru acoperis s-au folosit  aproape 80 de mii de bucati de sin­drila tratata chimic pentru a rezista in timp.

Initial s-a creat impresia ca Cetatea Soroca va fi restaurata integral. De la inceput, insa, s-a prevazut doar o restaurare partiala. Confuzia a fost produsa de faptul ca s-a comandat, de la inceput, proiectul tehnic al restaurarii integrale a cetatii, pentru ca urmatoarea etapa sa fie mai usor de realizat.

Pentru aceste lucrari, dar si pentru amenajarea parcurilor, compania IASICON a subcontractat intreprin­derea locala „Magistrala – Nistru”.

Datorita fluctuatiilor cursului Euro, pe parcursul implementarii proiec­tului s-au realizat economii de cca 6 milioane de lei iar, conform proiectului, urma sa se restaureze si sa se acopere doua turnuri. Celelalte trebuiau lasate pentru etapa urmatoare. Dar, deoarece s-au obtinut aceste economii, ele au fost investite tot in cetate. In acest sens, pentru a o proteja de vanturi si ploi, dar si ca sa arate frumos, s-a hotarat ca si celelalte trei turnuri sa fie acoperite. Deci, banii au fost utilizati pentru acoperirea si aducerea crenelurilor la cota finala, adica la restaurarea lor integrala.

La cetatea Soroca cel mai mult a durat consolidarea peretilor – procedura complicata, care garanteaza insa fortificarea edificiului. In peretii turnurilor au fost fixati circa sapte sute de metri de tija zincata, dupa care a fost injectat un material special, pentru a astupa spatiul gol dintre pereti, fiind coagulate, astfel, toate pietrele cladirii. Din punct de vedere tehnic, este o lucrare dificila, insa ea va asigura o rezistenta deosebita edificiului. Pe vremuri, turnurile erau carpite cu ciment si caramida veche, pentru a nu se surpa pietrele, insa asemenea carpituri reduceau farme­cul cetatii, cu o istorie grea in spate.

Printre inovatiile proiectului de la Soroca se mentioneaza si gheretele construite pe dreapta fortaretei: „Nu avem prea multi mesteri populari in regiune si trebuie sa-i sustinem pe cei care sunt. Acolo isi vor putea expune lucrarile de artizanat mes­terii populari din Soroca, dar si cei din raioanele megiese. Iar turistii vor pleca de la Cetatea lui Stefan si cu un suvenir cumparat din partea locului…” ne spunea un localnic. De altfel, in cadrul proiectului, a fost planificata si reparatia drumului ce duce de la intrarea in oras pana la monumentul istoric.

Sorocenii au doar cuvinte de lauda pentru acest proiect, desi initial s-au aratat cam deranjati de defrisarea copacilor din parcul de langa cetate. Acum insa, parcul este curat, iar acoperisul da un aer arhaic cetatii.

Asa cum am mai precizat IASICON SA are experienta restaurarii monumentelor istorice deoarece in peri­oada 2007 – 2009, compania a efec­tuat lucrari similare la Cetatea Neamt, iar ulterior a reabilitat Palatul Culturii si Teatrul National „Vasile Alecsandri“ din Iasi.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 118 – septembrie 2015, pag. 26

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2015/09/01/iasicon-sa-istorie-si-constructii-cetatea-soroca/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.