«

»

Habitatul pe alte continente. America – o lume diferita vazuta de un roman

Share

IH_1

STATISTICI IMOBILIARE AMERICANE:

• 1 din 6 americani se muta in fiecare an

• In medie, americanii se muta de 11,4 ori in decursul vietii

• 28 de milioane de americani (in varsta de minimum 15 ani) s-au mutat intre 2012 si 2013

• Americanii mai bogati au tendinta de a nu se muta atat de des (7% dintre americanii cu venit peste $100.000 s-au mutat, prin comparatie cu americanii cu venit de maximum $5.000, dintre care, in medie, s-au mutat 13%)

• La varsta de 30 de ani, americanii s-au mutat, deja, de 6 ori

• Pretul mediu al unei locuinte, constructie noua, este $364.100

• Pretul mediu al unei locuinte (existenta) este $221.900


Conform datelor statistice, un cetatean american isi schimba domiciliul o data la 5-7 ani. Mentalitatea lui este complet diferita de cea a unui european care este legat de aceeasi casa, poate chiar generatii la rand. Americanul se muta cu usurinta dintr-un oras in altul sau dintr-un stat in altul, la mii de mile distanta, in functie de schimbarea locului de munca. Procedeaza in acest mod in special tinerii, in cautarea unui loc de munca mai bine remunerat, in afara de cateva lucruri personale, totul este lasat in urma, casa noua fiind preluata complet mobilata si dotata. Acest fenomen a dezvoltat industria „storage”-urilor: depozite sub forma de boxe in care americanul isi lasa la pastrare – contra unui tarif lunar foarte redus – tot ceea ce nu mai doreste sa ia cu el in noua locuinta: haine, mobila, articole de uz casnic etc.

Pentru europeni, SUA este tara zgarie-norilor. Am fi tentati sa credem ca foarte multi americani locuiesc in aceste cladiri din otel si sticla, insa in down-town (centrul, in sensul larg) metropolelor unde se afla acesti impresionanti giganti se gasesc doar sedii de societati sau companii, spatii comerciale si foarte putine apartamente de lux.

In rest, tot americanul locuieste in case individuale, ceea ce face ca majoritatea metropolelor sa se intinda pe suprafete extrem de mari. Asa se explica faptul ca un cetatean care locuieste intr-un mare oras parcurge zilnic pana la locul de munca din aceeasi localitate 50-60 kilometri.

CUM SE CUMPARA O LOCUINTA IN AMERICA?

Sigur ca, schimbandu-si destul de des locul de munca si, respectiv, locuinta, americanii prefera sa locuiasca cu chirie. Chiria este insa destul de mare. In Miami (Florida), de exemplu, chiria lunara pentru un apartament cu o camera de zi si un dormitor variaza intre 400 USD la periferie si 1.800 USD in centru. Oricum un lucru este cert: in Statele Unite exista locuinte cu chirie pentru toate buzunarele. O data, insa, intemeiata o familie, o data obtinut un loc de munca stabil si bine remunerat, nu putini sunt americanii care hotarasc sa-si cumpere o locuinta.

Cum se procedeaza intr-o asemenea situatie?

Cumpararea unei locuinte in America se poate face in doua moduri:

  • Pe cont propriu: In acest caz ai la dispozitie mai multe variante. Una ar fi sa dai un anunt in ziarele locale sau in publicatiile de specialitate. A doua, sa consulti revistele care contin exclusiv cereri si oferte de locuinte (cu numeroase detalii si cu poze ale acestora), reviste care sunt oferite gratuit, din belsug, la intrarile in magazine sau benzinarii. In sfarsit, o a treia varianta de cumparare si, respectiv, vanzare pe cont propriu, sistem care s-a dezvoltat in ultima perioada, este prin intermediul Internetului.

Desi variantele de vanzare-cumparare pe cont propriu sunt facile si la indemana tuturor, in tara in care toata lumea stie ca timpul inseamna bani, iar serviciile sunt atat de dezvoltate, foarte putini sunt cei care apeleaza la un asemenea sistem.

  • Printr-o agentie imobiliara – Real Estate Agency: Agentia percepe un comision de 5%, care este inclus in pretul de vanzare. Comisionul nu e mic, dar nici serviciile prestate de agentie nu sunt putine, in plus, clientul evita unele surprize ce pot aparea pe parcursul tranzactiei, cum ar fi: stabilirea unui pret nerealist, in contextul pietei, fapt ce va face imposibila tranzactia.

In primul contact – de obicei telefonic – cu agentia, ti se solicita informatii in legatura cu locuinta pe care doresti sa o cumperi. Apoi, agentul iti fixeaza o intalnire pentru a-ti prezenta ofertele disponibile pentru vanzare. Sunt alese impreuna locuintele care urmeaza sa fie vizitate. De obicei deplasarea la acestea se face cu masina agentiei.

Am constatat – din experienta personala – ca agentii care te informeaza in prealabil asupra pretului pe care esti dispus sa-l platesti iti prezinta, mai intai, locuintele mai scumpe, incercand sa te convinga sa-ti schimbi optiunea.

Casele de vanzare au la intrare un panou pe care se specifica acest lucru, mentionandu-se insa si agentia imobiliara prin care se face vanzarea. Daca doresti sa vizitezi o asemenea casa ti se va preciza de catre proprietar ca nu poti face acest lucru decat insotit de agentul imobiliar cu care au ei contract. Acesta detine cheia imobilului si are acces la el intre anumite ore prestabilite.

Pretul unei case obisnuite variaza intre 50-60.000 USD si 2-300.000 USD. Dar pentru a va face o imagine mai exacta asupra nivelului preturilor, sa detaliem putin.

lata cateva preturi de apartamente, case si vile din Florida, o zona in care preturile sunt mai mici decat la New York, de pilda, si mai mari decat in altele ce nu beneficiaza de vecinatatea oceanului

Apartament cu doua camere, ceea ce inseamna de fapt „apartament cu doua dormitoare” (camera de zi, „livingul” nu intra in calcul):

  • La periferie, in bloc cu 2,3 pana la 10-20 de niveluri – cca. 60-70.000 USD (de remarcat, ca pretul creste de la etajele inferioare spre cele superioare);
  • In centrul orasului, de asemenea in bloc – cca. 120.000 USD. Pretul creste daca blocul se afla cu fata la mare etc.
  • Daca blocul se afla pe una din insulele din jurul orasului Miami, costul poate fi de 5-6 ori mai mare.

Un apartament cu doua dormitoare are obligatoriu doua bai;. Unul dintre dormitoare are o suprafata ceva mai mare (15-16 mp) celalalt fiind relativ mic (10-12 mp). Livingul are insa peste 30 mp, iar bucatariile sunt sensibil mai mari decat ale noastre. Asta in cazul apartamentelor.

Casele individuale sunt de o foarte mare varietate. De la constructii relativ simple – tip – pana la vile cu 4, 6, 8 camere, amplasate pe malul oceanului, cu piscina, cu teren mai mic sau mai mare, apartinand fiecarei locuinte.

Pretul acestora porneste de la 3-400.000 USD si poate ajunge pana la 1 milion de USD sau chiar mai mult.

MORTGAGE LOANS

Interesant este ca sunt foarte rare cazurile cand o locuinta se cumpara cu „banii jos”. Si asta pentru ca americanii pot obtine foarte lesne imprumuturi („mortgage loans”) de la banci sau institutii specializate cu dobanzi rezonabile intre 6% – 9%. De aceea, ei prefera sa cumpere locuinta si alte bunuri de folosinta indelungata pe credit, imprumuturile se acorda pe o durata de maxim 30 de ani sau chiar 40 de ani. Beneficiarul creditului poate alege o dobanda fluctuanta in functie de piata sau una fixa (la valoarea din momentul angajarii imprumutului), varianta preferata atunci cand se prevad cresteri ale dobanzilor.

Sa revenim, insa, asupra operatiunii de cumparare si sa presupunem ca dupa ce a vizitat mai multe locuinte, cumparatorul se decide asupra uneia dintre ele. Urmeaza negocierile asupra pretului.

Pentru o asemenea actiune si pentru perfectarea actelor, americanii apeleaza, in marea majoritate a cazurilor, la serviciile avocatilor.

Clientul nu comunica decat cu propriul avocat, acesta urmand sa-i apere interesele in tranzactiile cu avocatul vanzatorului. Avocatii au, de asemenea, rolul sa verifice daca toate elementele tranzactiei sunt legale.

Aparitia avocatilor intermediari pe firul afacerii complica de obicei tranzactia care poate dura astfel si cateva luni de zile.

O data stabilit insa pretul, cumparatorul trebuie sa depuna 10% din valoarea de vanzare, suma care joaca rolul unei garantii a afacerii.

Dupa depunerea garantiei, cumparatorul are la dispozitie cateva zile in care se poate razgandi fara sa fie penalizat. Apoi contractul incheiat intre parti este inaintat bancii.

In paralel, cumparatorul trebuie sa furnizeze bancii, date in sprijinul acordarii imprumutului.

O prima conditie este sa ai un loc de munca si sa nu figurezi ca rau-platnic in evidenta unor creditori anteriori.

Apoi, pentru obtinerea creditului (numit in Statele Unite „mortgage loan” cumparatorul trebuie sa faca dovada venitului sau si a continuitatii in munca. Un argument hotarator il reprezinta „declaratiile pe venit” pe care fiecare cetatean le completeaza si le trimite anual Serviciului American de Impozite (Internal Revenue Service).

Dupa cateva zile de la furnizarea acestor informatii, banca da raspunsul, in caz ca acesta e negativ, cumparatorului i se returneaza garantia de 10%. Daca se aproba creditul, formalitatile continua.

In acest moment al tranzactiei, cumparatorul nu se mai poate razgandi decat cu riscul pierderii garantiei de 10% depuse initial.

Garantia pentru creditul acordat de banca este constituita de locuinta cumparata cu acest credit, in cazul neachitarii la termen a ratelor, dupa cateva luni in care ti se da ocazia sa te redresezi, locuinta trece in proprietatea bancii, fara a ti se oferi vreo compensatie.

De mentionat ca inainte de a aproba imprumutul, banca face si ea evaluarea casei pentru a se asigura ca pretul este realist in contextul pietei imobiliare. Numai asa va avea garantia recuperarii banilor in cazul ca un creditor este rau-platnic, iar casa lui trebuie confiscata si vanduta.

Ati retinut probabil ca pentru cumpararea unei locuinte un american achita numai 10% din valoarea acesteia. Asadar, cu un avans intre 5.000 USD si 10.000 USD, un american poate deveni posesorul unei locuinte pe care o va achita apoi in 30 de ani.

RESIDENTIAL COMMUNITIES

In final, alte cateva aprecieri despre preferintele americanilor in materie de locuinte si despre organizarea habitatului in acesta tara.

Americanilor nu le place ca in afara serviciului sa fie deranjati de zgomotul automobilelor sau al pietonilor. De aceea, locuintele sunt concentrate in zone amenajate special in acest scop.

Aceste asa-numite „residential communities” sunt, de fapt, mici cartiere de case, vile sau blocuri in care nu patrund decat locuitorii lor. Fiecare comunitate dispune de un club, spalatorie, facilitati sportive si de recreere. In Florida, de exemplu, sunt nelipsite piscinele si terenurile de tenis. Multe comunitati au si sala de gimnastica sau teren de golf. Clubul este un spatiu unde locuitorii comunitatii si invitatii lor isi pot petrece timpul liber intr-un mod relaxant privind la televizor, jucand biliard sau organizand petreceri. Pentru toate aceste facilitati locuitorii comunitatii platesc taxe (cota lunara) de intretinere care variaza in functie de marimea apartamentului si de serviciile de care beneficiaza intre, sa zicem, 150 USD si 300 USD pe luna.

Din aceste taxe sunt achitate si servicii indispensabile cum ar fi: ridicarea gunoiului, consumul de apa, reparatiile exterioare ale acoperisurilor, zugraveli exterioare ale cladirilor, amenajarile aleilor si, nu in ultimul rand, mentinerea curateniei.

O curatenie de farmacie avand in vedere ca zilnic – da, zilnic! – aleile sunt curatate de frunze sau chiar spalate, iar gazonul tuns la intervale foarte scurte de timp.

Pentru europeni, Statele Unite ale Americii este in cea mai mare parte a ei tara zgarie-norilor. De aceea, multi cred ca americanii locuiesc in aceste impresionante cladiri din metal, beton si sticla.

Eroare! Gigantii aflati in centrul metropolelor americane gazduiesc doar birouri, sedii de firme, banci, spatii comerciale etc.

Asa stau lucrurile si in ceea ce priveste aglomerarea de zgarie-nori a cartierului Manhattan din New-York, atat de mediatizat in ultimul timp.

In „zgarie-norii” din centrele oraselor este „viata” doar ziua. Noaptea aceste zone par „moarte”, dupa caderea intunericului ele intrand practic in „stapanirea” oamenilor strazii (asa-numitii „homeless”). De aceea e de preferat sa nu te aventurezi noaptea, pe jos, pe acele strazi.

Si totusi nu putini sunt americanii care locuiesc in blocuri.

Mai mult, apartamentele din unele blocuri sunt printre cele mai scumpe locuinte din Statele Unite. Pretul ridicat al acestora e dat de confortul lor, de zona in care se afla blocul si de utilitatile de care dispun locatarii.

Aici, in Florida, cele mai „scumpe” blocuri sunt cele amplasate pe malul oceanului si pe unele insule din apropierea tarmului.

Confortul pe care il ofera majoritatea apartamentelor din blocuri este greu de imaginat.

Cat priveste utilitatile care se afla la dispozitia locatarilor, ele sunt din ce in ce mai multe si mai sofisticate, incepand de la paza, garaj, spalatorie si sala de fitness, pana la piscina, terenuri de tenis, saloane de primire pentru oaspeti aflate la ultimul etaj al cladirii si multe altele.

Pe masura unor asemenea servicii este si cota lunara de intretinere care se poate ridica de la cateva sute la cateva mii de dolari, suma inaccesibila pentru majoritatea americanilor.

