«

»

„Dorel” si-ai lui, chiauni si… hai-hui!

Share

ciprian_enacheCine este Dorel? Nu-l cunoasteti inca? Este perso­najul tragicomic postde­cembrist care s-a „infiltrat” facan­du-si loc ca un „pir” intr-un ogor rodnic intr-un sector cu consecinte importante asupra cresterii econo­mice concurentiale: sectorul constructiilor, cel de care de­pind mersul si rezultatele ori­carei economii.

Cine nu intelege ca de sectorul constructiilor depinde orice evolutie pe toate planurile economice si sociale devine un „Gica-contra” sau personajul la care ne referim, Dorel. Din pacate, Dorel nu este numai un om ce isi desfasoara activitatea doar la nivelul unui simplu si banal muncitor si care incurca orice lucru de care se ocupa. Personajul (multiplicat, desigur) incepe a fi prezent inca de la cele mai sus-puse niveluri si pe toata structura sectorului de constructii. Si pentru a nu ramane la un stadiu declarativ este su­ficent sa ne gandim si sa ne amintim ce a insemnat si inseamna, ce „mi­nunatii” au loc in sectorul constructiilor. Dorelul aflat in fruntea unui astfel de domeniu, pana sa ajunga la stadiul de constructii, bajbaie in primul rand pentru ca dupa 1990 incoace nu au existat si nu exista niste directii si planuri privind economia acestei tari pe o perioada medie si de pers­pectiva. Adica ce dorim sa se produca in Romania pentru a reduce decalajul de dezvoltare economica, decalaj care ne separa neiertator de alte tari cu… „scaun la cap”. Si asta, pentru ca nu se vrea. Si nu se vrea pentru ca mai toti cei care s-au perindat in fruntea constructiilor nu s-au priceput si au fost ca atare de rea credinta.

Iata de ce se vede de la o posta faptul ca nu se mai vrea nimic propriu si romanesc, Romania fiind in prezent primul stat colonial de tip sud-american din Europa. Totul a ramas la discretia altora interesati ca Romania sa devina (de fapt a si devenit) o simpla piata de desfacere a produselor straine. Ca este asa, ne-o dovedeste faptul ca dupa 1990… 90% din investitiile si deci, constructiile din Romania se refera la lucrari cu caracter comercial, de birouri pentru firmele straine, sedii financiar-bancare si… cam atat.

Cunoasteti dumneavoastra sa fi aparut dupa 1990 vreo platforma industriala, desi avem resurse minerale, materiale si umane suficiente, pe care s-o fi ridicat strainii in tara noastra? Nu! Mall-urile domina mai tot peisajul actual al economiei romanesti.

In alta ordine de idei, sa semnalam si faptul ca orice economie si tara nu se pot dezvolta nici macar turistic daca nu exista o infrastructura rutiera si utilitara corespunzatoare. Ei, aici este aici, pentru ca Dorel, sub toate formele lui de manifestare, si-a facut loc si domina acest sector. Oamenii politici sunt asa cum sunt, nu le trece prin minte nimic constructiv. Ei se perinda in sectorul infrastructurii ca „sacii la moara”, in urma lor ramanand doar… praful! Praf aflat din belsug si pe toate drumurile noastre din tara. Aici, in infrastructura, Dorel nu se dezminte si pentru ca este un personaj de baza al vechii povesti sau intamplari a Mesterului Manole, potrivit careia ceea ce se construia ziua se darama noaptea. Situatia autostrazilor este nu numai un rod al ineptiilor ci si al indiferentei cu care se cheltuiesc fondurile destinate rea­lizarii unor asemenea investitii. Iata de ce „aici sunt banii dumneavoastra” ramane un slogan debitat de un sinistru personaj trecator pe la treburile sectorului transporturilor. Nu stiu cat va mai dainui Dorel in constructii dar trebuie sa i se gaseasca urgent inlocuitorul sau pozitiv. Altfel el se va „desfata” in conti­nuare fara a depasi stadiul hilar si distructiv.

P.S.: Nu uitati! La inceputul lui aprilie are loc Construct Expo, o manifestare internationala de la care nu trebuie sa lipsiti, inclusiv din paginile Revistei Constructiilor.

Autor:
Ciprian Enache

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 123 – martie 2016, pag. 3

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2016/03/05/dorel-si-ai-lui-chiauni-si-hai-hui/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.