De cand este lumea si pamantul, oamenii se nasc, traiesc si mor. Ultima faza este cea mai dureroasa pentru cel in cauza dar si pentru cei care l-au cunoscut si apreciat, in masura in care el, om fiind, a insemnat ceva pentru toti cei care l-au inconjurat: familie, prieteni, colaboratori, sefi si subalterni. Important este, insa, si ce se intampla dupa ce omul trece in eternitate. A lasat in urma doar regretele privind disparitia sa, sau ramane in “actualitate” datorita datelor de referinta din viata sa pamanteana?
De curand, in decembrie 2015, o personalitate complexa si valoroasa din domeniul constructiilor si-a inceput “periplul” sau in viata de apoi. Este vorba, dupa cum ne-am referit cu regrete la vremea respectiva, de arh. Gabriel Ghelmegeanu, fost manager general al prestigioasei firme de proiectare PECCON INVEST din Bucuresti, firma autoare a numeroase proiecte pentru edificii si cladiri cu destinatii reprezentative din punct de vedere constructiv, edificii eficiente si durabile.
Arh. Gabriel Ghelmegeanu, prin activitatea sa, nu a fost si nu va ramane un necunoscut, fie si pentru faptul ca a colaborat cu personalitati de prim rang din domeniul constructiilor pentru realizarea unor adevarate lucrari de referinta, unele dintre ele fiind prezentate pe larg si in Revista Constructiilor.
De exemplu, colaborarea cu prof. univ. arh., membru corespondent al Academiei Romane, Romeo Belea a dus la noua fata si functionalitate a Teatrului National „I. L. Caragiale Bucuresti“ acolo unde s-au executat printre altele: remodelarea, consolidarea si modernizarea acestui ansamblu complex de cultura.
Iata in cele ce urmeaza cateva randuri creionate de distinsul profesor arhitect, in memoria celui ce a fost arh. Gabriel Ghelmegeanu, apropiat colaborator al sau pentru realizarea unor lucrari importante din sectorul constructiilor.
„Cu cateva luni in urma ne-a parasit arh. Gabriel Ghelmegeanu, dupa o foarte lunga lupta dusa cu remarcabila forta si dorinta de a-i proteja pe cei dragi lui, o lupta dusa cu o boala si mai ales, cu un tip de maladie insidios si imprevizibil.
I-am admirat taria de a para realitatea si de a parea optimist.
A disparut asa cum a existat: LUPTAND.
Asa cum se intampla in lumea noastra, a arhitectilor, o lume destul de restransa, ne cunosteam de foarte mult timp, dar nu lucrasem niciodata impreuna.
Colaborarea directa a inceput in anul 2010, in ajunul inceperii lucrarilor de executie la Teatrul National «I.L. Caragiale» – Bucuresti. A intrat repede in rolul de Proiectant General, inlocuindu-l pe ing. Nicolae Ghitulescu la decesul acestuia si care asistase, in aceasta calitate, la elaborarea proiectului in sine.
N-as vrea sa descriu felul in care am colaborat cu Gabi Ghelmegeanu, eu Autorul proiectului cu el, proiectantul general. Esential este ca am colaborat strans, fiecare cu rolul sau, am reusit sa depasim amandoi momentele de inerenta tensiune, date de natura complexa si de conditiile dificile de realizare a lucrarii.
Marturisesc ca acum sunt foarte multumit in mine insumi, ca am apucat, cu vreun an in urma, cand boala sa se manifesta deja, sa-i spun cat de bucuros eram ca el, Gabi Ghelmegeanu, intrase in aceasta lucrare extrem de grea, complexa, plina de surprize, si ca reusisem impreuna sa depasim, fiecare prin rolul sau, prin colaborare, multele momente de impas.
In incheiere, ma simt obligat sa-i transmit din nou un gand bun sotiei sale, pentru puterea cu care l-a asistat in lupta lui.
Lui Alexandru, fiul sau, ii transmit urarea de a lupta sa-i semene.“
Dupa cum se stie, orice proiect din constructii poate ramane proiect daca el nu prinde “viata” intr-un edificiu. Ca este asa o demonstreaza si faptul ca arh. Gabriel Ghelmegeanu a colaborat de-a lungul activitatii sale cu rezultate deosebite, cu un constructor remarcabil impreuna cu care a realizat lucrari reprezentative in peisajul urbanistic: ing. Petre Badea, director general AEDIFICIA CARPATI SA.
Arh. Gabriel Ghelmegeanu a fost si ramane o personalitate pentru ca in ansamblul activitatii sale s-a integrat cu rezultate deosebite si in viata unor organisme cu profil comercial si de promovare a produselor si serviciilor romanesti oferite exportului. A fost, in acest sens, presedintele Camerei de Comert si Industrie Romania – R. P. Chineza si s-a remarcat printre altele in vizita de lucru intreprinsa in China, fapt consemnat de cunoscuta realizatoare de emisiuni TV Marina Almasan in cartea sa “10 zile la Beijing”.
Din randurile lecturate de dumneavoastra pana acum, suntem siguri ca ati retinut cateva date si elemente care il caracterizeaza pe regretatul arh. Gabriel Ghelmegeanu si care ii asigura, pe drept si meritat, un loc aparte in randul Personalitatilor Romanesti din Constructii.
Autor:
Ciprian Enache
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 122 – ianuarie-februarie 2016, pag. 46
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns