«

»

GEOSOND SA: Explorarea si exploatarea resurselor acvifere subterane

Share

geosond dec foto 8Avand o experienta de peste doua decenii in domeniul constructiilor speciale, in prezent GEOSOND SA isi desfasoara activitatea in cadrul proiectelor ce vizeaza consolidarea fundatiilor pentru drumuri si poduri, a versantilor si taluzurilor, imbunatatirea terenului-suport pentru constructii noi sau existente, fundatii pentru piloni si antene de transmisiuni sau stalpi pentru retele electrice, precum si turbine eoliene sau parcuri fotovoltaice. Pentru acestea, executam atat piloti si micropiloti, cat si ancore, foraje de drenaj si coloane din material gra­nular compactat, utilizand licenta Geopier. In paralel, se deruleaza si proiecte specifice altor activitati ale societatii, respectiv executia de foraje de alimentare cu apa de pana la 300 metri adancime. 

In ansamblu, activitatea societatii se dezvolta in directiile de:

  • cercetare geologica si hidrogeologica
  • lucrari de geotehnica aplicata in constructii
  • explorarea si exploatarea resurselor minerale subterane 

In prezent, GEOSOND SA va propune o retrospectiva a activitatii societatii in cei peste 20 ani si anume – explorarea – exploatarea resurselor acvifere subterane. 

In ultimii ani, apa reprezinta o resursa strategica pentru majoritatea tarilor. Incepand, insa, cu anii 1989 – 1990, firmele mari din Romania, care aveau experienta si dotarea necesara pentru a executa sute de foraje de alimentare cu apa in fiecare an, fie s-au desfiintat, fie sunt falimentare sau nu mai dispun de dotarea tehnica necesara. Asa se face ca, in situatii de urgenta cum ar fi o seceta excesiva prelungita, tara noastra poate avea dificultati majore in realizarea de noi fronturi pentru captarea apelor subterane.

GEOSOND SA si-a mentinut aceasta activitate, chiar daca in anumiti ani nu au fost lucrari numeroase. Avem, insa, intentia si posibilitatile ca, pe viitor, sa o dezvoltam.

Lucrarile executate de catre GEOSOND SA, in domeniul explorarii si exploatarii resurselor acvifere subterane, includ:

  • exploatarea zacamintelor subterane de apa potabila, industriala si ape minerale;
  • exploatarea resurselor acvifere subterane, prin puturi forate la medie adancime ú 50 m si mare adancime, pana la 300 m;
  • reparatii puturi forate de alimentare cu apa, montari si inlocuiri de pompe submersibile (Grundfos, ZDS – pompe de inalt randament si cu consum redus de energie electrica); investigatii video in foraje cu camera subacvatica PASI (Italia);
  • cimentari si conservari de foraje pentru alimentare cu apa propuse la casare;
  • lucrari de desecare a zacamintelor de substante minerale utile si coborarea nivelului apelor subterane, prin pompaj continuu din foraje de epuizment.

Competenta tehnica si profesionala in domeniu este recunoscuta prin CERTIFICATUL DE ATESTARE nr. 980/2011, emis de Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM).

Utilajele si echipamentele pentru executia lucrarilor sunt atat de provenienta romaneasca (FA), cat si echipamente performante din import (NORDMEYER, KLEMM), specializate pentru executia unui asemenea gen de lucrari. Saparea forajelor se poate executa in sistem rotativ uscat, rotopercutant cu ciocan de fund tip HALCO si compresoare ATLAS COPCO cu debite si presiuni ridicate, sau cu circulatie de fluid de foraj (circulatie inversa / circulatie directa).

Instalatiile din dotarea societatii permit executia de foraje pentru alimentare cu apa cantonata in toate tipurile de teren (in terenuri moi sau roci dure – calcar, gresie, sisturi).

Echiparea forajelor se face cu tubulatura PVC agrementata si diverse tipuri de filtre (slituite sau tip Johnson), principalii producatori fiind Valrom Ind. si GWE Budafilter. De asemenea, societatea are in dotare toate utilajele si echipamentele complementare necesare pentru executia lucrarilor: compresoare (ATLAS COPCO, INGERSOLL RAND), generatoare, electropompe submersibile de diverse debite, diferite tipo-dimensiuni de instalatii pentru denisipare, dispozitive electrice pentru masurarea nivelului apei si mini laboratoare mobile; la acestea se adauga utilajele de ultima generatie (autocamion cu macara, trailer, autoutilitare, masini de teren, excavator, incarcator s.a.).

In cei peste 20 ani de la infiintarea firmei, GEOSOND SA a executat sute de foraje pentru explorarea – exploatarea apelor subterane, portofoliul de clienti ai firmei fiind dovada calitatii lucrarilor realizate. 

Dintre cele mai importante lucrari amintim:

  • executia de foraje de alimentare cu apa la: sediul HOFIGAL SA, AGIP Otopeni, Fabrica de alcool Voluntari, Domeniile Viticole „DEALU MARE”, Baza de Productie Pipera, SRI Bucuresti, ROMCIF Fieni, Baza Sportiva Nationala Silistea Snagovului, MCR Invest Otopeni, Magazin ADAM Bucuresti, DIMAR SA Bucuresti, BADUC SA, FAUR SA, front captare apa jud. Prahova si Valcea – SOLEL BONEH, Spitalul judetean Galati, LAFARGE COMNORD Bucuresti, Spitalul Judetean Ploiesti, PRAKTIKER Voluntari, Primaria Filipestii de Padure – Prahova, Primaria Scorteni – Prahova, Sediu BOG’ART Center Bucuresti, DOKA Romania – Voluntari, ALPHA DOMUS SRL, RIGIPS – Turda, Sediu OBO BETTERMAN – Magurele, Fabrica de capsule de gelatina MICRON SA – Chitila, CARREFOUR FEERIA – Baneasa, G-U FERROM si ROMGLASS Cernica, ROMSTAL Vitan-Barzesti Bucuresti, ROMSTAL Galati, TUBINOX Bucuresti, Primaria Butimanu – jud. Dambovita, Domeniile Viticole SERVE SA – Ceptura – Prahova, Sediul TNT – Otopeni, DANONE PDPA Romania, sediul TRITON CARGO, Tunari, ROMPAK-PAKMAYA Otopeni, FEDERATIA ROMANA DE RUGBY, Front captare apa Scornicesti – Potcoava – jud. Olt, Primaria Pantelimon, Front captare alimentare cu apa Gaesti – jud. Dambovita, Comuna Adancata – jud. Ialomita, GA CURCANI – jud. Calarasi, OMV PETROM SA.
  • denisipari, repunere in functiune, interventii si reparatii la foraje existente: denisipare front captare CET Rovinari, Complex Cotroceni, UM 0418 – Bucuresti, Baraj LACUL MORII – Bucuresti, FAUR SA, Primaria Scorteni – Prahova, TREFO SA – Galati, HOLCIM SA – Pipera, PROCEMA SA, PHILIP MORRIS Romania SRL, Sediul RENAULT Vitan, Primaria Pantelimon, DANFOSS Romania – Popesti Ilfov, VITICOLA SA Cogealac – Constanta, INSTITUTUL CANTACUZINO Bucuresti, Complex CLIMA RESIDENCE – Voluntari, HIDROPRAHOVA SA, APA CANAL ILFOV SA, GA CURCANI – jud. Calarasi, ANAR – Proiect DANUBE WATER.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 121 – decembrie 2015, pag. 8

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2015/12/01/geosond-sa-explorarea-si-exploatarea-resurselor-acvifere-subterane/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.