«

»

Personalitati romanesti in constructii – Iorgu NICULA

Share

iorgu_niculaS-a nascut la 26 septembrie 1927 in Hagieni, jud. Ialomita.

A urmat cursurile Facultatii de Poduri si Tuneluri a Institutului de Transporturi din Moscova, obtinand titlul de inginer constructor cu diploma de merit, in anul 1954. Dupa absol­virea cursurilor universitare, a fost repartizat, ca asistent, in invatamantul superior, iar intre anii 1956 – 1959, a efectuat stagiul de doctorat la Catedra de beton armat a Institutului de Constructii din Moscova, lucrand, timp de 3 ani, in laboratoarele Institutului de Cercetari pentru Beton si Beton Armat.

Teza sa de doctorat trateaza pro­blema utilizarii fibrelor de inalta rezistenta din sticla la precomprimarea betonului. Dupa stagiul de doctorat, in 1959, a fost numit sef de lucrari la Catedra de beton armat a Institutului de Constructii Bucuresti.

In anul 1962, a devenit conferentiar, iar in anul 1973, profesor, la disciplina de Beton armat si beton precomprimat.

In cei peste 40 de ani de activitate in domeniul betonului armat, a efectuat 100 de lucrari cu caracter experimental, multe dintre acestea fiind comunicate la manifestari stiintifice din tara si din strainatate sau in revistele de specialitate. Lucrarile experimentale s-au finalizat in actiuni tehnice concrete si au contribuit la largirea orizontului de cunoastere in domeniul teoriei si practicii betonului armat, la perfectionarea metodelor de calcul si proiectare.

In urma seismului din 1977, prof. Iorgu Nicula a efectuat peste 120 de expertize tehnice asupra unor cladiri avariate. Dispunand de o baza de la­borator si personal calificat, a studiat experimental unele cazuri de avarii, precum si cateva dintre solutiile recomandate si aplicate in campania de consolidari.

Profesorul lorgu Nicula a consi­derat intotdeauna ca menirea cercetatorului, a omului de stiinta, este aceea de a sprijini concret procesul de asi­milare a progresului tehnico-stiintific. Pe aceasta linie, a colaborat permanent cu unitati de proiectare, de cer­cetare si executie, cu fabrici de prefabricate, oferind cu generozitate din cunos­tintele sale tuturor celor ce i-au solicitat sprijinul, contribuind, astfel, la realizarea multor lucrari ingineresti importante. Studiind experienta altor tari, alaturi de experienta interna, prin verificari in laborator si in situ, colectivul de proiectanti si cercetatori indrumati de prof. I. Nicula a reusit sa puna bazele unei tehnologii romanesti de construire a metrourilor.

La majoritatea lucrarilor experimentale desfasurate, a conceput si realizat tehnici noi de investigare, asigurand obtinerea unui volum optim de informatii asupra tuturor fazelor de comportare urmarite.

Bogata experienta in tehnica cercetarii betonului armat a constituit componenta valoroasa a pregatirii sale profesionale, fiind, deseori, solicitat de cercetatori din diferite unitati pentru a-i sprijini.

De aproape 40 de ani, prof. I. Nicula a participat activ in colectivele de elaborare si perfectionare a meto­delor de calcul al elementelor din beton armat si precomprimat, utilizate la constructiile civile si industriale. De ase­menea, a initiat si condus actiunea de introducere a metodei starilor limita in domeniul podurilor de sosea si cale ferata. Sub conducerea prof. I. Nicula s-a redactat normativul pentru aplicarea metodei starilor limita in constructiile hidrotehnice.

Tot prof. I. Nicula a fost initiatorul primului „Ghid practic pentru calculul si proiectarea elementelor din beton armat cu metoda starilor limita“ (coautor), care a aparut in anul 1963. O alta editie a ghidului a aparut in anul 1972. In anul 1978, a aparut un nou indrumator de proiectare, in care a redactat partea referitoare la podurile din beton armat si beton precomprimat, din domeniul rutier si cel al cailor ferate. De asemenea, a publicat (coautor) lucrarea: „Beton armat”, 1982.

A prezentat lectii la cursurile post­universitare si in fata specialistilor de la unele unitati de proiectare din Bucuresti si alte orase ale tarii, precum si in fata profesorilor de liceu veniti la cursurile de perfectionare.

A indrumat doctoranzi pentru elabo­rarea tezelor si a fost solicitat in comisiile de examinare si in comisiile de sustinere a tezelor de doctorat.

Prof. I. Nicula a fost prodecan si prorector al Institutului de Constructii Bucuresti si a activat, in calitate de consilier, la Consiliul National pentru Stiinta si Tehnologie, in perioada 1965 – 1969.

Pentru activitatea sa, a fost distins cu Ordinul Muncii si Ordinul Meritul Stiintific.

Pasiunea sa pentru betonul armat a fost transmisa cu daruire colaboratorilor.

Prof. I. Nicula, personalitate de seama a stiintei si tehnicii betonului armat si precomprimat din tara, cu contributii remarcabile in domeniu, se situeaza printre dascalii si oamenii de stiinta care au muncit si realizat mult, fara a face zarva in jurul lor. De altfel, modestia este una dintre trasaturile esentiale care-l definesc si diferentiaza de multi altii.

Deosebit de muncitor, novator, cu multa dragoste de profesie si atent in relatiile cu semenii, prof. I. Nicula este un exemplu de cadru didactic si om de stiinta. Cursurile sale, de o aleasa prezentare, au incantat numeroase generatii de studenti si toti specialistii din domeniul betonului armat ii respecta numele.

In intreaga sa activitate a fost si a ramas om, ceea ce inseamna cu mult mai mult decat orice alte realizari… Adaugandu-le si pe acestea, avem ima­ginea completa a unei vieti pasi­onate, daruita invatamantului superior, stiintei si tehnicii constructiilor.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 118 – septembrie 2015, pag. 63

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2015/09/01/personalitati-romanesti-in-constructii-iorgu-nicula/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.