«

»

Cei care „construiesc”… viitorul! Proiectul HUB UTCB

Share

Faptul ca dupa 1990, si in tara noastra, profesia de constructor are valori noi cerute de competitivitate si exigente in realizarea investitiilor de orice gen inseamna schimbarea mentalitatii si adaptarea la normele proprii economiei concurentiale. Este evident pentru oricine lucreaza in domeniul constructiilor ca, destul de repede, au aparut sisteme noi si performante de masini si utilaje specifice, precum si materiale si instalatii care exceleaza prin diversitate si calitate. Apoi, sa nu uitam ca informatia patrunde din ce in ce mai mult in proiectarea dar si in managementul activitatii de constructii. In aceste conditii meseria de constructor, mai ales in partea ei practica, a devenit din ce in ce mai complexa si mai greu de asimilat.

De la aceste premise a pornit un grup inimos din randul studentilor in constructii atunci cand au initiat o interesanta actiune de completare a cunostintelor pe care studentii le primesc in institutiile de invatamant. Deci… 

fcciaProiectul HUB UTCB, demarat de Asociatia Studen­tilor la Constructii din Bucuresti, in parteneriat cu Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti, vine in intampinarea nevoilor de pregatire si dezvoltare ale studentilor, oferindu-le acestora oportunitatea de a dobandi, inca din timpul facultatii, experienta practica si de a-si insusi cunostinte complementare ariei curiculare pe care acestia o studiaza.

Activitatea in cadrul HUB UTCB a inceput la sfarsitul anului universitar 2014-2015 cu un proiect pilot pe un grup de 10 studenti, din anul 3 al Facultatii de Constructii Civile, Industriale si Agricole, carora le-am organizat noi stagiul de practica obligatoriu. Astfel, in cele trei saptamani, calendarul activitatilor studentilor a fost urmatorul:

  • Saptamana 1:

– 07.07.2015 – Vizita pe santierul metroului din Drumul Taberei;

– 08.07.2015 – Vizita pe santierul Victoria Office Building si la Complexul agroalimentar Pantelimon;

– 09.07.2015 – Vizita la Complexul Sportiv Olimpia.

  • Saptamana 2:

Constructia unei case in comuna Bascov, in programul Habitat pentru Umanitate Pitesti.

  • Saptamana 3:

– 20.07.2015 – Vizita pe santierul statiei de metrou Eroilor 2;

– 21.07.2015 – Vizita pe santierul cladirii de birouri Bucharest One Tower;

– 22.07.2015 – Vizita pe santierul cladirii Nusco Tower;

– 23.07.2015 – Vizita pe santierul Centrului comercial Park Lake Plaza.

De asemenea, pentru a-si crea o imagine cat mai completa despre munca in proiectare, studentii au parti­cipat la discutii si prezentari de proiecte cu:

– manager ing. Dragos MARCU, ing. Tiberiu VISAN si asistent manager ing. Nicoleta APOSTOL de la firma POPP & ASOCIATII;

– dr. ing. Dan Bitca si ing. Ionut Bran de la firma PROFESIONAL CONSTRUCT.

In continuare, pentru o buna implementare, am impartit proiectul pe trei axe mari de dezvoltare:

Axa 1: ANTREPRENORIAT

In prima faza, in cadrul acestei axe, studentilor li se vor livra traininguri de “soft-skills” (comunicare, comunicare persuasiva, leadership, negociere, marketing, lucru in echipa s.a.) si li se vor oferi informatii legate de pasii care trebuie indepliniti pentru deschiderea unei firme. In etapa a II-a a proiectului, in aceasta axa vom organiza un incubator de start-up-uri si spin-off-uri.

Axa 2: CERCETARE

In cadrul acestei axe stimulam formarea de echipe alcatuite din studenti care sa participe la concursurile internationale si nationale destinate lor, in momentul de fata avand deja o echipa care lucreaza la propunerea de participare, impreuna cu cadrele didactice mentori, la “2016 Undergraduate Seismic Design Competition”, concurs de inginerie seismica ce se va desfasura in San Francisco, si care presupune construirea din lemn de balsa a machetei unei cladiri inalte (intre 22 si 29 de etaje).

Axa 3: DEZVOLTARE PROFESIONALA

In cadrul acestei axe vom organiza vizite tehnice pe santiere si in spatii de productie, vom asigura workshop-uri de tehnologii si materiale noi folosite in constructii si vom organiza traininguri de software ingineresc, astfel incat, la finalul studiilor, studentii sa fie cat mai conectati cu realitatea din domeniul constructiilor.

Toate activitatile enumerate mai sus se vor desfasura intr-un spatiu adiacent cantinei UTCB, spatiu care este in curs de amenajare.

Autor:
Alexandru Nafureanu – presedinte International Association of Civil Engineering Students, Local Committee Bucuresti 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 121 – decembrie 2015, pag. 56

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2015/12/01/cei-care-construiesc-viitorul-proiectul-hub-utcb/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.