«

»

RECKLI: Eficienta utilizarii panourilor prefabricate din beton in constructii

Share

reckli octombrie stangaDomeniul constructiilor pune accent din ce in ce mai mult pe eficienta energetica, complexitatea arhitecturala, rapiditatea executiei si obtinerea unui produs finit de calitate. RECKLI impreuna cu partenerii sai producatori de elemente prefabricate din beton isi propun sa va prezinte in cele ce urmeaza avantajele utilizarii panourilor prefabricate din beton pentru fatade.

Cu ani in urma, intrucat elementele prefabricate pentru fatade erau confectionate dintr-un singur strat de beton conventional, material cu o buna masa termica insa cu proprietati termoizolante slabe, s-a observat ca utilizarea acestora in cadrul constructiilor civile a fost ineficienta, fiind necesare nenumarate lucrari de reparatii ulterioare.

in ultima perioada, conform studiilor realizate in acest domeniu, s-a ajuns la concluzia ca, prin imbinarea proprietatilor termoizolante cu masele termice ale materialelor, precum si prin dezvoltarea de noi tehnologii de turnare, se pot obtine randamente energetice si detalii arhitecturale deosebite.

 

Avantajele utilizarii panourilor termoizolante din beton prefabricat

  • Diminuarea costurilor energetice prin utilizarea sistemelor de panouri cu termoizolatie continua si asigurarea unor valori extrem de ridicate ale rezistentei termice R.
  • Infiltratii minime prin crearea unor suprafete exterioare continue si uniforme ale cladirii. Spre deosebire de alte materiale (ex.: tencuiala, metal sau alte sisteme de constructii) elementele prefabricate, continand un numar redus de rosturi si imbinari, reduc la minimum infiltrarea vaporilor de apa si aer.
  • Rapiditatea executiei prin punerea in pozitie si asamblarea cu usurinta a elementelor facand astfel posibila inceperea mult mai timpurie a lucrarilor de finisaje si determinand o scadere semnificativa a costurilor si timpilor de constructie.
  • Controlul umiditatii reprezinta una din cele mai importante calitati ale panourilor cu termoizolatie continua din beton prefabricat, prin capacitatea lor inerenta de a controla atat umiditatea de suprafata cat si pe cea interioara.

 

Tipuri de panouri

  1. Panouri solide – realizate dintr-un singur strat de beton, utilizate de regula ca pereti interiori de compartimentare, cu sau fara rol structural. (fig 1.)
  2. Panouri non-compozite fara rol structural – utilizate ca si componente de fatada autoportante, proiectate sa reziste incarcarilor din vant. (fig 2.)
  3. Panouri non-compozite cu rol structural – caracterizate printr-un strat gros de beton la interior, utilizate ca suport pentru grinzile structurale, stratul exterior cu grosime redusa avand strict rol arhitectural (non-structural). (fig 3.)
  4. Panouri compozite cu sau fara rol structural – alcatuite din 2 straturi de beton (unul interior, celalalt exterior), separate intre ele prin intermediul unui miez termoizolator din spuma rigida. Eficienta termica este astfel asigurata de termoizolatia dintre straturi si masa termica a betonului, in timp ce eficienta structurala este mentinuta prin corelarea celor 2 straturi de beton utilizand conectori slab conductori termici realizati din materiale compozite (fibra de sticla sau fibra de carbon. (fig 4.) (fig 5.)

 

Renovarea muzeului jan ccremer / Olanda utilizand panouri prefabricate termoizolante din beton pigmentat in masa si suprafete cu efect 3d obtinut prin utilizarea matritelor elastice RECKLI

Necesitatea utilizarii panourilor prefabricate din beton in lucrari arhitecturale a pus bazele stranselor colaborari dintre RECKLI si fabricile producatoare de elemente prefabricate. Una din referintele realizate impreuna este Muzeul Jan Cremer din Olanda, cladire care s-a dorit a fi restaurata intr-un stil modern, pastrandu-se totusi si o parte din vechea fatada.

Contact:
Bogdan Stroe – Reprezentant Romania
Tel.: +40 751 294400
E-mail: bstroe@reckli.com www.reckli.com

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 119 – octombrie 2015, pag. 38

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2015/10/01/reckli-eficienta-utilizarii-panourilor-prefabricate-din-beton-in-constructii/

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa de email nu va fi publicata.