Siguranta la incendiu reprezinta principala tema de discutie la CONTRACTOR – Conferinta Nationala de Instalatii si la Expo Conferinta Internationala de Arhitectura si Design Interior GIS, care vor avea loc la Hotel Radisson Blu Bucuresti in perioada 22 – 23 martie 2016.
Un domeniu arid si complex, tehnic si dependent de factorul uman de la concept pana la utilizatorul de zi cu zi al cladirilor, SECURITATEA LA INCENDIU evolueaza de la structura sa ca document oficial pana la vizibilitate si constientizare, in urma unor accidente soldate cu pierderi de vieti omenesti.
Securitatea la incendiu trebuie sa reglementeze foarte distinct cateva etape concrete ale unui posibil incendiu:
- EVITAREA initierii si implicit, a dezvoltarii si propagarii unui incendiu;
- LIMITAREA, cu toate mijloacele, a extinderii incendiului;
- ASIGURAREA STABILITATII in caz de incendiu a elementelor structurale sau care pot avea o influenta majora in incendiu;
- evitarea TRANSMITERII incendiului si efectelor sale catre constructii invecinate;
- EVACUAREA, in conditii de siguranta, a ocupantilor cladirii;
- FACILITAREA interventiei pompierilor;
- REDUCEREA pierderilor materiale.
Tragedia de la #Colectiv reprezinta o lectie pentru noi toti, platita cu vietile semenilor nostri, pe care nu doar ca nu avem voie sa o dam uitarii cu trecerea timpului, dar care ne obliga sa ne revedem diagnosticul si sa facem tot ce se poate pentru a ne face bine.
Constructiile, in general, desi reprezinta 10% din PIB, devin un domeniu vizibil si prioritar in urma unor cutremure, incendii, catastrofe care ne readuc la realitatea in care nu mai discutam de „pretul cel mai mic” ci de „pretul vietii”.
„Folclor” – terminologie, confuzii…
Fiind o nisa extrem de dura tehnic si deloc artistica, cu denumirea sa oficiala de inspiratie franceza, „SECURITATE la INCENDIU” are putini admiratori. Cu atat mai putini sunt cei care inteleg in detaliu legislatia specifica, insasi terminologia producand confuzii la nivel de „folclor de santier”, care beneficiaza din plin de nuantele limbii romane:
- foc / incendiu – factor declansator vs. fenomen in sine – in British STANDARD – „FIRE”
- ignifug / incombustibil / rezistent la foc – termeni care definesc aspecte diferite si concrete, dar care se folosesc cu mare lejeritate unii in locul celorlalti, generand o utilizare confuza la nivel de masa, dar si la nivel de specialisti
– Lemnul este combustibil, dar este, probabil, singurul material care ne poate garanta matematic perioada de stabilitate a structurii in timpul incendiului – in functie de esenta de lemn si dimensiunile geometrice. O conditie esentiala pentru a putea salva VIATA este ca o cladire sa nu colapseze inainte de a se reusi evacuarea ei, chiar daca exista riscul ca avaria sa afecteze in proportie de 100% cladirea.
– Betonul armat, desi incombustibil, se dezintegreaza in proportii variate in prezenta temperaturilor inalte generate de incendiu, in functie de timpul si tipul de expunere. Important de retinut este ca procesul chimic de deshidratare a betonului, impreuna cu dilatarile si pierderea stabilitatii armaturilor metalice, duc la o pierdere completa a caracteristicilor structurale calculate atat static cat si dinamic.
– Vopseaua intumescenta, utilizata ca protectie in caz de incendiu pentru structurile metalice, „imbatraneste”, pierzandu-si calitatile pentru care a fost aplicata si necesitand reaplicari la intervale de timp nu foarte indelungate.
- termoizolatie / termoprotectie – materialele uzuale pentru termoizolatii au caracteristici complet diferite de materialele folosite pentru protectia pasiva la foc sau protectie la temperaturi extreme in mediul industrial
- ventilatie / exhaustare / desfumare, toate sunt tubulaturi, de cele mai multe ori asemanatoare, sau chiar „identice” in santier, desi tehnic solutiile specifice le pot diferentia fundamental. Si atunci apare intrebarea fireasca, de ce la noi majoritatea sunt din tabla?
– Nu focul omoara oamenii, ci panica – adrenalina accelereaza inhalarea de fum si gaze toxice.
- reactie „la foc” / rezistenta „la foc” – prima se refera la tipul de reactie a materialelor in procesul de ardere – arde / nu arde / cu fum / picura / stabila sau nu etc. iar cea de-a doua la un cumul de capacitati ale unui sistem testat, montat corect, care ii confera stabilitate in timpul incendiului, pe o perioada predefinita prin standarde, agremente, normative
…sau limbaj profesional conform Standard SR EN ISO13943:2011
«4.46 ardere – reactie exoterma a unei substante cu un oxidant (4.246)
NOTA – Arderea emite in general efluenti ai incendiului (4.105) insotiti de flacari (4.133) si/sau incandescenta (4.168).
4.96 incendiu – <general> proces de ardere (4.46) caracterizat prin emisia de caldura si de efluenti ai incendiului (4.105) si acompaniat de fum (4.293), flacari (4.133) si incandescenta (4.168) sau de o combinatie a acestor elemente
NOTA – In limba engleza , termenul „fire“ este utilizat pentru a desemna trei concepte, dintre care doua, fire (4.97) si fire (4.98) se refera la tipuri specifice de ardere auto-intretinuta avand semnificatii diverse si doua dintre ele sunt desemnate prin doi temeni diferiti, atat in franceza, cat si in germana.
4.97 foc <controlat> – ardere (4.46) auto-intretinuta care este deliberat organizata pentru a produce efecte utile si a carei propagare in timp si spatiu este controlata.
4.121 rezistenta la foc – aptitudinea unei epruvete (4.321) de a suporta focul (4.97) sau de a asigura o protectie contra focului pe o anumita durata.
NOTA 1 – Criteriile caracteristice utilizate pentru determinarea rezistentei la foc in cursul unei incercari la foc (4.132) standardizate sunt etanseitatea la foc (4.113), capacitatea portanta (4.131) si materialul de izolare termica (4.327).
NOTA 2 – Calificativul ,,rezistent la foc“ nu se refera decat la aceasta aptitudine».
Daca am reusi sa ducem, in educatia profesionala specifica constructiilor, cele 5 paralele intre notiunile ce se dislocuiesc in mod curent, vom realiza in scurt timp un salt calitativ… iar SIGURANTA REALA va putea sa existe datorita solutiilor implementate corect. „Economisirea” in constructii poate sa coste SCUMP sau, uneori, pretul platit sa fie peste valorile materiale.
INCENDIU, inainte / dupa – responsabilitatea si nevoia de educatie REALA
Scenariul de securitate la incendiu – spectrul de factori este atat de variat incat nu poate exista ca un document unic punctual. Trebuie sa fie un subiect si un document VIU, inceput in faza de PROIECTARE, si permanent asistat, adaptat si actualizat in timpul EXECUTIEI si EXPLOATARII lucrarilor.
Teoretic indispensabil, practic IMPOSIBIL sa fie complet si uneori chiar ABSENT cu desavarsire din viata cladirii, scenariul de protectie la incendiu implica eforturi financiare, RESPONSABILITATI reale si nu „proprie raspundere”, CONTROL, …si un CLISEU FORMAL: plan de evacuare, fise de protectia muncii, masuri P.S.I – Protectia si Stingerea Incendiilor.
…si viata de zi cu zi continua lin, iresponsabil, cu sinusoide tragice din cand in cand, cu mici fracturi de paradigma, incarcata parca si-asa de prea multe emotii si griji sa ne mai putem gandi:
”si daca totusi mi se poate intampla si mie?”
Autor:
arh. Florin ENACHE – Moderator al Sesiunii plenare tematice „Siguranta la incendiu in spatiile publice”
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 123 – martie 2016, pag. 26
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns