«

»

RECON CRAIOVA: Amenajare si revitalizare Centrul Istoric din municipiul Craiova

Share

recon ci foto 17Antreprenor: SC Recon SA Craiova (lider), SC Sekisui Spr Romania SRL, SC TCIF SA
Beneficiar: Municipiul Craiova
Proiectant  general: SC Proiect SA Craiova (SC IDP Proiect SA) 

In anul 1475 apare prima atestare documentara a orasului intr-un inscris catre „Neagoe ot Craiova“. In anul 1500, Craiova devine sediul Baniei Olteniei.

Centrul Vechi comercial, crista­lizat pe parcursul catorva secole, si-a pastrat, in timp, structura. „Liniile de bolti“ purtau numele negustorilor cuprinse in ele si erau zonificate pe bresle si isnafuri. Acestea erau dublate de „dosuri“, strazi de serviciu, care dadeau spre gospodariile negustorilor, care au devenit, in timp, ganguri si pasaje.

In cadrul Planului Integrat de Dezvoltare Urbana elaborat de municipalitate, a fost identificat, ca obiectiv strategic, “Cresterea atrac­tivitatii polului din Craiova prin va­lorificarea potentialului natural si turistic al acestuia si prin conservarea si promovarea identitatii locale si a mostenirii sale cultural-istorice”.

Obiectivul concret a fost reabi­litarea infrastructurii de circulatie si de utilitati: strazi, esplanade pieto­nale, piatete, mobilier urban etc.

Lucrarile executate au fost urmatoarele:

 • reabilitare strazi cu sistem rutier;
 • inlocuire retele de alimentare cu apa;
 • reabilitare retea de canalizare;
 • inlocuire conducte de apa calda menajera;
 • inlocuire retele de iluminat stradal si arhitectural;
 • amenajare spatii verzi;
 • montare mobilier urban: cosuri de gunoi, banci, jardiniere, statui;
 • construire fantani arteziene;
 • reabilitare grup sanitar pentru public;
 • realizare lucrari si dotari supra­veghere video.

Date tehnice:

 • suprafata terenului amenajat este de 24.290 mp, din care 1.046 mp spatii verzi;
 • retele de canalizare reabilitate – 3.029 m; retele de alimentare cu apa reabilitate – 4.050 m; retele de apa calda si incalzire reabilitate – 440 m;
 • 117 stalpi de iluminat montati, peste 850 corpuri de iluminat incas­trate in sol, 200 corpuri de iluminat arhitectural;
 • 176 arbori si arbusti plantati si peste 4.000 plante florale;
 • construire 3 fantani arteziene.

Traseul pietonal a fost tratat liber, fara obstacole, pentru a ma­ximiza efectul vitrinelor.

Pavimentul este executat din dale de granit dispuse pe latimea strazii, cu o varietate de forme si culori, conform ierarhiei spatiilor tratate, precum si din cuburi de porfir policrom, evitandu-se trep­tele de orice fel.

Proiectul diferentiatiaza traseul strazilor Lipscani si Romania Muncitoare fata de restul strazilor si accentueaza puternic Piata Buzesti, aceasta fiind marcata de o platforma cu dalaj special de calupuri cubice din piatra naturala in mai multe nuante si corpuri de iluminat incastrate in paviment.

Retelele de apa si canalizare din zona erau din otel si in stare avansata de uzura (cca 70 ani vechime) fiind inlocuite cu aceasta ocazie. Totodata, au fost construite camine de vane noi si camine cu apometre pentru bransamente.  Retelele de canalizare existente, cu o vechime foarte mare de exploatare, erau pozate la adan­cimi intre 3,50 m – 6,00 m si aveau diametre variabile Dn 250 mm – Dn 1.000 mm sau ovoidale B/H 500/800 – 1.000 mm / 1.800 mm. In aceste conditii, intrucat in aceasta zona reteaua de canali­zare are un caracter unitar, a fost necesara inlocuirea si executia cu materiale similare. Totodata, zona Centrului Istoric fiind  compusa din locuinte foarte vechi, a fost necesara reabilitarea conductelor subterane prin camasuire interioara si interventii cu dispozitive si utilaje dirijate de la suprafata.

Mobilierul urban, statuile si amenajarile realizate au incercat sa refaca atmosfera unei perioade expresive din anii 1900. Trecerea catre arhitectura modernista s-a facut prin fantanile arteziene inca­drate de banci fixe, cu postament din beton si placate cu lemn, impreuna cu cele doua centre electronice de informare.

Iluminatul public a fost conceput avandu-se in vedere pastrarea ideii proiectului si scoaterea in evidenta a specificului zonei, folosindu-se lampadare de epoca (model an 1900).

In Piata Buzesti si pe strada Lipscani au fost incastrate in pavaj corpuri de iluminat pentru balizaj luminos cu lumina alba. Statuile au fost iluminate de proiectoare cu lampi cu halogen, incastrate in sol. Sub banci au fost montate proiectoare asimetrice cu led.

In zonele verzi au fost montate borne luminoase echipate cu lampi metalice cu halogen si corpuri de iluminat incastrate in sol, pentru a scoate in evidenta arborii.

O aten­tie deosebita a fost acordata iluminatului arhitectural al Bisericii Sfantul Ilie, acolo unde au fost concentrate peste 200 de corpuri de iluminat.

Pentru a oferi o siguranta sporita cetateanului si pentru descurajarea actelor de vandalism asupra mobi­lierului stradal, a fost necesara instalarea unui sistem de supra­veghere video cu circuit inchis pe principalele strazi din perimetru. Intreaga retea de cabluri de semnal si alimentare a fost montata ingropat, astfel incat sa nu polueze vizual arhitectura pavajelor, a corpurilor de iluminat si a fatadelor vechi, eliminandu-se si posibili­tatile de sabotaj asupra sistemului.

In paralel, in zona Centrului Istoric au mai fost demarate doua proiecte care au adus o imbu­natatire semnificativa a aspectului de ansamblu al arhitecturii zonei  istorice.

CONTACT
RECON SA CRAIOVA
Calea Bucuresti 116, Craiova, Dolj
Tel.: 0251 406 600
Fax: 0251 439 736
E-mail: office@reconcraiova.ro

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 122 – ianuarie-februarie 2016, pag. 34

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2016/02/07/recon-craiova-amenajare-si-revitalizare-centrul-istoric-din-municipiul-craiova/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.