Sigur, sunt si destule blocuri mai modeste. Exista in Statele Unite si locuinte sa le spunem „specializate”. Nu sunt putine, de exemplu, blocurile sau zonele locuite numai de pensionari care dispun acolo de utilitatile specifice lor.

Si inca o curiozitate, poate, pentru noi: pretul apartamentelor din blocuri creste o data cu inaltimea considerandu-se ca etajele superioare ofera o perspectiva mai frumoasa.

Totusi, majoritatea americanilor prefera sa traiasca in locuinte unifamiliale sau in vile de 2, 3 sau 4 apartamente. Acestea sunt cartiere de vile, case sau mici blocuri cu paza si utilitati, in care nu patrund decat locuitorii zonei respective.

Un strain, un vizitator, de pilda, nu poate intra in zona pazita decat daca e anuntat dinainte. In caz ca vine neanuntat portarul se intereseaza la cine merge si telefoneaza persoanei respective intreband daca doreste sa-l primeasca, in plus, portarul noteaza orice autovehicul care patrunde in rezidenta, iar noaptea masini ale politiei patruleaza in aceste zone.

Surprinzator pentru cei care nu sunt familiarizati cu stilul de viata american este ca in interiorul unor asemenea rezidente, care cuprind fiecare sute de apartamente, nu exista nici macar o singura unitate comerciala. Practic, pentru cea mai simpla cumparatura – o paine, un medicament, apa minerala sau orice altceva – locuitorii trebuie sa se deplaseze cu autoturismul la supermarketurile aflate, in cel mai bun caz, la o distanta de sute de metri, daca nu chiar cativa kilometri de locuinta.

E drept, din oricare supermarket poti cumpara tot ceea ce iti e necesar pentru traiul zilnic. Mai mult, o parte dintre ele sunt deschise 24 de ore din 24.

O alta caracteristica a vietii americanilor este ca isi schimba foarte des locuinta (statisticile spun ca la numai 5-7 ani), in general in cautarea unui loc de munca mai bun si mai bine remunerat. O asemenea „mobilitate” a facut ca majoritatea americanilor sa locuiasca cu chirie. Tot aceasta „mobilitate” a creat si altceva inedit si ciudat pentru europeni: locuinta mobila (asa-numitul „mobil home”).

Vazut din afara „mobil home”-ul pare destul de modest semanand destul de mult cu baracile gen „organizare de santier” de la noi. In interior, insa, dispune de toate utilitatile necesare pentru un trai civilizat. Aceste locuinte mobile sunt amplasate in zone special amenajate unde pot fi conectate la energie electrica, apa, canal.

Cand doreste sa se mute, proprietarul isi ia cu el, intr-unul sau doua trailere, si casa pe care o transporta in noua localitate si o instaleaza acolo intr-o zona destinata special pentru asemenea locuinte.

Desi dispun si ele de toate utilitatile, „mobil home”-urile sunt cele mai ieftine locuinte din Statele Unite. Pretul lor incepe de la 18-20.000 USD si ajunge pana la 38-40.000 USD.

La asemenea preturi ele sunt accesibile americanilor cu venituri modeste care vor sa fie proprietari, insa majoritatea, cum spuneam, raman chiriasi toata viata.

O TARA PE 4 ROTI!

In sfarsit, o alta caracteristica a modului de viata american o reprezinta distantele imense: intre locuinta si magazin, intre locuinta si locul de munca, intre locuinta si locul de distractie…

De aceea, America e practic o tara pe 4 roti.

Daca distantele imense impun folosirea autoturismului pentru orice deplasare, autoturismele la randul lor maresc din ce in ce mai mult distantele.

Sa ma explic! Orice supermarket trebuie sa dispuna de un numar suficient de locuri de parcare. Altfel, americanul nu va mai veni sa cumpere din magazinul respectiv.

O sala de sport sau un stadion cu 15-20.000 de locuri trebuie sa aiba locuri de parcare pentru 10-20.000 de masini. Asta inseamna, de asemenea, spatii imense.

Pentru deplasarea atator masini e nevoie de sosele din ce in ce mai multe si din ce in ce mai late. De aceea, majoritatea strazilor si autostrazilor americane au 4, 5 chiar 6 benzi pe sens. Asta inseamna alte spatii care maresc distantele s.a.m.d. De aceea, majoritatea americanilor parcurg zilnic cu autoturismul chiar sute de kilometri. Si asta de cand isi iau carnetul pana… parasesc aceasta lume!

Intr-o corespondenta viitoare ma voi referi la cateva materiale si tehnologii folosite la constructia locuintelor si a altor cladiri din Statele Unite ale Americii.

Autor:
ing. Ileana CRISTEA HOWARD, Miami – SUA

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2015/11/01/habitatul-pe-alte-continente-america-o-lume-diferita-vazuta-de-un-roman/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.