«

»

TOP GEOCART: Utilizarea tehnologiei laser scanner pentru monitorizarea fostelor perimetre miniere

Share

topgeocart foto 2Cu aproape 200 de ani de experienta, Leica Geosystems este pionier in dezvoltarea si productia de solutii profesionale pentru topografie. Specialistii nostri, extrem de motivati de dezvoltare, isi folo­sesc spiritul inovator pentru a transpune ideile in realitate. Produsele rezultate impresioneaza prin precizie, fiabilitate si robustete. De aceea, profesionistii din industrie au incredere in Leica Geosystems.

Inchiderea activitatii miniere in Romania a adus cu sine necesitatea conservarii fostelor perimetre miniere, in scopul unei eventuale redeschideri ulterioare sau, dupa caz, in scopul evitarii dezastrelor naturale si ecologice.

Judetul Maramures a reprezentat, de-a lungul istoriei, o zona mini­era de importanta strategica pentru Romania, exploatarile miniere de aici intrand, insa, in lichidare si conservare inca de la inceputul anilor 2000.

Specialistii Top Geocart, impre­una cu cadre didactice de la Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca – Facu­ltatea de Constructii, au decis sa se implice in monitorizarea structurala, in scop stiintific, a fostelor perimetre miniere din zona Maramures, demarand impreuna un “proiect-pilot” de monitorizare a unui fost depozit minier subteran din zona Cavnic.

Alternativa oferita de catre Top Geocart la metodele clasice de monitorizare deja utilizate a fost folosirea tehnologiilor de scanare moderne de tip “scanare laser”.

In acest scop, au fost utilizate echipamente de tip Leica Laser Scanner C10 si alternativ, acolo unde zona de scanare solicita acest lucru, Top Geocart a asigurat pen­tru masuratori si o statie totala cu capabilitati de scanare laser de tip Leica MS50.

Ciclurile de masuratori efectuate in perioada octombrie 2015 – ianu­arie 2016 sunt, deocamdata, insuficiente pentru a enunta o concluzie asupra deplasarilor orizontale si a tasarilor in zona studiata.

Pe viitor, Top Geocart, impre­­una cu colectivul Departamentului de Masuratori terestre si Cadastru din Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, si-au propus repetarea ciclurilor de masuratori, folosirea Laser Scannerelor de ultima ge­neratie (P16, P30, P40), precum si intocmirea unei baze de date de tip GIS, cuprinzand scanarile si atributele acestora din zonele studiate.

CONTACT
TOP GEOCART
SEDIUL CENTRAL – BUCURESTI
Adresa: Str. prof. Ion Maiorescu 67, Sector 2
Telefon: (+4) 021 253 05 30
Fax: (+4) 021 252 12 15
E-mail: office@topgeocart.ro

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 122 – ianuarie-februarie 2016, pag. 14

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2016/02/07/top-geocart-utilizarea-tehnologiei-laser-scanner-pentru-monitorizarea-fostelor-perimetre-miniere/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.