Dezvoltator: NGY Propertiers Investment
Proiectant General: West Group Architecture
Proiectant Structuri: Iterum Construct
Proiectant Instalatii: Pipe Design
Antreprenor General: Octagon
Hermes Business Campus, un complex de birouri situat in partea de nord a orasului, in zona platformei Pipera, pe Bulevardul Dimitrie Pompeiu nr. 5-7, Bucuresti, raspunde cererii crescute de birouri in interiorul Capitalei si in mod special in acest nou cartier de afaceri, oferind un standard modern si eficient de locuire viitorilor chiriasi.
West Group Architecture (www.wga.ro), cu o experienta de aproape 20 de ani in proiectarea de constructii civile, a finalizat proiectul, format din 3 cladiri cu regim de inaltime 4S+P+8E+T, respectiv corpurile A, B si C.
Dezvoltatorul, Atenor Group, o societate de dezvoltare imobiliara a carei misiune este de a oferi raspunsuri adecvate noilor exigente impuse de evolutia vietii urbane si profesionale, si-a propus, prin filiala sa din Romania, NGY Propertiers Investment, sa realizeze proiectul in mai multe faze, pe un teren cu o suprafata de 15.000 mp. In final, complexul de birouri va avea o suprafata construita totala de aproximativ 130.000 mp.
Lucrarile la corpul B1 au inceput la finalul anului 2010, iar aceasta prima cladire propusa a fost data in folosinta inca de anul trecut. Suprafata sa desfasurata este de 36.400 mp.
Cea de-a doua cladire, corpul C2, cu o suprafata construita de 39.000 mp, este in curs de construire.
Ultima cladire, corpul A3, al carui proiect a fost, de asemenea, finalizat si pentru care au inceput lucrarile pe 15 mai, anul curent, are o suprafata totala de 47.200 mp.
Toate cele trei cladiri adapostesc spatii pentru birouri destinate inchirierii, iar la parter, zone pentru alimentatie publica si comert. In subteran, spatiile vor adaposti parcarile cu un total de 1.060 de locuri si dotarile tehnice si utilitare.
Fundarea si infrastructura sunt realizate cu un radier general din beton armat cu o grosime de 140 cm si incinta imprejmuita cu perete mulat din beton armat, gros de 80 cm pe inaltimea subsolurilor.
Infrastructura are sistemul constructiv mixt, alcatuit din pereti din beton armat si stalpi de 80 cm x 80 cm, pe care se reazema plansee groase de tip dala.
Sistemul structural suprateran este, de asemenea, mixt, alcatuit din cadre si nuclee din beton armat. Sistemul de cadre din beton armat este format din stalpi de 80 cm x 80 cm si grinzi de 40 cm x 60 cm. Pe alocuri, pentru asigurarea stabilitatii si limitarea deplasarilor, se vor adauga pereti din beton armat. Placile etajelor sunt tot din beton armat, cu grosimea de 18 cm.
In ceea ce priveste finisajele exterioare, fatada, de tip perete cortina in sistem structural, este impartita in registre orizontale alternative, transparente si opace. Registrele transparente, prezente pe intreaga inaltime a parterului si la nivelul privirii pe etaje, sunt din sticla termoizolanta cu calitati energetice superioare, cu geam tratat cu strat low-E si insertie de argon. Registrele opace din dreptul parapetilor sunt realizate din panouri termoizolante multistrat. La cladirea B, in structura fatadei au fost integrate panouri fotovoltaice.
Zona intrarii, dezvoltata pe dubla inaltime, respectiv parterul si etajul 1, este tratata special, fiind usor retrasa si in totalitate transparenta. Etajul tehnic retras este, de asemenea, tratat separat, dar astfel incat sa nu faca nota discordanta cu fatada generala.
Cladirile C2 si A3 dispun fiecare de un atrium de dimensiuni importante. In atrium, deplasarea pe verticala este asigurata de lifturi panoramice.
Curtea interioara poate fi folosita ca o extindere a functiunilor de alimentatie publica, de tip cafeteria si poate functiona, totodata, ca spatiu exterior pentru fumatori. In acest sens, este amenajata peisager, cu vegetatie joasa, medie si insule cu vegetatie inalta.
Finisajele interioare pentru zona de acces, dar si pentru holuri si accese (receptii), utilizeaza o mixtura de materiale de inalta calitate, astfel incat imaginea sa fie una reprezentativa si in acord cu ceea ce inseamna conceptul Hermes Business Campus. Planurile verticale, peretii interiori, sunt finisati cu panouri din sticla sau structuri din fibra de ciment. Pentru plafon se vor folosi lamele metalice tip InterAlu.
Cadrele usilor sunt executate din otel inoxidabil sau aluminiu iar pardoselile din materiale ceramice. In schimb, birourile sunt finisate cu pardoseli din mocheta antistatica montata in sistem de pardoseala suprainaltata accesibila, realizata din panouri din conglomerat lemnos, incapsulate total in otel galvanizat. Acestea permit un montaj rapid, care va putea integra cu usurinta sistemul electric.
Plafoanele suspendate sunt active sau pasive, de tip InterAlu, din tabla perforata, panouri sau lamele metalice, in functie de zona unde vor fi montate. Plafoanele active sunt prevazute in zonele birourilor si vor avea, pe zonele radiante, tuburi de incalzire sau racire.
Designul permite o inertie termica scazuta si o conductivitate ridicata, fiind foarte eficient din punct de vedere energetic. Acestea asigura si o izolare fonica, avand un strat absorbant din punct de vedere acustic, montat pe intreaga suprafata a plafonului. Se folosesc, de asemenea, plafoane din gips pentru spatiile comune, cum ar fi grupurile sanitare.
In spatiile destinate functiunilor complementare ce servesc ansamblul, se prevad finisaje caracteristice functiunilor respective, care vor fi stabilite de comun acord cu viitorii beneficiari.
Iluminatul intern este realizat intr-un sistem compartimentat individual per zona inchiriabila. Acesta este complet integrat in plafonul suspendat si utilizeaza corpuri de iluminat fluorescente, pentru a se obtine cca. 450 lux per spatiu deschis. Corpurile dimabile sunt amplasate in zonele cu acces la lumina naturala si vitraje, pentru a putea utiliza cladirea la randament energetic maximal.
Amenajarile exterioare propun alei carosabile auto, care fac legatura intre accesele din amplasament si intrarile in parcajele subterane. Trotuarele amplasate in lungul aleilor carosabile permit traficul pietonal de tranzit sau accesul personalului, iar aleile pietonale sunt special amenajate pentru circulatia in curtea interioara si in jurul cladirilor. Spatiile verzi sunt amenajate, pe toate laturile amplasamentului, cu diferite tipuri de plantatii: gazon, arbusti si copaci.
Proiectul va fi auditat pentru o evaluare a performantei ecologice, in vederea obtinerii certificatului BREEAM, dovedind dorinta dezvoltatorului de a realiza un complex de cladiri incadrat in cerintele dezvoltarii durabile. Obiectivele dezvoltatorului pentru certificarea BREEAM au fost monitorizate si aplicate, de catre toate partile implicate, pe parcursul realizarii intregii investitii.
West Group Architecture
www.wga.ro
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 118 – septembrie 2015, pag. 56
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns