«

»

TOP GEOCART: Verificarea verticalitatii cosurilor de fum industriale, prin tehnologie laser scaner

Share

top geocart logoMasuratori efectuate, in cursul lunii noiembrie 2014, de catre Top Geocart, reprezentant Leica in Romania, impreuna cu colectivul Departamentului Masuratori Terestre si Cadastru din cadrul Facultatii de Constructii a Universitatii Tehnice din Cluj Napoca asupra verticalitatii celei mai inalte constructii din Romania, cosul de fum de 351,5 m de la Baia Mare, au constatat o abatere semnificativa de la verticalitate, produsa de la ciclul de masurare anterior din martie 2013.

Abaterea, care depaseste jumatate de metru, a fost confirmata in decembrie 2014 si martie 2015 prin utilizarea tehnologiei laser scaner, respectiv Leica ScanStation C10.

Printre cauzele posibile ale fenomenului produs poate fi si intensa activitate de demolare a intregului fost Combinat de prelucrare a minereurilor neferoase, practic a tuturor constructiilor din jurul cosului de fum. Soarta obiectivului nu este inca decisa, autoritatile osciland intre demolarea cosului sau ecologizarea si decontaminarea intregii zone si reutilizarea acesteia ca parc tehnologic industrial cu pastrarea cosului, avand in vedere semnificatia si vizibilitatea acestuia.

Lucrarea prezinta atat rezultatele obtinute prin tehnologie clasica, utilizand mai multe statii topografice totale de diferite precizii, cat si pe cele obtinute prin scanare laser. Verificarea cu ajutorul Leica C10 laser scanner a verticalitatii cosului de fum de 351,5 m din Baia Mare, efectuata la sfarsitul anului trecut si inceputul acestui an, a confirmat devierea de la verticala, desi tehnic puterea maxima de rezolutie a aparatului este de 300 m, norul de puncte dispersandu-se spre varful constructiei.

Valorile inregistrate prin mijloacele clasice si cu laserul sunt apropiate, dar nu egale, motivul fiind ca in niciunul dintre procedee nu s-au folosit reperi stabili montati pe structura, ci doar peretele acesteia. In cel de-al doilea caz, peretele din beton al cosului de fum nu este cel mai bun mediu de reflectare a razelor laser emise de laser scanner, dar folosind softuri adecvate, s-a putut construi geometria acestuia.

Avantajul folosirii acestui aparat este, in primul rand, faptul ca, prin scanarea integrala a structurii, se construieste un model digital integral al acesteia, inregistrandu-se toate abate­rile de la geometria ideala.

Top Geocart, impreuna cu colectivul Departamentului de Masuratori Terestre si Cadastru al Facultatii de Constructii din Cluj-Napoca, va continua cerce­tarile in domeniu, cu echipamente alternative si mai performante, ca de exemplu Leica Nova MS50 Multistation, care asigura scanarea pana la distante de 600 m – 800 m.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 121 – decembrie 2015, pag. 26

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2015/12/01/top-geocart-verificarea-verticalitatii-cosurilor-de-fum-industriale-prin-tehnologie-laser-scaner/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>