Din studiile noastre, nu stim sa existe o casa pasiva locuita in Romania. Exista case bine izolate, dar sunt in numar foarte mic. Cercetarile realizate de specialistii de la URSA Romania arata ca sunt cam o mie de case care se califica in randul caselor bine izolate din Romania.
Orice izolare corecta incepe cu acoperisul. Daca acesta nu este bine izolat, proprietarii de case pierd sume importante de bani, atat in perioada rece a anului, cat si vara. “Din calculele noastre reiese ca aproape toate casele nou construite in Romania (peste 90%) au o problema cu izolarea mansardei, din cauza folosirii unui material de izolare dimensionat gresit si a montarii incorecte a izolatiei. Proprietarii platesc mai multa energie pentru a incalzi casele iarna, dar si mai multa energie pentru a le raci in timpul verii. Am facut calcule si surpriza noastra a fost ca fiecare poate economisi aproximativ 600 euro pe an, la suta de metri patrati construiti, daca izolarea casei ar fi facuta corect. Acesti bani sunt cheltuiti acum pe combustibil pentru incalzire sau pe curent electric pentru aerul conditionat”, declara Sorin Pana, director comercial URSA Romania.
In prezent, grosimea de termoizolatie cea mai utilizata la izolarea acoperisului este de 15 cm, in unele cazuri coborand sub 10 cm. Specialistii recomanda ca aceasta sa aiba 30 cm sau chiar 40 de cm grosime, perfecta pentru izolarea fonica si termica cu vata de sticla, la conditiile climatice din Romania. “De asemenea, calitatea materialului izolant este esentiala. Din pacate, in tara noastra consumatorii opteaza pentru varianta de izolare cea mai ieftina, fara se gandi la consecinte. Acestia cheltuie, in medie, intre 200 – 300 euro pentru 100 mp de constructie, in loc de peste 1.000 euro, cat ar costa in mod normal. Banii vor fi recuperati in mai putin de 3 ani. Rezultatele vanzarilor arata ca izolatiile premium nu sunt preferate in Romania, prin urmare vanzarile de astfel de produse sunt foarte mici. Ne lipseste informatia si nu avem cultura economiei de resurse, nu gandim sustenabil. Pe de alta parte, nici nu exista entitati care sa explice proprietarilor ca, pe termen lung, acest „ieftin” la momentul achizitiei inseamna mult mai „scump” in timp. Altfel, ajungi sa nu poti dormi vara intr-o locuinta mansardata fara aer conditionat dat la maximum, iar iarna, orice ai face, tot este racoare la etaj. Noi am inceput anul trecut un program de educare menit a-i constientiza pe beneficiarii finali ai lucrarilor de importanta izolarii corecte a acoperisurilor”, explica, in continuare, Sorin Pana.
Societatea URSA Romania este subsidiara locala a companiei cu acelasi nume, unul dintre cei mai mari producatori de materiale izolatoare din Europa, parte a grupului international de companii URALITA. In Romania, URSA este prezenta cu produsele sale de 20 de ani, comercializand vata de sticla URSA Glasswoll si vata minerala URSA Terra, produse in Slovenia. Compania URSA activeaza pe piata din 2003. Anul trecut, URSA Romania a inregistrat o cifra de afaceri de 5,5 milioane de euro.
URSA este unul dintre cei mai mari producatori de materiale izolatoare din Europa, parte a grupului international de companii URALITA, avand 14 unitati de productie si o vasta retea de distributie. URSA detine, totodata, si pozitia de lider pe piata Est-Europeana si in Rusia. Gama de produse este reprezentata de doua tipuri de materiale izolatoare: vata minerala si polistirenul extrudat (XPS).
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 119 – octombrie 2015, pag. 62
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
1 ping
Jaluzele verticale a spus:
04/10/2015 at 08:33 (UTC 2)
Doar 600 de euro? Depinde de acoperis cat de mic sau mare este. Iar acesti 600 de euro reprezinta doar pierderile din consumul de energie. Pai ce facem daca trebuie sa refacem termoizolatia gresit pusa? Alti bani alta distractie. Am si un articol pe blog intitulat „In “pantofii“ expertului…” in care spun ca: „…noi oamenii tindem a ne autointitula “atotstiutori”…” si facem lucruri care mai tarziu ne costa. Haideti sa lasam expertii sa-si faca treaba pe zona lor, chiar daca acest lucru are un cost initial. Acest cost se amortizeaza din eventualele pierderi daca nu am apela la ei.