«

»

Personalitati romanesti in constructii – Liviu-Dumitru DUMITRESCU

Share

liviu_dumitrescuS-a nascut la 3 octombrie 1926 in Predeal.

Dupa absolvirea Scolii Tehnice de Aviatie din Medias si a cursului superior de liceu in Bucuresti, a urmat Facultatea de Instalatii si Utilaj – Institutul de Constructii Bucuresti, devenind inginer in anul 1956.

Activitatea inginereasca. Intre anii 1956 – 1959, a functionat la intreprinderea de Exploatare Casa Scanteii (actualmente Casa Presei Libere), ca sef al Serviciului tehnic si inginer sef, participand la punerea in functiune si receptia instalatiilor de ventilare si conditionare la sectiile de productie; punerea in functiune si receptia centralei termice; elaborarea instructiunilor de exploatare pentru instalatiile de incalzire, sani­tare si de gaze, de ventilare si de con­ditionare de la sectiile de productie etc.

Apoi a lucrat ca inginer proiectant, sef de sectie instalatii la Comitetul de Stat pentru Constructii, Arhitectura si Sistematizare (1959 – 1969); inginer principal la Comitetul de Stat pentru Administratie Locala (1969 – 1973); inginer principal la Inspectoratul General de Stat pentru Investitii – Constructii (1973 – 1979); inspector general la Inspectoratul Central de Cercetare, Proiectare si Directivare in Constructii (1979 – 1990), a parti­cipat, in principal, la avizarea si expertizarea de proiecte si studii pentru instalatii de incalzire, ventilare, sanitare si gaze pentru ansambluri de cladiri de locuit, social-culturale si industriale din Bucuresti si din tara; indrumarea activitatii de studii, proiecte tip si cercetare in domeniul instalatiilor de incalzire, ventilare, sanitare si gaze pentru cladiri de locuit, social-culturale si industriale pentru alimentarea cu apa si cana­lizare a localitatilor si ansamblurilor de cladiri etc.; indrumarea activitatii de elaborare a prescriptiilor tehnice pentru proiectarea si executia instalatiilor de incalzire, ventilare, sani­tare si gaze, alimentari cu apa si canali­zare a oraselor.

Intre anii 1990 – 1994 a functionat la Ministerul Lucrarilor Publice si Amenajarii Teritoriului, ca inspector general si consilier. In afara participarii la actiuni similare celor amintite, a mai conlucrat cu specialisti din Banca Mondiala, pentru obtinerea imprumutului neram­bursa­bil de 2,5 milioane USD, necesar pentru elaborarea Studiului de feza­bilitate pentru alimentarea cu apa si cana­lizarea orasului Bucuresti.

Intre anii 1994 – 2001 a fost la PRODOMUS, consilier si consultant din anul 1997, si a continuat sa participe la coordonarea activitatii de elaborare a prescriptiilor tehnice din domeniul instalatiilor de incalzire, ventilare, sanitare si gaze.

Intre anii 2001 – 2006, la ARTECNO, a detinut functia de redactor sef al revistei Instalatorul, si a realizat editarea revistei Asociatiei Inginerilor de Instalatii din Romania (in anul 2006, revista Instalatorul a ajuns in al 14-lea an de aparitie).

Activitatea de cercetare s-a axat pe directiile: indrumarea activitatii de efectuare a masuratorilor asupra consumurilor de apa rece si calda in Bucuresti, Cluj, Brasov, Iasi, Timi­soara si Constanta, pe o perioada de sapte ani, stabilind noi relatii de calcul pentru dimensionarea retelelor de alimentare cu apa rece si apa calda, precum si noile consumuri specifice de apa pentru cladirile de locuit si social-culturale – relatii preluate in STAS 1478 – 74, iar consumurile specifice de apa, preluate in STAS 1343/1-77; studiul privind variatia coeficientului de simultaneitate orara in instalatiile de alimen­tare cu apa a localitatilor, in functie de numarul de consumatori – valori preluate in STAS 1343/1-77; noi relatii de calcul pentru dimensio­narea retelelor de alimentare cu apa rece si apa calda in functie de consumurile specifice, numarul de consumatori, gradul de dotare si gradul de asigurare pentru alimentarea cu apa (pe baza datelor inregistrate asupra consumurilor de apa rece si calda in Bucuresti, pe o perioada de cinci ani) – preluate in STAS 1478 si in STAS 1795 (in curs de editare); studiu privind aplicarea coeficientilor de simultaneitate orara variabili in dimensionarea retelelor inelare de alimentare cu apa; cercetari privind reducerea consumului de energie de pompare la statiile de hidrofor prin utilizarea schemei de automatizare cu presiunea etajata decrescator, la legarea in paralel a doua si trei pompe; studiu privind cresterea eficientei schimbatoarelor de caldura fasciculare prin introducerea diafragmelor transversale. Participarea la interpretarea masuratorilor pentru stabilirea coeficientilor de schimb de caldura; studiu privind schemele de preparare a apei calde menajere prin racordarea la termoficare. In acest sens, a propus, din anul 1980, schema de racordare in doua trepte serie-paralel si a schemei intr-o treapta cu injectie in locul schemei cu doua trepte serie. Schemele doua trepte serie-paralel si o treapta cu injectie au fost aplicate in Bucuresti si Ploiesti la proiectele de reabilitare ale sistemelor de alimentare cu caldura din cuprinsul programelor BERD, care au inceput din anul 1997); studiul privind pierderile de sarcina in conductele de alimentare cu apa rece si apa calda, realizate din tevi de otel, otel galvanizat, fonta si mase plastice.

Amintim ca, este doctor inginer din anul 1976, cand a sustina teza: Contributii la dimensionarea economica a retelelor de alimentare cu apa si a statiilor hidro-pneumatice pentru ansambluri de cladiri. 

Activitatea didactica. Intre anii 1960 – 1968, a functionat ca profesor la Centrul Scolar de Constructii; intre anii 1969 – 1985, a fost cadru didactic asociat la Facultatea de Instalatii – Institutul de Constructii Bucuresti la cursul de Instalatii sanitare si gaze; intre anii 1997 – 1998, a fost cadru didactic asociat la Facultatea de Instalatii la cursul in limba franceza Instalatii sanitare si gaze.

Activitatea publicistica. Dr. ing. Liviu-Dumitru Dumitrescu a publicat (autor sau coautor) urmatoarele carti: Indrumar de executie a instalatiilor sanitare, Ed. Tehnica, 1962; Instalatii de prepararea apei calde menajere, Ed. Tehnica, 1965; Instalatii sanitare pentru ansambluri de cladiri, Ed. Tehnica, 1970; Indrumar de executie a instalatiilor sanitare, Ed. a Il-a, Ed. Tehnica, 1972; Instalatii sanitare pentru ansambluri de cladiri, ed. a Il-a, Ed. Tehnica, 1980; Manualul de instalatii (coordonatorul cartii si coautor la volumul Instalatii sanitare. Manualul cuprinde patru volume: I – Instalatii sanitare, V – Ventilare si climatizare, S – Sanitare, E – Electrice si automatizari), Ed. ARTENCO, 2002.)

A participat la diferite conferinte si simpozioane internationale in tara si in strainatate (23 de participari in orase din Europa si S.U.A.).

Mentionam ca, a participat la organizarea conferintelor de instalatii in tara (ajungandu-se, in acest an, la a 42-a conferinta), iar incepand din anul 1990, a indrumat si sprijinit activitatea filialelor de instalatii Banat-Timisoara, Moldova-lasi, Tran­sil­vania-Cluj Napoca.

Dr. ing. Liviu-Dumitru Dumitrescu are si o bogata activitate de condu­cere: redactor responsabil al revistei si suplimentului Instalatii pentru contructii (1979 – 1993); presedinte al Comisiei instalatii si energie din ICCPDC (1979 – 1986); presedinte al Asociatiei Inginerilor de Instalatii din Romania (1990 – prezent); membru fondator al revistei Instalatorul (in anul 1993), redactor tehnico-stiintific al revistei (1993 – 2001) si redactor sef al revistei (2001 – prezent); presedinte al Comisiei de atestare a specialistilor verificatori de proiecte si experti tehnici pentru specialitatile instalatii sanitare si termice (din anul 1996); membru al American Society of Heating, Refrigerating and Air-Conditioning Engineers, Inc. (din anul 1997).

Pentru activitatea sa, a fost distins cu: Medalia Meritul Stiintific a Romaniei, 1982; membru de onoare al Senatului Universitatii Tehnice si medalia Gheorghe Asachi, Iasi, 1998; titlul de Profesor Onorific al Universitatii Politehnica Timisoara, 1998; membru al Academiei Central Europene de Stiinta si Arta, 1998; Doctor Honoris Causa al Universitatii Tehnice de Constructii Bucuresti, 2002 etc.

Acesta este dr. ing. Liviu-Dumitru Dumitrescu: constiincios, onest, cu initiativa, novator, sustinator al stan­dar­delor internationale moderne, de sinteza, doritor de bine. El se situeaza, astfel, printre personalita­tile stiintei si tehnicii romanesti in domeniul instalatiilor in constructii.

Din vol. Personalitati romanesti in constructii – autor Hristache Popescu

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2015/10/01/personalitati-romanesti-in-constructii-liviu-dumitru-dumitrescu/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.