«

»

Noi perspective prin „Centrul de Monitorizare a Impactului Infrastructurilor asupra Mediului”

Share

header utcb„Investitii pentru viitorul dumneavoastra”
Programul Operational Sectorial „Cresterea Competitivitatii Economice” –
co-finantat prin Fondul European de Dezvoltare Regionala
Axa prioritara 2 Competitivitate prin cercetare — dezvoltare si inovare D2.2: Investitii in infrastructura de CDI si dezvoltarea capacitatii administrative O2.2.1: Dezvoltarea infrastructurii C-D existente si crearea de noi infrastructuri C-D (laboratoare, centre de cercetare)

Titlul proiectului: „CENTRU DE MONITORIZARE AL IMPACTULUI _V2 – CMIIM” – ID 1936 cod SMIS 49184

Noi perspective prin „Centrul de Monitorizare a Impactului Infrastructurilor asupra Mediului”

Beneficiarul proiectului: Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti –
Facultatea de Cai Ferate, Drumuri si Poduri, Bdul. Lacul Tei nr. 122-124, Sector 2, Bucuresti

logo_utcb

Valoarea proiectului conform Contractului de finantare 648/21.03.2014 este de 10.000.000 lei, din care asistenta financiara nerambursabila este de 10.000.000 lei. Proiectul se implementeaza pe o durata de 21 luni, respectiv pana la data de 22.12.2015.

Obiectivul proiectului este cresterea capacitatii de Cercetare si Dezvoltare si imbunatatirea calitatii si eficientei activitatii de Cercetare a UTCB in domeniul monitorizarii impactului infrastructurilor asupra mediului prin infiintarea Centrului de monitorizare a impactului infrastructurilor asupra mediului, Centru format din trei laboratoare si dotarea cu echipamente de ultima generatie pentru dezvoltarea unui sistem de urmarire a situatiilor neprevazute generate de traficul terestru si factorii de mediu complementari prin intermediul infrastructurii de transport, asupra mediului adiacent, natural si antropic.

Proiectul isi propune, prin experienta colectivului tehnic si respectiv dotarea realizata, sa contribuie la managementul integrat al riscurilor asociate realizarii lucrarilor de infrastructura de transport terestru. Domeniile de expertiza tehnica abordeaza domeniul interactiunii teren – structura pentru situatia lucrarilor de arta in incidenta cu masivul de pamant considerat ca suport, actiune si material.

Rezultatele cercetarii care va fi realizata in cadrul proiectului vor fi sustinute de laboratoarele de monitorizare geotehnica, poduri si drumuri care vor conlucra in vederea obtinerii maximului de informatie cu privire la variabilitatea factorilor, ipotezelor, efectelor suprapunerii de actiuni necesar a fi considerate in faza de proiectare geotehnica si structurala.

Subiectele tratate in studiile experimentale stabilite prin programul de cercetare se vor constitui in baze si prelucrari de date cu privire la parametrii geotehnici si structurali de referinta pentru lucrarile de drumuri, poduri, tuneluri, excavatii in zone urbane in incidenta cu contextul hidro geologic si geotehnic specific tarii noastre si dezvoltarii de perspectiva a infrastructurii.

Instrumentarea realizata se va constitui in monitorizarea speciala, in regim dinamic, a parametrilor definitorii pentru comportarea structurilor si pamantului, astfel incat sa poata fi emise prognoze de evolutie parametrica de implementat in modelele de calcul pentru structuri compozite.

Personalul tehnic implicat in proiect sustine elaborarea de proiecte de monitorizare, prospectarea si instrumentarea in vederea monitorizarii, instalarea sistemelor de preluare si transmitere date catre Centru, prelucrarea, modelarea si emiterea de rezolutii cu privire la interactiunea structura – masiv de pamant.

Prin prezentul proiect s-au achizitionat urmatoarele ehipamente:
– echipament de foraj Beretta T44 si accesorii
– penetrometru Pagani TG 73-200 si dilatometru Marchetti – cu senzori seismici
– 2 tipuri de autolaboratoare
– utilaj de transport tehnologic
– densimetru nenuclear, placa dinamica Zorn, CBR de teren, sistem geoelectric, umidometru portabil, telemetru, sistem topografic preluare coordonate, busole geologice, sistem portabil si compact de filmat si vizualizat puturi si foraje adanci
– echipamente pentru monitorizarea geotehnica si structurala: inclinometre verticale si orizontale portabile si pentru instalare in situ, piezometre pentru masurarea presiunii apei in pori si tip Casagrande, celule de presiune, celule NATM, piezometre, diferite tipuri de tasometre, penduli portabil si ficsi, sistem pentru achizitie si transmisie wireless de date, marci tensometrice, fisurometru etc.
– accelerometre capacitive triaxiale, accelerometre piezometrice triaxiale, conditionatoare de semnal
– traductori de deformatie specifice si rozete traductori de deformatii
– traductori de deformare cu fibra optica, traductori de temperatura si umiditate, statie mobila pentru achizitia datelor
– sclerometru, betonoscop, pahometru, CHUM, PET, fleximetru
– software de proiectare geotehnica si structurala
– echipamente IT necesare activitatii de cercetare si transmisie date
– mobilier si amenajare laboratoare

Contact detalii suplimentare:

Director de proiect:
Conf. univ. dr. ing. Andrei Constantin OLTEANU
Tel.: + 40 722.708.335
E-mail: andrei.olteanu@utcb.ro

Responsabil tehnic:
MSc. ing. Cristina TOMSA
Tel.: + 40 723.805.236
E-mail: tomsa.cristina@utcb.ro

Vezi aici comunicatul in format pdf

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2015/12/16/noi-perspective-prin-centrul-de-monitorizare-al-impactului-infrastructurilor-asupra-mediului/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.