«

»

Tendinte noi in 2015 pe piata americana a “cladirilor verzi”

Share

ileana_howardDevine din ce in ce mai evident faptul ca, in perioada urmatoare, Cladirile verzi nu sunt doar o moda sau un capriciu, ci vor fi parte integranta in viitorul constructiilor. Asta atat in ceea ce priveste constructiile noi, cat si renovarile cladirilor vechi.

Intr-un studiu de cercetare emis recent de Consiliul Mondial al Cladirilor Verzi (World Green Building Council) intitulat “Locuinte Verzi pentru o familie sau mai multe familii: Crestere intr-o piata in revenire” (Green Multifamily & Single Family Homes: Growth in a Recovering Market), este prezentata preferinta cumparatorilor pentru locuintele verzi, chiar daca ele au preturi mai ridicate.

Consumatorii americani cunosc, in general, avantajele pe care le pre­zinta locuintele verzi pentru un mediu inconjurator mai sanatos, ele oferind, totodata, posibilitatea de re-vanzare la un pret mai mare dar si la costuri de intretinere mai reduse. Deci, in esenta, care sunt ultimele tendinte in ceea ce priveste cladirile verzi in SUA? Conform ultimelor studii in do­meniu, Consiliul Mondial al Cladirilor Verzi mentioneaza urmatoarele aspecte:

Locuinte cu “consum energetic zero”

Devine din ce in ce mai importanta si pentru americani necesitatea ca locuintele lor sa fie eficiente din punct de vedere energetic, iar aceasta necesitate va marca tendinta catre locuintele cu “consum energetic zero”. In aceste conditii se va acorda o mare atentie surselor de energie alternativa, cum ar fi celulele fotovoltaice.

In ultimii ani s-au construit din ce in ce mai multe locuinte cu “consum energetic zero”, iar cu cat aceste pro­iecte isi dovedesc fezabilitatea si avantajele economice, cu atat mai mult sunt cerute de consumatori. In plus, aceste locuinte se pot evalua si pot obtine un certificat de la Biroul de Eficienta Energetica si Energie Regenerabila, in asa fel incat viitorii cumparatori sa stie exact ce cumpara iar procesul de vanzare – cumparare sa devina, in aceste conditii, mai facil.

Case mai sanatoase

Eficienta energetica nu este insa totul, consumatorii dorindu-si de la locuintele lor atat un aspect placut cat si un mediu sanatos. Multe dintre materialele de constructie folosite la cladirile verzi pot raspunde acestor cerinte. Cateva exemple sunt pode­lele si mobilierul de bucatarie din lemn sau blaturile din piatra, deoa­rece aceste materiale nu au efecte negative pentru sanatate fiind, in acelasi timp, estetice. Acoperisurile din plante (“living roofs”) sunt favo­rizante pentru prevenirea scurgerilor de apa si a radiatiei.

Constructii verzi din ce in ce mai convenabile ca pret

Cladirile verzi devin din ce in ce mai accesibile unui numar sporit de cumparatori. In 2014, de pilda, s-a constatat o crestere a cerintelor pentru locuinte “micro” si pentru refolosirea materialelor de constructii in vederea realizarii de spatii locuibile reduse, la preturi foarte mici. Aceasta tendinta va continua in Statele Unite, dar intr-o forma modificata, prin folosirea caselor verzi modulare, proiectate specific pentru a fi eficiente energetic si financiar. De asemenea, va creste tendinta pentru modificarea locuintelor existente in scopul de a le face accesibile mai multor cumparatori, care nu si le pot permite in for­ma initiala.

Constructiile Pasive

Tendinta foarte populara in Uniu­nea Europeana, constructiile pasive, devin favorizate din ce in ce mai mult in America de Nord, incepand insa cu constructiile comerciale.

Locuintele pasive folosesc mai putin aer conditionat si caldura; in schimb, isi regleaza temperatura na­turala prin modul de constructie. Acest lucru este posibil atunci cand casele cu izolatie buna sunt proiectate pentru a beneficia la maximum de lumina naturala, de umbra si vant. O contributie importanta in construc­tiile pasive o au, totodata, zonele de verdeata si modul in care sunt gandite (proiectate).

Proiectare care ia in considerare seceta

Perioadele de seceta din diversele zone din SUA au condus la necesitatea proiectelor de constructii care iau in considerare conservarea apei. Aceasta include folosirea de „xeriscape” (plante cu necesitate de irigare mi­nima), toalete (wc-uri) compostabile, toalete (wc-uri) cu volum de apa redus, sisteme de reciclare a apei, sisteme de folosire a apei generate de furtuni (scurgeri, inundatii), si instalatii (robinete etc.) care economisesc apa.

Autor:
Ileana Howard – correspondent SUA

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 122 – ianuarie-februarie 2016, pag. 38

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2016/02/07/tendinte-noi-in-2015-pe-piata-americana-a-cladirilor-verzi/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.