GLULAM si-a inceput activitatea in anul 2004, deschizand in Romania o nisa de piata prin productia de lemn lamelat incleiat – glulam si cea de panouri termoizolante tip sandwich cu fete nemetalice.
Renumele si increderea beneficiarilor le-a castigat in timp prin profesionalism si respectarea unor principii corecte de business.
Antreprenori generali, firme de constructii, arhitecti, proiectanti si clienti finali recunosc compania ca pe cel mai important producator si executant autohton de structuri din lemn.
GLULAM reprezinta un brand si un concept unitar care inglobeaza servicii de consultanta, proiectare, fabricatie, distributie si montaj.
LEMN LAMELAT INCLEIAT – GLULAM
Glulam (glued laminated timber) este un produs inovativ conceput pentru a ameliora calitatile si a creste valoarea unuia traditional, foarte probabil primul utilizat in constructii, anume lemnul.
Versatilitatea lui il recomanda pentru productia elementelor structurale utilizate la executia piscinelor si bazinelor de inot, halelor industriale si agrozootehnice, salilor de sport, centrelor comerciale, bisericilor, locuintelor, podurilor pietonale si auto, monumentelor sau elementelor de design interior si exterior.
Procesul tehnologic de productie incepe inca de la furnizorii de lemn, prin sortarea cherestelei de molid astfel incat sa fie asigurata o anumita densitate, o dispunere a inelelor de crestere in sectiunea lamelelor, sa fie inlaturate unele defecte si acceptate doar nodurile sanatoase.
Lamelele precis calibrate sunt uscate in regim industrial intr-un mediu controlat de calculator pana cand umiditatea acestora scade la 12 %.
Ulterior acestea intra in fluxul de fabricatie, sunt frezate la capete si imbinate in dinti cu adeziv poliuretanic, rezultand astfel elemente lungi care, dupa rindeluirea fetelor, sunt presate in pachete pentru a obtine grinzi, fiind incleiate cu adeziv bicomponent melamino-ureo-formaldehidic in mediu climatizat (temperatura si umiditate controlate), cu respectarea anumitor timpi de intarire a adezivului.
Elementelor structurale incleiate si uscate le sunt rindeluite cele patru fete si tesite muchiile longitudinale, urmand a fi livrate netratate sau cu tratament de suprafata aplicat, pentru interior sau exterior.
Conform solicitarii beneficiarilor sau cerintelor proiectului, grinzile pot fi chertate, debitate la capete dupa desenul de productie sau frezate decorativ.
Lemnul lamelat incleiat dimensionat structural corect asigura o rezistenta la incendiu de 60 min, neignifugat.
Pentru cladiri la care se impun cerinte speciale, rezistenta la incendiu a elementelor structurale poate fi crescuta prin calcul dimensional si / sau prin tratarea suprafetei elementelor cu solutii de ignifugare.
Adezivii utilizati asigura incleierea elementelor pentru exploatare in conditii de exterior si sunt certificati de institute europene de prestigiu.
Printr-un proces de fabricatie mai putin costisitor decat pentru alte materiale de constructii, se produc astfel relativ usor diferite sisteme din grinzi drepte sau cu contrasageata, cu simpla sau dubla panta, bumerang, cadre, elemente curbe cu raza si sectiune constanta sau variabila.
Dimensionarea acestora se face in functie de eforturile rezultate din calcule de rezistenta, sectiunea transversala putandu-se adapta dupa necesitati, prin corelarea inaltimii grinzii cu solicitarea la care aceasta este supusa.
Produsele sunt certificate de ICECON – Romania conform SR EN 14080:2013, in clasele de rezistenta GL 20h, GL 24h si GL28h.
Lemnul lamelat incleiat are greutate proprie redusa, are o capacitate portanta mare, se poate modela pentru a obtine forma dorita, se poate ajusta dimensional, rezista bine la actiunea agentilor externi, se comporta excelent la miscari seismice, are o buna rezistenta la foc, este estetic si sustine creativitatea arhitecturala, asigura confortul termic al cladirilor, este natural si ecologic, se finiseaza cu usurinta si se asambleaza intr-un timp redus.
PANOURI TERMOIZOLANTE CU FETE NEMETALICE – GLUPAN
Gama Glupan de panouri termoizolante a producatorului completeaza inca o reteta de succes in combinatie cu elementele structurale din glulam, pentru obtinerea unor constructii usoare cu deschideri mari fara stalpi intermediari, iar pe zona rezidentiala pentru confectionarea unor pereti exteriori usori pe structura de lemn si izolarea termica a acoperisurilor si mansardelor.
Panourile combina calitatile spumei poliuretanice PUR de inalta densitate cu cele ale placilor de OSB3 si Vidiwall (ghips armat cu fibre celulozice), prefabricatul rezultat fiind un sandwich cu grosimea de 75, 105 sau 125 mm.
Acestea se comporta ca elemente autoportante pentru executia invelitorilor si neportante pentru confectionarea peretilor exteriori, inlocuind din punct de vedere al izolarii termice pereti de zidarie cu grosimea cuprinsa intre 350 – 600 mm.
Panoul se confectioneaza prin injectarea in matrite individuale a spumei poliuretanice intre placile de fata, cu o presiune care ii asigura acesteia o densitate in stare solida de peste 42 kg/m3, obtinandu-se astfel o structura tip fagure cu alveole inchise de dimensiuni microscopice, fara capilaritate si ideala pentru izolarea termica.
Stratul de spuma poliuretanica este frezat pe contur in planul median al panoului, pregatindu-se in acest fel prefabricatul pentru imbinarea la montaj.
Livrarea se face impreuna cu kit-ul de montaj, constand in lamele din lemn care fac legatura intre panouri, holzsuruburi pentru fixarea pe structura, plachete depresiune si adeziv poliuretanic lichid pentru etansarea rosturilor.
Utilizarea panourilor Glupan la termoizolarea cladirilor poate aduce o economie a energiei necesare incalzirii ambientale de 40 – 50 % comparativ cu sistemul de constructie traditional.
Structurile confectionate din elemente de glulam si termoizolate cu panouri din gama Glupan imbina rezistenta si calitatile estetice ale materialelor, rezultand astfel constructii calde, organice, cu un grad sporit de confort.
Numeroasele proiecte materializate in decursul timpului atesta experienta si profesionalismul departamentelor de proiectare, productie si montaj ale companiei.
Intre acestea se numara cateva de referinta:
- Bazinul de inot si polo Steaua – Bucuresti
- Acoperisul Iulius Mall – Cluj
- Bazinul olimpic de inot – Brasov
- Amenajarea interioara a salinei – Turda
- Parcul de agrement Divertiland – Chiajna
- Hala de depozitare a ingrasamintelor chimice – Giurgiu
- Manejul si Sala de festivitati Panicel – Rasnov
- Acoperisul Primariei sectorului 1 – Bucuresti
- Manejul – Bardesti
- Sarpanta Salii de conferinte UNEJ – Bucuresti
- Bazinul de inot Crizantema – Targoviste
Panourile termoizolante Glupan au greutate proprie redusa, izoleaza termic excelent si isi mentin eficienta termoizolatiei practic nemodificata in timp, au calitati de izolare acustica, nu creeaza punti termice, nu formeaza condens, nu absorb umiditate, se comporta bine la incendiu, nu afecteaza sanatatea, se pot debita si ajusta cu usurinta la montaj, se asambleaza intr-un timp redus si sunt compatibile cu finisajele clasice de interior si exterior.
Autor:
Adrian PUICA – director vanzari, Glulam SA
GLULAM: PREZENTAREA TEHNICA A PROIECTULUI: BAZIN DE INOT CRIZANTEMA
Proiectul se refera la structura de rezistenta din lemn lamelat incleiat executata pentru acoperirea bazinului de inot semiolimpic din cadrul Complexului turistic de natatieTargoviste.
Caracteristicile amplasamentului sunt urmatoarele:
- viteza de referinta a vantului vref = 31 m/s
- incarcarea din zapada pe sol S0,k = 2,00 kN/m2
- acceleratia de proiectare a terenului ag = 0,30g m/s2
- perioada de colt Tc = 1,0 s
- clasa de importanta III.
Constructia are forma dreptunghiulara in plan, este alcatuita dintr-o singura deschidere de 43,70 m intre axele stalpilor de beton si cincisprezece travee din care zece de cate 3,60 m si cinci de cate 6.10 m.
Structura din lemn lamelat incleiat reazema la cota +9,00 pe capetele superioare ale stalpilor din beton armat care fac parte din structura in cadre adiacenta bazinului.
Sistemul structural al acoperisului este alcatuit din arce plane triplu articulate din glulam, dispuse pe directie transversala. Pe directie longitudinala, intre arce sunt prevazute pane de acoperis simplu rezemate care constituie suportul pentru panourile termoizolante de acoperis tip Glupan SP 105 OSB-Ghips.
Pentru preluarea fortelor orizontale s-a prevazut un sistem de contravantuiri metalice care intersecteaza arcele in dreptul panelor de compresiune.
In zona cea mai inalta a arcelor, pe toata lungimea acoperisului, cu exceptia primelor doua si ultimelor doua travee, se afla un luminator cu structura alcatuita din arce si pane de lemn lamelat incleiat.
Pentru inchiderea frontoanelor s-a prevazut un sistem de stalpi si rigle din glulam pe care s-au montat panouri termoizolante Glupan SP 105 OSB-Ghips.
Elementele din lemn lamelat incleiat au urmatoarele sectiuni:
- Arce 185 x 1.100 mm pentru traveele de 6,10 m
- Arce 140 x 1.100 mm pentru traveele de 3,60 m
- Pane de acoperis 90 x 320 mm pentru traveele de 6,10 m
- Pane deacoperis 90 x 200 mm pentru traveele de 3,60 m
- Pane de compresiune 160 x 280, 140 x 280, 115 x 280, 90 x 280 mm, in functie de pozitia acestora pe arce
- Stalpi de fronton 160 x 560, 140 x 440, 115 x 240 mm in functie de pozitia lor fata de capetele arcelor
- Rigle de fronton 90 x 240 mm
- Grinzi luminator 90 x 600, 90 x 160 mm
- Arce luminator 90 x 200 mm
- Pane luminator 65 x 120 mm
Prinderile arcelor, ale stalpilor de fronton si ale panelor de compresiune se realizeaza prin intermediul conexiunilor metalice confectionate din table sudate si galvanizate termic.
Prinderea panelor pe arce s-a realizat prin intermediul unor conexiuni tipizate din tabla ambutisata, galvanizate.
Materialele au urmatoarele caracteristici:
- lemn lamelat incleiat GL28c, GL24h
- otel OL 37, OL52
- tije filetate grupa 8.8
Montajul structurii s-a desfasurat pe durata a opt saptamani, ultimele doua fiind rezervate frontoanelor si luminatorului.
Un aspect interesant il constituie faptul ca pentru montarea primelor doua cadre s-au creat de la sol doua subansamble cu panele de compresiune, contravantuirile si panele de acoperis gata montate. Dupa ridicarea si cuplarea acestora, s-a obtinut o travee contravantuita care a constituit reperul pentru montarea urmatoarelor cadre.
UN PROIECT SPECIAL MARCA GLULAM !
Autor:
Bogdan GHIOC – sef departament proiectare, Glulam SA
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 119 – octombrie 2015, pag. 70
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns