«

»

Personalitati romanesti in constructii – Mircea MIHAILESCU (1920 – 2006)

Share

mircea_mihailescuS-a nascut la 1 octombrie 1920 in Brasov.

Dupa terminarea Liceului Andrei Saguna din localitate, a urmat cursurile Facultatii de Constructii din Politehnica Bucuresti, pe care le-a absolvit in anul 1944.

Si-a inceput activitatea didactica, in functia de asistent, la disciplina Beton armat (profesor, regre­tatul Mihail Hangan), la Politehnica Bucuresti. Intre anii 1940 – 1952, a fost sef de lucrari la disciplina Constructii din beton armat la Institutul de Constructii, Facultatea Drumuri si Poduri, iar in anul 1952, a fost numit profesor suplinitor la Academia Tehnica Militara din Bucuresti, predand cursul Constructii din beton armat. Intre anii 1964 – 1990, a fost profesor si sef al Catedrei de constructii din beton armat la Institutul Politehnic din Cluj-Napoca, iar, din anul 1990, profesor consultant si conducator de doctoranzi la acelasi institut, devenit universitate tehnica. In paralel cu activitatea didactica de exceptie, prof. Mircea Mihai­lescu a desfasurat o activitate laborioasa in cercetare si proiectare.

Cercetarea stiintifica a fost o preocupare permanenta a prof. Mircea Mihailescu, dovada lucrarile apreciate mai ales in strainatate. A publicat peste 100 de memorii stiintifice, abordand temele: Invelitori subtiri speciale in teoria de membrana, Invelitori cu doua directoare si plan director, Paraboloid hiperbolic asimetric, Invelitoare velaro­idala, Invelitoare descrisa de o ecuatie de gradul patru, Invelitoare modelata in forma de scoica, Teoria de incovoiere la invelitori cilindrice cu curbura variabila, Precomprimarea invelitorilor subtiri cu cable interioare si exterioare structurii, Calculul si experimentarea unui element lenticular prefabricat din beton precomprimat, Criterii generale pentru analiza invelitorilor subtiri, Calculul sl experimentarea pe doua struc­turi spatiale precomprimate cu cable exterioare, Ecuatiile de echilibru ale invelitorilor subtiri in coordonate oblice. In afara acestor publicatii, prof. Mircea Mihailescu a participat cu numeroase comunicari stiintifice la sesiuni si congrese internationale, facand cunoscute realizarile stiintei romanesti in domeniu, prin lucrari originale si de inalta tinuta stiintifica.

Adaugam ca a condus si 31 de teze de doctorat, avand un rol de seama la formarea specialistilor din domeniul constructiilor din beton armat.

In proiectare – devenita o permanenta – a activat, incepand din anii 1958 – 1964, la IPCT Bucuresti si a continuat-o elaborand, singur sau in colaborare, un numar impresionant de proiecte. Dintre cele peste 160 de proiecte pentru constructii din beton armat monolit si prefabricat, constructii din lemn si metalice, amintim: depoul de locomotive din Brasov cu 40 de invelitori cu doua directoare si plan director – mentionat in Istoria Constructiilor Internationale, in anul 1947, ca cea mai mare lucrare din sud-estul Europei; invelitoare cilindrica in forma de S (centrul de greutate confundat cu centrul de torsiune) la Fabrica de Tesaturi Bucuresti, Filatura Rolan Savinesti; copertine precomprimate si paraboloid hiperbolic asimetric la gara din Predeal; paraboloizi intersectati la izvorul 24 Olanesti; acoperis in forma de paraboloid hiperbolic la gara din Barlad; copertine prefabricate si structura garii din Brasov; cladirea expozitionala cu invelitori velaroi­dale precomprimate pe contur la Cluj; fundatii elastice pentru sudura metalelor prin explozie la complexul chimic Fagaras; cladiri etajate pro­iec­tate in conceptie de tub perimetral, alcatuite din elemente prefabricate; Cladiri industriale etajate cu plansee che­sonate prefabricate si precomprimate cu deschideri mari de 12 m x 12 m la fabrica de medicamente Targu-Mures; acoperis multifunc­tional desfa­surat pe arii mari de 18 m x 18 m, 24 m x 24 m, 36 m x 36 m, alcatuit dintr-un singur element prefabricat de 3 m x 4 m, precomprimat bidirectional la sol si liftat la cota in Piata Onesti; acoperis cu 60 m deschidere, alcatuit in unitati cutate prefabricate si precomprimate de 35 t greutate la complexul chimic Bacau; decan­toare industriale alcatuite din elemente cu dubla curbura asamblate cu cable pretensionate la Onesti, Piatra-Neamt, Pitesti, Timisoara; acoperis alcatuit din invelitori prefa­bricate in forma de paraboloid hiperbolic la ca­tedrala din Reghin; cladire din beton aparent pentru BancPost Cluj; Structura metalica inlocuitoare la Memorialul Sighet etc.

Pentru activitatea stiintifica si de proiectare a obtinut urmatoarele premii: Premiul Aurel Vlaicu al Academiei Romane, in anul 1957, pentru lucrarea Invelitori subtiri – Teorie si aplicatii; Premiul Ministerului invata­mantului (cu colaboratori), in anul 1967, pentru lucrarea Invelitoare de tip paraboloid hiperbolic asimetric pentru acoperisul garii din Predeal; Premiul Ministerului Constructiilor Industriale (cu colaboratori), in anul 1977, pentru lucrarea Acoperis de mare deschi­dere alcatuit din elemente cutate prefabricate din beton armat si precomprimat pentru depozitul de ingrasaminte chimice Bacau; Premiul Ministerului Industriei Usoare (cu colaboratori), in anul 1978, pentru lucrarea Acoperis tip shed prefabricat din beton armat incluzand canale de ventilatie. Proiectul a obtinut Medalia de argint la Expo­zitia de Inventica de la Geneva; Premiul Ministerului de Constructii Industriale (cu colaboratori), in anul 1978, pentru lucrarea Decantoare din beton armat, rea­lizate din elemente prefabricate cu dubla curbura, aplicate la Constanta, Pitesti, Cluj, Timisoara.

In afara numeroaselor sale articole si comunicari stiintifice, prof. Mircea Mihailescu a publicat sectiunea Invelitori subtiri din Manualul Inginerului Constructor, editiile 1959 si 1977, si cursuri universitare de un inalt nivel didactic. Mentionam, in mod special, cartea Constructii de beton armat si precomprimat I. Structuri liniare (coautor) – lucrare originala prin modul de prezentare, „examenul de ghid al profesorului asupra continutului si logicii de expunere” – cum remarca in prefata cartii.

Faptul ca prof. Mircea Mihai­lescu este o personalitate de seama in stiinta si tehnica constructiilor din tara, cunoscut si in strainatate rezulta si din monografiile in care apare cu date biografice: An Introduction to Shell Structures with Biographical Sketches of the Most Proeminent Designers, Ed. van Nostrand Reinhold, New York Florence USA 1992; Dictionarul L’Art de l’ingenieur, 1977 (considerat ca original si novator in domeniul invelitorilor subtiri).

Pentru activitatea domniei sale, a fost ales membru permanent al comitetului Advisory International Comitee al International Association for Shell and Spatial Structures.

O activitate didactica, stiintifica si de proiectare impresionanta!

Prof. Mircea Mihailescu a onorat profesia de dascal cu cea a omului de stiinta si de proiectant, situan­­du-se alaturi de cele mai de seama personalitati din domeniu. Dascal de exceptie, om de stiinta, constructor novator, inteligent si de o aleasa cultura, a intrat in istoria constructorilor romani!

A decedat in anul 2006.

(Din vol. Personalitati romanesti in constructii – autor Hristache Popescu) 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 123 – martie 2016, pag. 52

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2016/03/05/personalitati-romanesti-in-constructii-mircea-mihailescu-1920-2006/

1 ping

 1. ing Mózes Károly 2013 Pomáz, str. Rákóczi F. 79 Ungaria a spus:

  A tanár úr az egyetemi éveim alatt (1962-1967) mély hatással volt rám. Arra tanított bennünket, hogy ne magoljuk be a képleteket, hanem az alaptudásunkat felhasználva vezessük le azokat. Lépésről lépésre tanította meg az elemekre nehezedő hatások és azokban megjelenő visszahatások egyensúlyát tisztán és érthetően.
  Diploma tervem vezetőjeként, a tanár mellett az igazi embert is megismertem, rendszeresen ellenőrizte az elvégzett munkát, kérdéseivel bizonyosodott meg a tudásom szintjéről( a terv egy 220 m magas tv. torony, 160m beton és 60 m acél rács szerkezet)
  A tanár úr volt az országban az első szakember aki a torony épületek függőleges utólagos feszített vb. szerkezetben gondolkodott. tudom a Niagara vízesés mellett épült kilátó torony ilyen technológiával készült, az Ö elmélete alapján az akkori IPMTANA irodán megtalálható volt.
  A vb. szerkezetek szeretetét tőle tanultam, mindörökké hálával tartozom neki és kérem a Mindenható Istent, adjon neki békés nyugodalmat az örökkévalóság mezején.
  Cer scuze de limbajul folosit.

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.