Dupa 1990, in tara noastra, sectorul constructiilor s-a dezvoltat si activat pe baza unor noi principii si cerinte strans legate de structura investitiilor, de exigentele privind productivitatea, consumurile materiale, tehnologiile performante, termenele de punere in functiune a obiectivelor si nu in ultimul rand, cele privind calitatea si eficienta pe o piata concurentiala. Ca este asa, ne-o demonstreaza faptul ca marile firme de constructii au abordat in acesti noi termeni intreaga lor activitate, lucru care a insemnat o noua mentalitate de realizare a investitiilor pe care le au de pus in opera.
Parasind aceste considerente aparent teoretice, avem, iata, posibilitatea sa trecem la lucruri concrete pe exemplul unei mari firme romanesti de constructii cu sediul in „batranul” si mereu noul oras moldovean – Iasi – SC IASICON SA, al carui director general, dl Titel Sinescu, a avut amabilitatea sa raspunda catorva intrebari care depasesc propria activitate de constructii.
Redactia: Finalul oricarui an este un moment de bilant al activitatii desfasurate de o firma in domeniul sau de activitate. Cum il apreciati pe cel al SC IASICON SA in 2015, chiar daca, din punct de vedere contabil, inca nu aveti rezultatele?
Titel Sinescu: 2015 a fost un an foarte greu: contracte (proiecte) complexe cu finantari de la CE sau BM, cu problemele lor cunoscute – proiectare deficitara, finantare tarzie si contractate spre sfarsitul perioadei de finantare. Toate acestea ne-au solicitat la maximum pe toti constructorii in ceea ce priveste folosirea fortei de munca, a dotarilor de care dispunem si, desigur, costurile care sa ne permita o activitate eficienta. Subliniez, in acest sens, ca nu numai noi, ci si alte firme am ajuns in situatia sa ne imprumutam foarte mult si foarte scump la banci pentru realizarea proiectelor la care ne-am angajat prin contracte.
Red.: Ce gen de lucrari, ca structura, ati realizat in 2015 si cu ce destinatie de folosire?
T.S.: Lucrarile in derulare in 2015 cuprind o arie larga si diversificata in domeniile managementul deseurilor, apa – canal, consolidari, amenajari, restaurari de edificii in domeniul sanatatii, culturii si cultelor. As remarca, in acest sens, ca in anul 2015 lucrarile semnificative la care am participat si participam se refera la Palatul Culturii, Teatrul National, Institutul Oncologic, toate din Iasi, sediul ANSA Chisinau, Ansamblul Mitropolitan Iasi, Managementul Deseurilor Tutora – Iasi, Statii de epurare la Vaslui, Barlad, Husi.
Tot in 2015, IASICON SA a mai realizat lucrari de:
Restaurari si reabilitari la obiective:
- Consolidarea si reabilitarea cladirii Centrului de Gastroenterologie si Hepatologie Iasi;
- Reparatii capitale, consolidare, restaurare, amenajari si extindere la Palatul de Justitie Satu Mare;
- Reabilitarea Bisericii Aroneanu din comuna Aroneanu, jud. Iasi;
- Restaurarea Cetatii Soroca din Republica Moldova, cu amenajarea spatiului aferent.
Constructii civile si industriale:
- Construirea bazei DSPM si a cladirii administrative, Iasi;
- Amenajarea zonei de agrement Ciric;
- Construirea centrului de afaceri Sorana din Iasi.
Lucrari de mediu:
- Extinderea sistemului de canalizare in zona limitrofa a municipiului Iasi (partea a II-a);
- Construirea Centrului de management integrat al deseurilor (CMID), inclusiv a Statiei de sortare si a Statiei de tratare a levigatului de la Rosiesti din cadrul proiectului „Sistem integrat de management al deseurilor solide in judetul Iasi” proiect pe care l-ati prezentat si dumneavoastra in ultimele numere ale revistei.
Constructii de drumuri si poduri:
- Modernizarea drumului Ciurea – Piciorul Lupului – Slobozia;
- Modernizari ale drumurilor locale din comuna Ciurea din jud. Iasi;
- Construirea Centrului de servicii de tip „afterschool”.
Majoritatea acestor lucrari au termen de finalizare in acest an si in ciuda dificultatilor intampinate pe parcurs, suntem convinsi ca le vom preda beneficiarilor pana la 31 decembrie 2015.
Red.: De ce potential tehnico-material, uman si logistic dispune IASICON pentru o activitate eficienta?
T.S.: IASICON SA Iasi lucreaza cu o medie de 700 angajati, structurati corespunzator activitatilor din portofoliu. Baza de productie este dotata cu statie de betoane si mai cuprinde toate utilajele si echipamentele aferente: poligon, ateliere, hale pentru prefabricate, confectii armaturi, confectii metalice, tamplarie aluminiu, PVC etc.
De asemenea, societatea are in dotare mica si marea mecanizare, echipamentele si sculele necesare desfasurarii activitatii specifice obiectivelor enumerate anterior.
Red.: Cum apreciati, pe ansamblu, mersul investitiilor din tara noastra si din zona in care va desfasurati activitatea de constructii?
T.S.: In tara noastra, in prezent, ponderea investitiilor o constituie proiectele cu finantare europeana unde mai sunt foarte multe de facut, incepand cu studiile de fezabilitate, proiectare, achizitii, derulare, modul / ritmul decontarii.
In derularea acestor investitii (proiecte) costul suportat de constructor este enorm, lucru care duce la diminuarea capacitatii societatilor de constructii si evident, la absorbtia slaba a fondurilor europene. In acest sens, propunem celor in drept sa ia in seama si urmatoarele considerente. Anul 2015 a fost un an foarte greu din mai multe cauze. Am avut de realizat o serie de lucrari cu finantari de la Uniunea Europeana sau de la Banca Mondiala. Ori, este un aspect bine cunoscut deja ca, mai ales atunci cand este vorba de lucrari cu finantare externa, birocratia din Romania este excesiva iar greutatile pe care le intampinam noi, constructorii, sunt foarte mari.
De multe ori, trebuie sa ne imprumutam noi de la banca si sa finantam lucrarile pe care le executam pana cand acestea ni se achita. O asemenea birocratie excesiva este cea care duce la intarzierea inceperii lucrarilor din cauza obtinerii cu multa greutate a tuturor avizelor. In final, aceste intarzieri conduc chiar la depasirea perioadei de finantare si la pierderea pana la urma a acestor fonduri nerambursabile.
Daca dorim ca ritmul investitiilor in tara noastra sa creasca si sa atragem mai multe fonduri europene este neaparat necesar sa simplificam absorbtia acestor fonduri.
Red.: Aveti unele sugestii economice, legislative sau organizatorice care ar imbunatati activitatea firmelor de constructii?
T.S.: Constructorii au facut, de-a lungul timpului (dupa 1990), numeroase sugestii si propuneri concrete in ceea ce priveste modul de derulare a investitiilor, a sistemului de organizare si functionare a firmelor de constructii, toate acestea fiind inaintate organelor si organismelor cu competente in domeniu. Ceea ce dorim noi, constructorii, este sa apara solutii viabile si rezultatele asteptate in acest sens.
Red.: Ce lucrari mai importante aveti contractate pentru 2016, unde, si in ce domenii de folosinta?
T.S.: 2016 se anunta, nu numai pentru noi, un an mai putin optimist intrucat investitiile si contractele in derulare se vor incheia, iar altele noi nu apar.
Red.: Cum apreciati Revista Constructiilor, unde IASICON este prezenta in ultimii ani cu publicitate?
T.S.: Revista Constructiilor este o publicatie de profil preocupata sa prezinte si sa faca cunoscute realizarile importante in domeniu, cat si problemele cu care se confrunta breasla constructorilor pe parcursul acestei perioade de trecere si transformare a intregii societati.
Publicatia ne informeaza si ne tine la curent cu ceea ce se intampla in domeniul constructiilor (realizari importante, legislatie, opinii etc.).
Toata activitatea Revistei Constructiilor este facuta documentat, cu mult profesionalism si obiectivitate. O consider foarte utila pentru cei carora li se adreseaza si ii felicit pe cei care se ocupa de aparitia ei. Ii doresc mult succes in continuare si ani multi de aparitii!
Si pentru ca se apropie Sarbatorile Craciunului si cele prilejuite de Noul An 2016, adresez tuturor colaboratorilor si angajatilor firmei noastre adanci multumiri pentru activitatea depusa in 2015, calde felicitari, urari de sanatate si prosperitate pentru 2016.
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 121 – decembrie 2015, pag. 4
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns