«

»

SIGURA PROMETEU CONSULT: Cum eficientizam investitiile in securitatea la incendiu? (I)

Share

sigura logoIn Romania anului 2015, protectia la foc a cladirilor si implicit, cea a oamenilor aflati in acestea, este o problema reala, cu incidente larg mediatizate dar a caror analiza nu a fost dusa niciodata pana la capat, concluzia fiind ca preocuparea este – de cele mai multe ori – mai mult formala.

De ce aceasta afirmatie?

Pentru ca multe dintre incendiile care au avut loc in Romania (unele cu consecinte catastrofale) au aparut si au evoluat rapid in cladiri care aveau documentele minime cerute de lege pentru functionare si asigurarea sigurantei la foc!

Si atunci, apar firesc urmatoarele 3 intrebari:

  • Unde se produce aparenta discontinuitate intre legislatie si practica?
  • De ce respectarea normelor legale nu asigura, in acelasi timp, si o protectie mai eficienta la foc?
  • Care ar trebui sa fie solutiile optime de aplicat in conditiile specifice din Romania, solutii care sa asigure, simultan, o protectie reala si eficienta in caz de incendiu, cu costuri minime de investitie?

Pentru a raspunde la ele, este nevoie – mai intai – sa vedem ce se intampla acum in Romania – unde calitatea abordarii problematicii de Fire Safety este in scadere, cu consecinte vizibile in scaderea nivelului general de Securitate la incendiu.

Daca suntem de acord cu aceasta afirmatie, putem trece la analiza si raspunsuri:

  1. Unde se produce aparenta discontinuitate intre legislatie si practica ?
  2. Diferenta intre organizarea din Romania si Occident, unde pompierii sunt implicati numai in faza de exploatare (controale si interventii).
  3. Intrarea pe piata a multor produse indoielnice.
  4. Lipsa de profesionalizare a multor firme care pun in opera noile tehnologii si lipsa de exigenta la PIF a acestor lucrari din partea membrilor comisiei de receptie.
  5. Lipsa de cunostinte in domeniu a arhitectilor cu diversele ei aspecte:

– ar fi normala si o testare periodica a mentinerii abi­litatii profesionale respective (intrebare: De ce nu se verifica periodic de MDRAT nivelul de cunostinte al Arhitectilor OAR cu stampila in domeniul securitatii la incendiu, ca la oricare alta firma de specialitate?)

– in plus, toti cei care perfor­meaza in domeniul securitatii la incendiu ar trebui sa aiba o dubla autorizare: pentru echipamente – a furnizorului acestora si pentru activitate – a Centrului

  1. Lipsa de cadre suficiente si pregatite cores­punzator ale ISU – controale formale!
  2. Lacomia AG si coruptia gene­ralizata; investitorii (romani si straini) au “invatat” ca se poate “face Securitate la Incendiu” cu sume nerealiste.
  3. De ce respectarea normelor legale nationale nu asigura, in acelasi timp, si o protectie la foc reala si mai eficienta?

Sa stabilim, mai intai, ce inseamna o protectie la foc reala si eficienta? Sa le luam pe rand.

O protectie eficienta la foc se refera la etapa conceptuala a cladirii (proiectarea) si inseamna ca aceasta trebuie sa indeplineasca, simultan, mai multe conditii:

  1. a) Sa reactioneze cat mai rapid la aparitia unui incendiu
  2. b) Sa nu provoace pagube bunu­rilor din zona protejata
  3. c) Sa fie nevatamatoare pentru oameni
  4. d) Sa fie nedaunatoare mediului ambiant
  5. e) Sa fie posibila a fi implementata in situatia data

Observati ca solutiile care res­pecta simultan toate aceste conditii nu sunt cele mai ieftine!!!

Implementarea unei asemenea solutii depinde de:

  • nivelul de exigenta al Asiguratorului (care la noi este foarte scazut, pentru ca nu are competentele necesare) si – din aceasta cauza – accepta concluziile ISU local, pozitie care il incarca pe inspectorul ISU cu o respon­sabilitate deosebita.
  • nivelul profesional al proiectantului (arhitectului), la care contribuie atat IAIM cat si Asociatiile lor profesio­nale (IAR si OAR). Cum anume, am spus mai inainte!
  • deschiderea educationala si disponibilitatea financiara a Beneficiarului de a investi in acest domeniu. Putand opta intre cerintele minimale nationale impuse de P-118 si fara presiunea Asiguratorilor, acesta merge – de cele mai multe ori – pe linia de minima rezistenta.

Pe de alta parte, o protectie reala la foc inseamna mentenanta, inseamna realizarea si functionalitatea permanenta si perfecta in exploatare a intregului concept proiectat si aprobat de organele abi­litate (MDRAT si IGSU).

Sa ne intoarcem si sa incercam sa raspundem la intrebarea din titlul capitolului. Aici trebuie lamurite cateva aspecte esentiale: ce sunt normele nationale, ce sunt normele asiguratorilor si ce legatura exista intre ele?

Normele nationale reprezinta un nivel minim general acceptat si impus pe plan national, la care se considera ca se obtine un nivel satisfacator de siguranta la foc pentru societatea respectiva. De aici, in mod evident, si legatura directa dintre acest nivel si organizarea respectivei societati (concept economic, social, putere financiara etc.). Desi un incendiu este acelasi in orice tara din lume cat si in Romania, acest lucru explica imediat si diferentele dintre nivelele cerintelor diverselor state.

Pe de alta parte, societatile de asigurare fac tot posibilul ca nivelul de securitate la incendiu impus clientilor lor sa fie cat mai inalt, pentru a-si securiza, la nivel minimal, eventualele pagube pe care trebuie sa le achite acestora in caz de incendiu. Din aceasta cauza, si-au dezvoltat, in cele mai multe cazuri, norme proprii cu nivele mult mai ridicate de securitate la incendiu decat cele ale tarilor in care activeaza – norme pe care le impun clientilor lor, asigurand, astfel, un trend permanent ascendent al progresului tehnologic si de marire a nivelului general de securitate la incendiu.

Astfel, apare clara diferenta de scop a celor doua directii (statul si asiguratorii privati) prin care se explica diferenta de nivel minim impus al masurilor de securitate la incendiu si, prin consecinta, al rezultatului final privind realizarea unei protectii la foc reale si eficiente.

Pana aici lucrurile par clare si cu solutii evidente:

  1. Vrei sa ai o protectie la foc minimala, care iti asigura si documentele legale de functionare? Mergi pe solutia mai ieftina a Normativului national (la noi P-118);
  2. Vrei sa ai o protectie la foc maximala si adaptata cat mai bine cazului tau (o securitate mult mai inalta a oamenilor in caz de situatii extreme)? Mergi pe solutia (mult) mai scumpa propusa de societatile de Asigurare (bazata, in special, pe dezvoltarea masurilor tehnice).

Nu poate exista insa si o a treia cale? Nu se poate obtine o protectie la foc maximala si adaptata cat mai bine cazului tau, cu costuri (mult) mai mici, similare variantei Normativului national? Raspunsul la aceasta intrebare este DA iar modul in care se poate obtine acest deziderat a fost raspunsul pe care firma Sigura Prometeu & Consult (SPC) l-a dat acestei provocari si pe care incercam sa vi-l prezentam aici.

  1. Care ar trebui sa fie solutiile optime de aplicat in conditiile specifice din Romania, solutii care sa asigure simultan o protectie reala si eficienta in caz de incendiu, cu costuri minime de investitie?

Solutiile trebuie cautate in patru directii:

1) Modificarea mai curajoasa a legislatiei romanesti, atat pentru eliminarea unor prevederi invechite, cat si pentru modernizarea ei. Aici putem discuta cel putin 3 aspecte:

1a – actualizarea unor prevederi, in acord cu legislatia statelor avan­sate, care sa asigure reducerea unor costuri.

1b – introducerea sistemului de “rezistenta naturala la foc a cladirii”.

1c – renuntarea la unele prevederi legale complet depasite (adaposturi ALA etc.).

2) Utilizarea unor materiale si tehnologii din ce in ce mai performante (cu costuri mereu crescande, din pacate!);

3) Trecerea de la etapa normativa la cea a ingineriei securitatii la incendiu;

4) Recalibrarea ponderilor celor trei categorii de masuri care formeaza securitatea la incendiu, cu accent pe cele operationale. Rezulta o noua abordare a continutului securitatii la incendiu, cu accent pe masurile operationale.

Revenind la problema incendiilor cunoscute, care au avut loc in cladiri ce aveau documentele minime cerute de lege pentru functionare si asigurarea sigurantei la foc, rezulta firesc ca o siguranta reala si eficienta la foc nu este doar consecinta aplicarii stricte a unor prescriptii legale obligatorii din diversele acte normative ale domeniului. Cu alte cuvinte, res­pectarea normativelor acestui domeniu nu implica, in mod automat, si ajungerea la o solutie reala si eficienta de protectie la foc, ci numai asigurarea cadrului legal de func­tionare, in baza unui nivel minimal acceptat pe plan national!

De aceea, o protectie integrala la incendiu bine articulata, reala si eficienta, este mult mai mult decat suma cerintelor legale si ea inglo­beaza trei directii de activitate:

  1. Protectia structurala (pasiva) cu masuri care tin de cladire, de tip pasiv.
  2. Protectia tehnica (activa) cu masuri care tin de sistemele tehnologice implementate, de tip activ.
  3. Protectia organizationala (proceduri si instruiri), cu masuri care tin de implementarea in comportamentul oamenilor a unui concept coerent si eficient de securitate la incendiu, in scopul evitarii erorii umane. Aceasta directie reprezinta – de fapt – controlul eficientei implementarii primelor doua directii.

(Va urma) 

Autor:
arh. Horia Mihai NICOLESCU – SIGURA PROMETEU CONSULT srl 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 121 – decembrie 2015, pag. 40

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2015/12/01/sigura-prometeu-consult-cum-eficientizam-investitiile-in-securitatea-la-incendiu-i/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.