Antreprenor: SC CONSTRUCTII ERBASU SA
Subcontractor de specialitate: SC ABIES PRELUCRAREA LEMNULUI SRL
Beneficiar: Compania Nationala de Investitii SA
Proiectant general: SC CONSTRUCTII ERBASU SA
Subproiectant de specialitate: SC PROFIS CONSULTING SRL
Bazinul de inot olimpic din cadrul Complexului Sportiv Dinamo este o constructie folosita atat pentru pregatirea sportivilor de performanta si desfasurarea activitatilor competitionale interne si internationale, la inot si polo (concursuri si meciuri), cat si pentru activitati de agrement si initiere la inot.
Constructia este realizata sub forma unui “U” a carui latura deschisa este fatada de tip perete cortina orientata spre Nord. La adaptarea la teren a proiectului s-a prevazut un zid de sprijin spre strada Doamna Oltea. Acoperisul este compus din 12 grinzi din lemn lamelat incleiat.
Principalii indicatori tehnici arata o suprafata de teren aferenta cladirii de 6.400 m², suprafata construita de 3.874,45 m², aria desfasurata de 9.543,25 m², iar suprafata utila de 8.286,28 m². Regimul de inaltime al constructiei este S+P+E1p+E2p, cu inaltimea maxima de 16,32 m, iar inaltimea la cornisa de 13.10 m.
Constructia este impartita in 3 zone principale:
- Bazinul de inot cu dimensiuni olimpice de 50 m x 25 m
- Bazinul didactic si de antrenament de 25 m x 12,5 m
- Incaperile conexe functionarii bazinului, vestiare, tribune pentru spectatori, incaperi necesare functionarii normale a acestei constructii
Prima zona cuprinde bazinul de inot olimpic de 50 m x 25 m, cu o adancime a apei de pana la 2 m, inaltime libera deasupra de 8 m, blocstarturi pe ambele parti si un sistem de reglare si mentinere a apei.
Zona a doua cuprinde bazinul de inot didactic si de antrenament cu suprafata de 25 m x 12,5 m, o adancime a apei de pana la 1,6 m, o inaltime libera deasupra de 8 m, blocstarturi pe una din parti si un sistem de reglare si mentinere a apei. Zona incaperilor conexe cuprinde tribune pentru 800 de persoane, dintre care 30 pot fi gazduite intr-o zona VIP, cate doua vestiare de grup pentru doua echipe, vestiare care pot sa gazduiasca pana la 25 de persoane fiecare, dotate corespunzator cu dulapuri si dusuri, vestiare cu cabine pentru vizitatori ce pot sa gazduiasca pana la 316 persoane, 2 vestiare pentru arbitri, 2 vestiare pentru antrenori, 2 vestiare pentru persoane cu dizabilitati si 2 vestiare pentru personalul adiacent, care pot sa gazduiasca un total de 50 de persoane fiecare.
In afara acestor 3 zone principale au mai fost construite si alte incaperi functionale: sauna cu zona de odihna unisex pentru 10 persoane, birouri de concurs, incapere tehnica, incapere de prim ajutor, incapere pentru maestrul de inot, prevazuta cu comanda pentru iluminatul bazinului, grupuri sanitare adiacente cu acces direct la bazin, depozit pentru echipamente, hol central in care se regasesc cele doua case de bilete, ascensor, grup sanitar pentru persoane cu dizabilitati, grupuri sanitare pentru vizitatori, garderoba pentru sportivi/vizitatori pentru 800 de persoane dotata si cu casete valorice, bufet, spalator, sala de fitness, camera de masaj, spatii de birouri, sala de sedinte, boxa pentru media care poate sa gazduiasca 10 persoane, camera pentru conferinte de presa ce poate sa gazduiasca pana la 50 de persoane, incapere destinata juriului, cabinete antidopping cu sala de asteptare pentru 20 de persoane, incapere destinata tablourilor electrice, incapere pentru echipamentele tehnologice, centrala termica, centrala ventilatie, atelier de reparatii si depozit, tablou electric general.
Constructia a avut in vedere sa respecte toate regulile impuse unei asemenea locatii: astfel, cladirea are o intrare principala si o intrare de serviciu, opuse fatadelor de capat. In ordinea de circulatie interioara a cladirii, circulatia incaltata a fost separata de cea descaltata. Circulatia cu incaltaminte are ca magistrala casa scarii principale, prin care cei ce merg la antrenament si la inot au acces din hol in vestiare, iar spectatorii pot ajunge in tribune. Intrarea de serviciu este legata, la randul ei, de casa scarilor secundare, prin care se desfasoara circulatia serviciilor tehnice si de curatenie, precum si circulatia sportivilor, in cazul unor competitii, catre zona vestiarelor. Separarea zonei de circulatie incaltata de zona de circulatie descaltata (zona bazinului) se face prin intermediul vestiarului.
Iluminatul uniform al salii este asigurat printr-un luminator de acoperis pe toata lungimea salii. Banda de iluminare din acoperis este conceputa astfel incat sa poata asigura si alte necesitati fundamentale ale exploatarii halei.
Pe suprafata din jurul cladirii, care in mare parte este zona verde si trotuare de acces, au fost executate pante corespunzatoare pentru scurgerea apelor pluviale catre recipientii de colectare din incinta complexului sportiv. Trotuarele au fost amenajate cu pavele din beton ornamental, asezate pe un pat de nisip si fundatie din piatra sparta, in timp ce zonele noi verzi au fost plantate cu gazon, arbusti si arbori de talie joasa. Diferentele de nivel intre trotuarele noi pietonale sau zonele verzi si carosabil s-au facut prin amplasarea unor borduri.
Constructia bazinului de inot olimpic din cadrul complexului sportiv Dinamo din Bucuresti a fost realizata cu profesionalism de echipa companiei Erbasu, la inalte standarde de calitate si reprezinta un pas important in ceea ce priveste sprijinirea dezvoltarii sportului romanesc.
CONTACT
CONSTRUCTII ERBASU SA
Str. Nicolae G. Caramfil nr. 72, Bloc XXIIA, Sector 1, Bucuresti
Tel.: 021.232.35.45
Fax: 021.232.35.05
Email: secretariat@erbasu.ro
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 122 – ianuarie-februarie 2016, pag. 4
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns