«

»

Obiectivele proiectului finantat cu fonduri europene – responsabilitate asumata, nu optiune

Share

fonduri_europene-300x216Uniunea Europeana finanteaza o gama larga de programe si proiecte care acopera diverse domenii de acti­vitate, cum ar fi: dezvoltarea regionala si urbana, ocuparea fortei de munca si incluziunea sociala, agricultura si dezvoltarea rurala, politicile in domeniul maritim si al pescuitului, cercetarea si inovarea, precum si ajutorul umanitar.

Finantarea este gestionata in baza unor reguli stricte, pentru a garanta faptul ca se aplica un control riguros asupra modului in care sunt utilizate fondurile si ca banii sunt cheltuiti in mod transparent si responsabil.

Este foarte important sa stim cum sa atragem acesti bani si cum sa implementam proiectele cu succes, dar este la fel de important sa stim sa pastram fondurile atrase, sumele care deja au fost solicitate si decontate in cadrul proiectelor. 

Implementarea unui proiect cu finantare europeana inseamna reali­zarea tuturor activitatilor din cadrul proiectului, in contextul indeplinirii obligatiilor prevazute in contractul de finantare incheiat intre Beneficiar si Autoritatea de Management. In peri­oada de implementare a proiectului, prin derularea activitatilor proiectului, realizam obiectivele. Din aceasta pers­pectiva, obiectivele proiectului le repre­zinta livrabilele.

Este necesar pentru Beneficiarul unei finantari nerambursabile ca pro­iectul sau sa realizeze livrabile, iar aceste livrabile sa fie in stare functionala, astfel incat, impreuna cu celelalte elemente necesare, ele sa poata produce efectul stabilit prin contractul de finantare.

Proiectele cu finantare nerambursabila sunt monitorizate de catre Autoritatea de Management, in peri­oada de implementare efectiva a proiectului (pana la finalizarea acti­vitatilor prevazute in contractul de finantare) dar si in perioada post-implementare (3/5 ani de la data finali­zarii activitatilor prevazute in contractul de finantare).

Pe parcursul monitorizarii sunt urmariti:

  • indicatorii de realizare – monitorizati si raportati in perioada implementarii activitatilor contractului si care, in general, sunt reprezentati prin numarul activelor tangibile/intangibile achizitionate, lucrari realizate;
  • indicatorii de rezultat – monito­rizati in perioada post-implementare, dar a caror indeplinire trebuie pre­gatita inca din perioada de implementare (ex: cresterea numarului de persoane angajate ca urmare a rea­lizarii activitatilor prevazute in contract, cresterea cifrei de afaceri intr-un anumit procent indicat in contractul de finantare).

Ca urmare a monitorizarii, a obser­varii si a analizei permanente a unui proiect, se intocmesc rapoarte care reflecta evolutia proiectului, rezultatele obtinute, precum si anumite probleme care pot sa apara si propuneri pentru rezolvarea lor.

Rapoartele care se intocmesc sunt:

  • Rapoarte de progres Trimestriale, pe toata durata de implementare a proiectului;
  • Raportul Final al proiectului (transmis dupa finalizarea activitatilor prevazute in contract) si care inso­teste obligatoriu ultima cerere de rambursare.
  • Rapoarte privind durabilitatea investitiei / sustenabilitatea proiectului – transmise anual de beneficiari pe o perioada de 3/5 ani dupa finalizarea implementarii proiectului.

Raportul privind durabilitatea investitiei / sustenabilitatea proiectului atesta faptul ca investitia facuta prin proiect nu a suferit / a suferit modificari substantiale pe o perioada de un anumit numar de ani de la finalizarea proiectului (in conformitate cu Regulamentele Europene).

Beneficiarii au obligatia de a comunica anual, in perioada post implementare (etapa care incepe dupa finalizarea implementarii), orice modificare substantiala intervenita la ope­ratiunea finantata, precum si schimbarile care pot sa apara in exploatarea obiectivelor realizate in proiect sau in natura proprietatii. Aceasta obligatie incepe cu anul urmator celui in care s-a finalizat proiectul.

Din acest punct de vedere concluzionam ca Indicatorii de rezultat sunt referinta indeplinirii cu succes a obiectivelor proiectului cu finantare nerambursabila, indicatori care sunt stabiliti prin contractul de finantare. Neindeplinirea acestor Indicatori poate atrage retragerea finantarii nerambur­sabile, in parte sau in totalitate.

Este posibil, astfel, ca un Beneficiar care a implementat cu succes un proiect, indeplinand indicatorii de realizare, sa fie in situatia in care sa returneze Autoritatii de Management finantarea nerambursabila primita (in totalitate sau partial in baza unui algoritm).

Este esential ca Beneficiarii sa isi propuna prin proiect obiective reali­zabile, stabilite in urma unei analize a activitatii proprii si a domeniului de activitate, care sa se incadreze in strategia de dezvoltare a societatii, astfel incat indicatorii de rezultat sa fie atinsi.

Indicatorii de rezultat reprezinta o responsabilitate asumata de catre Beneficiar din momentul semnarii contractului de finantare, indepli­nirea lor fiind o conditie pentru pastrarea finantarii primite de catre Beneficiar.

Indeplinirea lor este, deci, o obligatie asumata si nu o optiune. 

Autor:
Codrina ANDRIOAIEI – trainer, expert constatare si stabilire nereguli 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 122 – ianuarie-februarie 2016, pag. 30

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2016/02/07/obiectivele-proiectului-finantat-cu-fonduri-europene-responsabilitate-asumata-nu-optiune/

1 ping

  1. cititor cod a spus:

    Intr-adevar daca in prima faza politicile Uniunii Europene au dat dovada de flexibilitate si adaptare politicilor interne din fiecare tara in ultimii ani se observa foarte clar ca nu mai este tolerata imprudenta si neseriozitatea din partea tarilor bebeficiare de fonduri europene.

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.