«

»

SAINT-GOBAIN RIGIPS: Da linistea mai tare in casa ta cu Rigips® Fonic!

Share

rigips octombrie foto 2Living-ul sau camera de zi este unul dintre cele mai importante spatii dintr-o locuinta si, in consecinta, trebuie sa acordam o atentie deosebita atunci cand vine vorba de amenajarea sa, astfel incat sa ne permita sa ne relaxam – sa ne bucuram de compania prietenilor, de un film sau sa ascultam muzica preferata.

Pentru a creste gradul de confort dintr-un living trebuie sa gandim amenajarea nu doar din punct de vedere estetic sau functional, ci si din punct de vedere al controlului nivelului de zgomot, deoarece un nivel ridicat de zgomot ne poate afecta calitatea vietii in general – creste nivelul de stres, se reduce puterea de concentrare, creste nivelul de oboseala.

Zgomotul aerian poate proveni de la vecini, dar se poate propaga si intre camerele propriei noastre locuinte.

Conform legislatiei in vigoare  (normativul C 125/1-2013), nivelul admis de zgomot aerian interior echivalent intr-o incapere este de 35 dB, intre incaperi ale aceluiasi apartament indicele de izolare la zgomot aerian R’w trebuie sa aiba 35 dB, iar intre apartamente R’w trebuie sa aiba 51 dB, zgomotul perturbator fiind estimat la 80 dB.

Pentru a obtine un grad ridicat de confort acustic, Saint-Gobain Rigips recomanda placile din gips-carton Rigips® Fonic. Ele sunt potrivite atat in cadrul solutiilor pentru peretii despartitori in spatii rezidentiale (blocuri, case), cat si in spatii pentru care intimitatea este importanta – spitale, hoteluri, centre SPA etc.

Solutiile pe baza de gips-carton ofera multiple avantaje din punct de vedere al izolarii fata de zgomotul aerian, compa­rativ cu zidaria, precum BCA sau caramida. Peretii din zidarie sunt elemente constructive grele, care incarca structura de rezistenta a cladirii si cu performante modeste de izolare acustica, acestea ajungand uneori si la Rw = 34 dB.

Pentru locuinte noi, ce urmeaza a fi construite, o solutie mult mai buna o reprezinta construirea peretelui despartitor dintre sufragerie si camere adiacente (de ex. dormitoare) cu placi Rigips® Fonic in dublu strat pe fiecare fata a peretelui (doua straturi de placi din gips-carton de 12,5 mm), utilizand vata minerala (grosime 50 mm) in cavitatea peretelui despartitor (montat pe structura UW/CW 75). Obtinem, astfel, o izolare acustica eficienta (Rw = 53 dB), adica o reducere a disconfortului acustic si o greutate a compartimentarii de 4 ori mai mica comparativ cu peretii din zidarie.

Pentru locuinte deja construite, in special pentru blocurile vechi, o solutie pentru imbunatatirea confortului acustic o reprezinta placarea dubla a peretelui comun dinspre vecini cu placa Rigips® Fonic. Folosind doua straturi de placa din gips-carton de 12,5 mm, montate pe structura independenta (UW/CW 75) si izolatie din vata minerala (grosime 50 mm) se obtine o izolare acustica suplimentara, acest sistem fiind testat in laborator cu un rezultat Rw de 41 dB.

Rigips® Fonic: Placa din gips-carton tip D, cu miez de ipsos cu densitate sporita si invelis din carton albastru rezistent. Pentru compartimentari cu izolare acustica imbu­na­tatita. Clasa de reactie la foc A2s1-d0, greu combustibil. Produs conform standardului SR EN 520 + A1:2010.

 

MONTAJ:

Pentru obtinerea unui efect maxim, profilele  de  racordare  UW  se  prevad  pe  suprafata  de racord (talpa) cu benzi de etansare din polietilena expandata, cu rol de garnitura pentru structura peretelui, esentiala in rea­lizarea izolarii acustice. Pe peretii adiacenti se executa racordul cu profile CW fixate tot prin intermediul benzii de etansare.

Izolarea din interiorul cavitatii peretelui, realizata cu vata minerala, dupa panotarea primei fete  a peretelui si montarea instalatiilor electrice necesare, completeaza setul de masuri in vederea obtinerii izolatiei acustice dorite. La cele doua straturi de placa Rigips® Fonic se vor chitui imbinarile la fiecare rand, pentru evitarea puntilor fonice.

 

Sa intelegem linistea si zgomotul prin decibeli (dB): 

0 dB liniste: laborator de acustica (pragul de audibilitate)
10 dB: studio de inregistrari (liniste neobisnuita)
20 dB: fosnetul frunzelor, gradina linistita
30 dB: dormitor

35 dB: interiorul unui apartament linistit
40 dB: birou linistit, discutie cu voce scazuta, biblioteca
50 dB: ploaie, restaurant tihnit, pasnic
60 dB: automobil in deplasare

65 dB: conversatie animata, televizor (pragul de jena si oboseala)
70 dB: sala de clasa galagioasa, sonerie de telefon (nivel galagios dar suportabil)
75 dB: tipat, aspirator
80 dB: concert de muzica clasica, strada cu trafic foarte intens, tramvai

90 dB: latrat, masina de tuns iarba, ATV, masina modificata (pragul de pericol)
100 dB: lant audio: claxon, ciocan pneumatic la 2 m, ghilotina (greu suportabil > enervare)
110 dB: discoteca, concert rock, sirena de ambulanta, anumite motociclete
120 dB: presa-ciocan, circuit de formula 1, foc de arma de mic calibru (pragul de durere)
130 dB: avion la decolare la 100 m (pot cauza surditatea)
140 dB: avion cu reactie la decolare
150 dB: avion supersonic la decolare
160 dB: racheta de asalt
170 dB: racheta spatiala la decolare 

Nota: Cumularea a doua surse de zgomot identice duce la cresterea
nivelului de zgomot cu 3 dB, fiind vorba de o functie logaritmica: 50 dB + 50 dB = 53 dB

 

IMPORTANT! Alegerea tipului potrivit de perete despartitor, de exemplu alegerea profilelor din otel, a tipurilor de placi din gips-carton si a tipurilor de izolatii (tipul de vata minerala, densitatea, grosimea) au un impact deosebit asupra parametrilor tehnici ai peretelui. Acesti parametri se refera la izolarea fonica, rezistenta la foc si rigiditate. 

Informatii suplimentare pe www.rigips.ro sau la tel. 021 207 57.50/51.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 119 – octombrie 2015, pag. 54

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2015/10/01/saint-gobain-rigips-da-linistea-mai-tare-in-casa-ta-cu-rigips-fonic/

1 ping

  1. cristian a spus:

    Buna ziua,

    Locuiesc intr-un apartament pe care doresc sa-l izolez fonic, astfel incat zgomotele (pasi, mutat mobila, tarat scaun, stranutat, tusit samd) sa nu mai patrunda in casa mea. Exista solutii eficiente la asa ceva?

    Va multumesc anticipat,
    Cristian

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.