«

»

VELUX: Lumina naturala si aer proaspat in locuinta dumneavoastra

Share

velux logoIn ciuda crizei din sectorul european de constructii, Grupul danez VELUX, lider mondial pe piata feres­trelor de mansarda, a incheiat anul 2014 cu rezultate economice foarte bune: o rata a profitului crescuta cu 12,3% si un profit net de 1,3 miliarde DKK.

Aceste rezultate se datoreaza, in principal, investitiilor facute in Noua Generatie de ferestre de mansarda, care aduc mai multa lumina, asigurand un confort crescut si o eficienta energetica ridicata.

Acestea sunt cateva aspecte pe care dorim sa le dezvoltam in interviul cu dna Noemi RITEA – General Manager al VELUX Romania.

 

Redactia: Produsele firmei VELUX sunt foarte cunoscute pe piata din Romania, atat de catre specialisti, cat si de publicul larg. Mult mai putini insa cunosc, probabil, semnificatia numelui VELUX format din doua cuvinte VE (de la Ventilatie) si LUX (care, in latina, inseamna Lumina), marca inregistrata inca din anul 1942. In ce masura aceste dezide­rate, gandite de fondatorii firmei, se rega­sesc si la noile produse concepute de specialistii firmei si ce importanta au ele pentru beneficiarii acestor produse?

Noemi_Ritea_2Noemi RITEA: Oamenii au fost creati pentru a trai in aer liber, dar, de fapt, ne petrecem 90% din timp in spatii interioare. In aceste conditii, climatul interior joaca un rol extrem de important din perspectiva sana­tatii oamenilor. Factorii decisivi pentru un mediu de viata mai bun sunt lumina naturala (inclusiv parametrii psihologici – comunicarea cu exteriorul, privelistea si orientarea), calitatea aerului si confortul termic.

Facem un efort deosebit atunci cand ne alegem hrana si apa (2 l/zi) si totusi, aerul pe care il respiram are un impact mai mare asupra sana­tatii noastre (15 kg/zi – 12,000 litri). Practic, pe durata vietii, 55% din consumul total de apa, hrana si aer este aerul din spatiul interior al cladirilor. Deci, este important nu doar ceea ce mancam sau cate exercitii fizice fa­cem, ci si in ce fel de locuinte traim.

Locuintele sunt, de fapt, medii create artificial, iluminate, ventilate, aerisite, incalzite sau racite tot artificial. Ele ne despart de mediul natural si, de regula, au o calitate scazuta a aerului, niveluri de iluminare naturala insuficiente, disconfort termic, iar toti acesti parametri genereaza probleme de sanatate, precum astmul sau alergiile. Tot mai multi oameni sufera de depresie si afectiuni legate de sezonalitate, iar 30% dintre cladirile noi sau recent re­novate sunt cauza imbolnavirii ocupantilor lor.

Sta in puterea noastra sa schimbam lucrurile pentru a beneficia de un mediu de locuit sanatos. Studiile demonstreaza ca lumina naturala are un impact pozitiv asupra sana­tatii, productivitatii, abilitatilor de invatare ale copiilor si, in general, asupra starii noastre de bine. La fel, aerul proaspat, prin ventilatia naturala, este vital pentru un climat interior sanatos, reducand consecintele toxinelor emise de surse, precum aparatele electronice sau solutiile chimice din casa, minimizand astfel riscul alergiilor. O cantitate optima de lumina naturala si o ventilatie na­turala sunt preconditii pentru asi­gurarea confortului interior si a unui consum cat mai redus de energie in casele noastre.

A construi sustenabil presupune conceperea unei case astfel incat orientarea, conformarea geometrica, materialele si tehnologiile utilizate sa asigure un mediu interior sanatos si sa aiba un impact cat mai redus asupra mediului. Grupul VELUX construieste deja case durabile, numite si Case Active, in care climatul interior, circulatia aerului si lumina naturala sunt optimizate datorita folosirii ferestrelor de mansarda.

 

Red: Sa nu neglijam insa faptul ca, folosind o perioada lunga de timp lumina naturala, reusim sa econo­misim energie si, implicit, avem costuri reduse.

N.R.: Intr-adevar, cu toate pro­gre­sele tehnologiei, nicio sursa de lumina artificiala nu poate reproduce efectele benefice ale luminii naturale sau variatia sa, ca urmare a parcursului diurn solar, anotimpurilor sau a schimbarilor meteorologice.

Pentru a asigura un iluminat interior corect, scopul dorit este ca iluminatul electric sa nu fie necesar pe intreaga perioada a zilei. Folosind produsele VELUX, incaperea va fi luminoasa, cu o aparenta odihnitoare, realizata printr-un iluminat natural generos. Pe langa factorii benefici sanatatii, un spatiu bine iluminat natural, impreuna cu un sistem de control al iluminatului electric de calitate, poate sa conduca la obtinerea unei economii de energie in iluminat de 30% – 70%.

 

Red.: Daca ne referim la feres­trele de mansarda, care sunt avantajele acestora in viata de zi cu zi, in comparatie cu alte ferestre?

N.R.: Datorita caracterului parti­cular dat de planurile inclinate, man­sardele au, in plus, avantajul de a fi iluminate natural in toate spatiile, chiar si in cele care nu au acces la fatada. Indiferent, insa, cat de mare este fereastra din fatada, nivelul de iluminare naturala va fi suficient doar pana la 4 m – 5 m de la peretele vertical. Luminatoarele suplimenteaza cantitatea de lumina patrunzand in profunzimea incaperii.

In conditii similare, ferestrele in plan inclinat aduc cu 100% mai multa lumina in comparatie cu feres­trele verticale cu aceeasi suprafata vitrata si cu 200% mai multa lumina in comparatie cu lucarnele de aceleasi dimensiuni.

Lumina naturala este buna nu doar pentru sanatate si pentru starea noastra generala de bine, dar si pentru faptul ca permite reducerea consumului energetic al locuintei, si implicit a costurilor. Iarna, locuintele dotate cu ferestre de mansarda be­neficiaza, astfel, de aport solar, care se traduce prin incalzire pasiva, reducand nevoia de incalzire artificiala. Vara, ai nevoie sa protejezi locuinta de supraincalzirea datorata soarelui, iar rulourile exterioare parasolare VELUX nu permit caldurii solare sa patrunda in interior, reducand caldura, fara a folosi aparate de aer conditionat. Iar „Tunelul solar VELUX“ este o solutie ideala pentru holuri si bai iluminate electric, deoarece capteaza lumina solara si o aduce in astfel de spatii prin intermediul unui tub reflecto­ri­zant, fiind difuzata in interior printr-o aplica eleganta. Tunelul ofera o noua experienta a spatiului interior.

 

Red.: V-ati referit in prima parte a interviului la preocuparile firmei VELUX pentru construirea cladirilor sustenabile, denumite de dumnea­voastra Case Active. Ce sunt Casele Active si ce avantaje ofera ele locatarilor?

N.R.: Casa Activa este cladirea care produce mai multa energie decat consuma si reprezinta o vizi­u­ne holistica a trei factori esentiali – echilibrul energetic, climatul interior si mediul inconjurator – vizand un stil de viata sanatos, responsabil si confortabil.

  • Energie – O Casa Activa este eficienta din punct de vedere energetic, iar energia de care are nevoie este produsa din resurse regenerabile.
  • Climat interior – Casa Activa ofera un climat interior mai sanatos si un confort interior sporit, gratie aportului generos de lumina si aer proaspat.
  • Mediu inconjurator – Casa Activa are un impact pozitiv asupra mediului inconjurator, printr-o abordare ecologica a intregului sau ciclu de viata.

Grupul VELUX se implica in mod activ in activitatea Aliantei pentru Case Active care s-a infiintat in 2010. Alianta pentru Case Active are menirea de a transforma conceptul de Casa Activa intr-un standard calitativ in domeniul construirii de cladiri civile, fie ele locuinte, birouri sau unitati de invatamant.

Alianta pentru Case Active, pe scurt AHA (Active House Alliance) aduce impreuna companii, organizatii, universitati si institute preocupate de schimbarile climatice si de redu­cerea emisiilor de dioxid de carbon, care au dezvoltat si sustin la nivel international conceptul de Casa Activa. Grupul VELUX a urmat dintotdeauna principiile constructiilor sustenabile si a sprijinit initiativa Casei Active prin construirea unor case experimentale in Europa, in cadrul proiectului Model Home 2020, si sprijina in continuare proiecte noi.

“Un experiment este mai bun decat 1.000 de pareri ale expertilor”, a spus fondatorul companiei, Villum Kann Rasmussen, care a transformat aceasta idee intr-o virtute. De fiecare data cand se lanseaza un produs nou, acesta este supus unei serii complete de experimente. Dedicatia cu care ne dorim sa dezvaluim adevarul despre produsele noastre a constituit sursa de inspiratie pentru misiunea uriasa de a dezvolta si construi 21 de case demonstrative in diferite zone climatice. Timp de 10 ani, aceste case ne-au ajutat sa colectam o cantitate imensa de informatii valoroase despre cum se comporta produsele noastre in situatii reale de viata.

Cu fiecare experiment, Grupul VELUX doreste sa demonstreze ca, folosind principiile Casei Active, se pot construi cladiri care sa respecte mediul si sa ofere un climat interior sanatos si sigur.

Produsele VELUX sunt solutii concrete, cu eficienta demonstrata pentru o arhitectura sustenabila. Prin investitiile in cercetare si inovarea continua a produselor oferite, compania VELUX contribuie semnificativ la eforturile internationale de reducere a emisiilor de carbon la nivel global.

www.velux.ro 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 119 – octombrie 2015, pag. 56

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2015/10/01/velux-lumina-naturala-si-aer-proaspat-in-locuinta-dumneavoastra/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>