«

»

ALGABETH: Onixul si aplicatiile sale in amenajari si constructii

Share

algabeth octombrie foto 1Onixul este una dintre cele mai spectaculoase pietre pentru constructii, ea putand fi pusa in valoare in moduri deosebit de interesante. Recomandam folosirea onixului atat in spatii particulare, precum bai, bucatarii sau livinguri, cat si in hoteluri, restaurante sau baruri, in aplicatii precum blaturi, mese de receptie, decoratiuni verticale, brauri etc.

Cunoscut mai degraba ca piatra semipretioasa, care era si este utilizata in obiecte de podoaba, onixul ne surprinde atunci cand il descoperim ca fiind un elegant si durabil material pentru constructii. Si asta pentru ca onixul este o piatra naturala foarte aspectuoasa, care poate fi folosita in locuintele noastre in cele mai diverse forme si aplicatii.

Onixul este o roca minerala carbona­tica, cu suprafata neteda si putin poroasa, avand la baza calcitul. In constructii, datorita frumusetii si elegantei sale, onixul a devenit extrem de popular printre posesorii de case in care se doreste o atmosfera de modernism si lux, greu de asigurat cu alte tipuri de materiale de finisaj.

Coloritul elegant si stralucitor al onixului poate merge de la negru la galben, trecand prin nuante de ocru sau verde, din care se creeaza ape cu adevarat uluitoare, in functie si de taietura aleasa de mester. Apele si venaturile interesante pe care le poate avea onixul, combinatiile cu alb sau alte nuante, uneori chiar contrastante, i-au atras, dintotdeauna, aprecieri estetice deosebite. De altfel, onixul a fost apreciat ca fiind o piatra valoroasa inca din cele mai vechi timpuri. Transluciditatea acestui material poate fi pusa in valoare printr-o sursa de lumina adiacenta, montata in spatele pietrei, efectul rezultat fiind unul deosebit, cu un impact foarte placut pentru privitor. Montajul onixului este asemanator cu al oricarei alte pietre, necesitand doar spatiu pentru instalatia luminoasa adiacenta. Manopera suplimentara merita, insa, efortul.

Utilizari in mediul casnic

Onixul este prezent cel mai des in decoratia bucatariilor si a bailor. El poate fi utilizat ca element de placare a peretilor verticali, dar si a pardoselilor. In ornamente, insa, se potriveste si mai bine. Multi proprietari iI aleg pentru seminee, dusuri sau chiar pentru a crea obiecte de sine statatoare, inclusiv lavoare sculptate in piatra.

Deoarece onixul arata mai bine atunci cand este lustruit, in cazul in care este utilizat la placari de pardoseli e de preferat sa fie folosit in locuri mai pretentioase, acolo unde nu este trafic mare. In ceea ce priveste placarea peretilor, onixul este ideal in spatiile cu lumina naturala sau cu instalatii de iluminat bine gandite, pentru a i se pune in valoare indicele de refractie.

Utilizari in spatii publice

Un blat de bar din onix arata spectaculos, mai ales datorita instalatiilor de iluminat care il pot pune in valoare. Aplice din onix, luminate la randul lor, pot fi adaugate pe peretii adiacenti barului.

In hotelurile pretentioase, onixul isi gaseste aplicatii in aproape orice spatiu: sali de conferinta, receptii, holuri, cabine de baie sau de dus etc.

De la noi, onixul poate fi livrat sub forma de placi cu lungimi si grosimi variate sau sub forma de lastre mari ori blocuri, deoarece din el pot fi confectionate o serie de obiecte, de la detalii arhitecturale, muchii si intarsii, pana la piese de mobilier, chiuvete din piatra, fantani sau statuete decorative. Nu de putine ori este folosit ca material pentru corpuri de iluminat aspectuoase, lampi sau abajururi, dat fiind efectul sau de transparenta.

Mai multe detalii gasiti la http://www.algabeth.ro/onixul-si-aplicatii-in-constructii/ 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 119 – octombrie 2015, pag. 60

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2015/10/01/algabeth-onixul-si-aplicatiile-sale-in-amenajari-si-constructii/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.