«

»

IASICON SA: Sistem de management integrat al deseurilor in judetul Iasi

Share

iasicon octombrie foto 1Beneficiar: Consiliul Judetean Iasi
Proiectant: ROMAIR CONSULTING, Bucuresti
Antreprenor: IASICON SA, Iasi

Potentialul tehnic, tehnologic, material si uman de care dispune ii ofera firmei IASICON SA din Iasi posibilitatea sa abordeze lucrari de constructii din mai toata paleta specifica acestui sector investitional. Marturie stau lucrarile executate de la infiintarea sa pana in prezent, lucrari care cuprind constructii dintre cele mai diversificate ca scop si folosinta si pe care le-am prezentat si in revista noastra.
In acest numar va aducem in prim plan o lucrare pretentioasa, cu multiple efecte pozitive pentru sanatatea mediului in care traim.
Veti cunoaste, astfel, amploarea si complexitatea unui astfel de obiectiv, din ce in ce mai necesar pentru localitatile noastre. 

Proiectul „Sistem de management integrat al deseurilor in judetul Iasi” este co-finantat de Uniunea Europeana prin POS Mediu – Axa Prioritara 2, Domeniul Major de Interventie 1.

Contractul de finantare a fost semnat la 16 mai 2013. Proiectul se deruleaza pe o perioada de 31 de luni, cu finalizare la data de 31 decembrie 2015. Valoarea totala a proiectului este de 69.350.207 de euro (fara TVA). Costurile eligibile sunt in valoare de 55.095.293 euro din care 50.577.479 euro vor fi acoperite prin contributia Uniunii Europene, in proportie de 83,5% (42.232.195 euro), a Guvernului Romaniei, prin Bugetul de stat, in proportie de 15,5% (7.839.509 euro) si din Bugetul local, 1% (505.775 euro).

OBIECTIVUL GENERAL al investitiei il reprezinta cresterea standardului de viata al populatiei si imbunatatirea calitatii mediului din judetul Iasi, prin implementarea unui sistem integrat de management al deseurilor in conformitate cu cerintele legislative ale Uniunii Europene din sectorul de mediu si cu respectarea angajamentelor asumate de Romania prin Tratatul de Aderare la Uniunea Europeana.

OBIECTIVELE PROIECTULUI

a) Reducerea cantitatii anuale de deseuri biodegradabile

Pentru anul 2016, cantitatea de deseuri biodegradabile care va trebui deviata de la depozit este de aproximativ 134.847 tone.

b) Reducerea considerabila a depozitarii deseurilor provenite din ambalaje

Pentru recuperarea materialelor utile din deseurile de ambalaje se vizeaza, pentru 2016, urmatoarele tinte:

 • min. 60% – pentru hartie si carton;
 • 22,5% – pentru mase plastice;
 • 60% – pentru sticla;
 • 50% – pentru metale;
 • 15% – pentru lemn.

c) Implementarea sistemului de colectare selectiva

d) Imbunatatirea si extinderea echipamentelor existente de colectare si transport

e) Optimizarea logisticii prin eficientizarea gestio­narii deseurilor

f) Depozitarea controlata a deseurilor in cadrul depozitului conform de la Tutora

g) Asigurarea unei bune vizibilitati a proiectului si obtinerea unui bun nivel de constientizare a publicului cu privire la rigorile si avantajele SMID in judetul Iasi

 

PROCESE TEHNOLOGICE

Prin proiectul „Sistem de management integrat al deseurilor in judetul lasi“ sunt prevazute a se executa urmatoarele statii de transfer:

 • Statia de transfer de la RUGINOASA cu o capacitate de 44.000 t/an, care deserveste Zona 1 Ruginoasa si Targu Frumos;
 • Statia de transfer de la BALTATI cu o capacitate de 17.000 t/an, care deserveste Zona 2 Baltati.

Statiile de transfer pentru deseuri joaca un rol important in sistemul general de management al deseurilor, servind drept legatura intre programul comunitar de colectare a deseurilor menajere si asimilabile si locatia finala pentru depozitarea deseurilor.

In practica, statiile de transfer servesc aceluiasi scop de baza – compactarea deseurilor colectate si transportate pe distante relativ scurte de autospecialele cu volum mic si mediu, in vederea incarcarii in vehicule de mare volum. Gradul de compactare al deseurilor pentru transport creste la transportul lung curier fata de cel scurt curier (de colectare), rezultand, astfel, o incarcare masica mai mare. Astfel, creste eficienta economica a transportului deseurilor catre locatiile de depozitare sau tratare aflate la mare distanta.

Intr-o statie de transfer nu se depoziteaza deseurile pe termen lung, compactarea si incarcarea deseurilor in camioanele mari de transport lung curier fiind realizata, de obicei, la cateva ore dupa descarcare.

Motivul principal pentru a utiliza o statie de transfer este reducerea costurilor de transport al deseurilor catre locatiile de depozitare. Compactarea incarcaturilor mici din cami­oanele de colectare a deseurilor pentru a le transfera in unele mai mari in vederea transportului la distante mari reduce costurile, deoarece echipele pierd mai putin timp cu deplasarea la si de la locatiile de depozitare, colectand, astfel, mai multe deseuri. De asemenea, se reduc atat consumurile de combustibil, cat si costurile de intretinere pentru flota de autovehicule, traficul se descongestioneaza iar emisiile poluante se reduc.

