S-a nascut la 8 octombrie 1938 in comuna Susani, judetul Valcea.
Dupa terminarea Liceului Mihail Eminescu din Bucuresti, a urmat Facultatea de Hidrotehnica – Institutul de Constructii Bucuresti, pe care a absolvit-o in anul 1961.
Activitatea de proiectare a inceput-o la Institutul pentru Planuri de Amenjare si Constructii Hidrotehnice cu 1/2 norma, cealalta jumatate de norma avand-o in invatamant, ca preparator la Catedra de Hidraulica si Constructii Hidrotehnice din Institutul de Constructii Bucuresti.
In anul 1968 a trecut, cu norma intreaga, la IPACH, ajungand de la inginer proiectant la sef de proiect la barajele Stanca Costesti, Bucecea, Sacele, Surduc, Gura Raului. Ca sef proiectant de complex, a elaborat proiectele barajului Golesti de pe raul Arges (amplasarea sub centrala hidroelectrica a unei statii de pompare cu un debit instalat de 15 m3/s si un descarcator cu capacitate de evacuare proiectata de 5.600 m3/s, capabil sa mentina, in timpul viiturilor, un nivel al apei in lac apropiat de nivelurile in regim natural – permitand diminuarea efectului de aluvionare al lacului de acumulare -, unicat in tara); de asemenea, pentru barajul Frumoasa, din judetul Harghita (baraj din umplutura de pamant, de mare inaltime, cu evacuator tip palnie); barajul Gura Raului, amenajarea Stanca Costesti, canalul magistral Siret – Baragan etc.
Intre anii 1979 – 1993, ca inginer principal gr. I, a devenit sef proiectare baraje la Institutul de Cercetari si Proiectare pentru Gospodarirea Apelor, dupa care a fost numit director tehnic.
Ca presedinte al Comisiei tehnico-economice de avizare a proiectelor, a coordonat activitatea de proiectare a numeroase baraje.
Intre anii 1982 – 1984, a fost adviser si inginer consultant pentru baraje de deviatie si prize de apa la firma WESCO-MAHAB a Ministerului de Energie al Iranului.
In anul 1987, a devenit doctor inginer (demonstrand in teza sa ca se pot calcula canalele cu macrorugozitate artificiala, dar si raurile naturale cu macrorugozitate, cu formule similare celei Chezey, unde rolul razei hidraulice este indeplinit de raportul dintre adancimea apei deasupra macrorugozitatii la puterea 1/2; de asemenea, ca se poate defini un coeficient de macrorugozitate similar celui de rugozitate Manning, stabilit in functie de densitatea de rugozitate pe care o si expliciteaza).
In anul 1985, proiectand Canalul magistral Siret – Baragan, initiaza primul studiu de impact al lucrarilor hidrotehnice asupra mediului inconjurator.
Dupa anul 1990, s-a dedicat abordarii ansamblului problemelor gestionarii resurselor de apa ale Romaniei, devenind coordonatului primei Strategii nationale de gospodarire a apelor.
Activitatea de cercetare. In anul 1999, parasind activitatea de proiectare, s-a incadrat la Institutul National de Meteorologie, Hidrologie si Gospodarire a Apelor, studiind si cercetand in domeniul managementului resurselor de apa si al riscului la evenimente extreme – inundatii si secete. Obtinand gradele de cercetator stiintific III, II, I, a fost numit seful sectiei „Scheme de amenajare“, conducatorul grupului de lucru si coordonatorul elaborarii Strategiei nationale de management al riscului la inundatii, aprobata, in anul 2005, prin Hotararea de Guvern nr. 1864.
In prezent, este coordonatorul elaborarii planurilor de amenajare ale bazinelor hidrografice de pe teritoriul Romaniei, care vor marca evolutia managementului resurselor de apa ale tarii pe urmatorii 20 – 25 de ani.
Activitatea didactica. A lucrat ca preparator si asistent, inca din primii ani dupa absolvire, a continuat, ulterior, legatura cu invatamantul, ca sef de lucrari si profesor asociat la Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti, predand cursurile: Hidraulica, Hidrologie, Amenajarea cursurilor de apa la Facultatea de Hidrotehnica; profesor asociat la Universitatea Bucuresti, predand cursul Gestionarea durabila a resurselor de apa si la Universitatea Politehnica, cursul de Economia mediului.
Dr. ing. Ion Tecuci a publicat (autor sau coautor) peste 70 de lucrari in diferite reviste din tara si strainatate. Lucrarile sale, in domeniul barajelor, au fost prezentate la congresele internationale ale Comisiei Internationale a Marilor Baraje: Viena (1991); Durban (1994); Florenta (1997), Beijing (2000), Montreal (2003), Barcelona (2006).
Amintim ca dr. ing. Ion Tecuci este membru al Comitetului National al Marilor Baraje, presedinte al Grupului de gospodarire a apelor din Asociatia Romana de Stiinte Hidrologice, membru al Centrului National de Reconstructie a Raurilor, membru in Colegiul de redactie al revistei Hidrotehnica.
Este expert MLPTL si expert MMGA pentru siguranta in exploatare a barajelor.
Dr. ing. Ion Tecuci a imbinat activitatea practica si de conceptie inginereasca in domeniul managementului resurselor de apa cu cea de studii si cercetari.
Activitatea valoroasa a unui om extrem de muncitor, tenace, cu vointa, sincer, cu dragoste de semeni, de bine si de adevar, il situeaza in randul personalitatilor de seama ale stiintei si tehnicii hidrotehnicii romanesti.
Din vol. Personalitati romanesti in constructii – autor Hristache Popescu (in colaborare cu Adrian Popovici)
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 119 – octombrie 2015, pag. 68
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns