«

»

SOLDATA: Solutii de monitorizare pentru managementul riscului pe durata construirii Magistralei 5 de Metrou din Bucuresti. ELABORAREA PROIECTULUI DE MONITORIZARE

Share

soldata reclama septembrieMonitorizarea lucrarilor in statii, precum si a Scuturilor, se realizeaza prin traditionala retea topografica de precizie, prin numeroase statii totale denumite CENTAUR, prin interferometrie radar din satelit denumita ATLAS si prin instrumente geotehnice clasice. Sunt efectuate si masuratori manuale de mediu pentru controlul zgomotului, vibratiilor, calitatii aerului si apei. Toate rezultatele sunt centralizate in GEOSCOPE, o baza de date pentru procesare, vizualizare, raportare si alarme automate.

 

 • CENTAUR

Monitorizarea 3D a cladirilor din imprejurimi si a structurilor aflate inauntrul zonei de influenta poate fi efectuata manual sau automat, in timp real, prin sistemul de monitori­zare a terenului denumit CENTAUR.

Avantajele unui sistem CENTAUR, in comparatie cu traditionala retea topo­grafica de precizie, sunt multiple:

 • Nu este necesara oprirea traficului;
 • Nu exista eroare umana;
 • Nu este necesar niciun punct de instalare;
 • Monitorizare continua;
 • Calitate inalta si cantitate mare de date;
 • Posibilitate de avertizare in timp real.

Acuratetea sistemului CENTAUR este mai mare de 1 mm.

 

 • ATLAS

Tehnica de monitorizare prin satelit ATLAS se bazeaza pe exploatarea de imagini radar din satelit (SAR).

Masuratorile ATLAS se efectu­eaza prin intermediul unor tinte reflectorizante permanente, a caror reflectie ramine constanta in setul de date. Acestea sunt situate pe cladiri, unghiuri de acoperis, poduri etc. a caror orientare si suprafata permit o reflectare perfecta a undelor radar. Pentru proiectul M5 Bucuresti, monitorizam ~220.000 de puncte. Acuratetea medie a rezultatelor este mai mare de 3 mm.

 

 • Instrumente geotehnice clasice

Au fost realizate mai multe foraje pentru a monitoriza apele subterane prin intermediul piezometrelor si deformatiile solului prin instalarea de inclinometre si extensometre.

Masuratorile pot fi efectuate manual sau automat. In cazul masuratorilor automate, fiecare piezometru este echipat cu un senzor electric pentru a masura presiunea.  Extensometrele cu coarda vibranta au fost folosite in apropierea peretilor mulati. In schimb, extensometrele manuale au fost utilizate in tuneluri, intre statii. Inclinometrele au fost instalate in foraje in apropierea excavatiilor sau in interiorul peretilor mulati. Masuratorile pentru determinarea inclinatiei sunt atat manuale, cit si automate.  Pentru a monitoriza tensiunea aplicata pe structurile de rezistenta, au fost instalate marci tensiometrice pe recuzita din statie. Acest tip de senzor masoara microdeformarea relativa a structurii.

 

 • Platforma de date GESOCOPE

In cazul unei monitorizari automate in timp real, senzorii sunt conectati la un sistem de data-logging care colecteaza, stocheaza si transmite datele la o baza de date centralizata GEOSCOPE. Masuratorile manuale sunt, de asemenea, transferate in aceeasi baza de date, cu scopul de a centraliza toate informatiile pe o platforma unica.

Centralizarea informatiilor este o problema-cheie pentru investitori, antreprenori si consultanti, iar pentru a lua decizii adecvate, datele trebuie analizate in integralitatea lor.

Beneficiile GEOSCOPE, ca instru­ment de management:

 • Instrument de gestionare a datelor puternic si de incredere;
 • O interfata intuitiva, usor de utilizat pentru vizualizarea, filtrarea si analiza datelor din santier, in timp real;
 • Nivel ridicat de securitate si confidentialitate;
 • Vizualizari relevente si date prezentate in functie de campul de activitate al utilizatorului;
 • Dezvoltare si imbunatatire continua a programului.

CONCLUZIE: Pentru orice proiect de infrastructura, managementul riscului este unul dintre factorii cheie care duce la realizarea cu succes a proiectului. Din faza de proiectare, se pregateste un program detaliat de monitorizare care sa includa toate solutiile necesare, adaptate nivelului de riscuri identificat.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati pagina noastra web: www.soldata.ro.

Autor:
Nicolas POITRINEAU – General Manager Middle East / South East Europe 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 119 – octombrie 2015, pag. 48

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2015/10/01/soldata-solutii-de-monitorizare-pentru-managementul-riscului-pe-durata-construirii-magistralei-5-de-metrou-din-bucuresti-elaborarea-proiectului-de-monitorizare/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.