 

In plus, o statie de transfer ofera:

 • Oportunitatea de a tria deseurile, inainte de a fi prelucrate sau depozitate;
 • Flexibilitate in selectarea optiunilor privind depozitarea;
 • Locatie pentru categoriile de deseuri ce nu sunt cuprinse in schema generala de management (agabaritice, din debarasari de spatii etc.).

Pe langa activitatile de pregatire a deseului pentru transport la depozitul ecologic, la statiile de transfer lucratorii fac si trierea primara a deseurilor, prin identificarea acelor categorii care nu se incadreaza in filierele de selectare, compostare sau depunere directa; de exemplu, deseuri sau materii periculoase, anvelope, baterii auto sau substante cu potential infectios. Eliminarea deseurilor necorespunzatoare se face mai eficient la statiile de transfer decat la locatia depozitului ecologic.

 

Structura statiilor de transfer

Structura amplasamentului ia in calcul utilizarea vehiculelor de transport folosite pentru colectare, a vehiculelor de transport lung curier si a vehiculelor persoanelor sau institutiilor ce aduc direct deseurile la statia de transfer, precum si tehnologia folosita pentru a descarca, a manipula, a compacta si a transfera deseurile.

Planurile locatiilor includ urmatoarele amenajari si dotari principale:

 • Intrari si iesiri. Includ benzi pentru accelerare / franare pe drumurile publice si puncte de acces pentru deseurile care sosesc si pleaca la / de la statia de transfer. Unele locatii sunt prevazute cu acces separat pentru vizitatori si angajati, astfel incat vehiculele acestora sa nu
  blocheze benzile destinate camioanelor.
 • Zone pentru camioanele aflate in asteptare. Se pot forma cozi in zona cantarelor la intrare, zona de descarcare si zona cantarelor la iesire. Spatiul pentru camioanele aflate in asteptare trebuie delimitat clar, iar cozile nu trebuie sa se intinda pana in intersectii.
 • Locatia cantarului. Aici sunt cantarite incarcaturile care intra si ies si tot aici sunt colectate taxele (daca este cazul).
 • Zona principala de transfer. Cea mai mare parte a activitatii unei statii de transfer are loc in cladirea principala de transfer. Aici, camioanele isi descarca incarcatura intr-o palnie cu rol de buncar, ce se afla la capatul unei rampe de acces care asigura o inaltime suficienta pentru alimentarea prin cadere a capului de presare.
 • Sistemul de compactare. Este reprezentat de un cap fix de presare a deseurilor in containerele metalice cu care se va face transportul lung curier al deseurilor. Capul fix de presare este prevazut cu sistem de impingere, cu actionare hidraulica, cu inaintare lenta si revenire rapida, pompa hidraulica, rezervor de ulei hidraulic, instalatie de alimentare de forta si panou de comanda si automatizare.
 • Containerele de transport. Sunt containere metalice, cu capacitati intre 24 m3 si 32 m3 executate din tabla tratata pentru lucrul in medii dificile. Au o structura de rezistenta care permite compactarea deseului in interiorul lor. Sunt prevazute cu elemente interioare de dirijare a deseului, in procesul de umplere cu compactare si au forma usor co­nica, pentru a facilita descarcarea prin rasturnare. Sunt prevazute cu urechi de andocare la capul fix de presare, sibar de separare a volumului de deseu compactat de capul de alimentare si sistem de agatare specific masinilor port-container. Au, de asemenea, usa de descarcare cu pivotare in sus cu actionare hidraulica.
 • Sistemul de siftare. Asigura schimbarea (siftarea) containerelor, la atingerea gradului de umplere / compactare specific. Sistemul asigura toate operatiunile in mod automat: decupleaza containerul plin prin inchiderea sibarului de separare, deplaseaza containerul plin in lateral, prin culisare pe un carucior cu deplasare pe sine, pozi­tioneaza un container gol in dreptul capului de presare, cupleaza containerul gol la capul de presare, deschide sibarul de separare si comanda inceperea procesului de umplere/compactare.
 • Zona de asteptare. Pentru verificarea incarcaturilor care intra si pentru blocarea incarcaturilor necorespunzatoare sau a materiilor care urmeaza a fi scoase din circuitul de procesare in statia de transfer.
 • Zone tampon. Spatiu deschis, teren, copaci, berme si pereti care reduc impactul asupra comunitatii.
 • Echipamentul de transport de la punctul de transfer la zona depozitului ecologic are o capacitate medie de 15 tone si un volum de incarcare de aproximativ 20 m3. Pe masura ce se va impune schimbarea parcului auto de vehicule de transport lung curier, daca situatia drumurilor va permite, se va trece la sarcini utile nominale mai mari, de pana la 30 de tone.

Zona locatiei va fi inconjurata de un gard de sarma inalt de 3 m, pentru a tine la distanta intrusii si animalele si pentru a tine in interiorul statiei deseurile, in cazul in care acestea sunt accidental imprastiate de vant. Se va lua in considerare posibilitatea de a planta copaci, pentru a ajunge la o izolare vizuala si fonica naturala a activitatii de administrare a deseurilor.

(foto: www.managementuldeseuriloriasi.ro)

(Va urma) 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 119 – octombrie 2015, pag. 40

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2015/10/01/iasicon-sa-sistem-de-management-integrat-al-deseurilor-in-judetul-iasi/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.