«

»

SC GIP GRUP SA – moment aniversar

Share

gip-logo-2015-copy1Se implinesc, in aceste zile, 25 de ani de la infiintarea SC GIP GRUP SA, una dintre societatile importante de constructii din tara noastra. Cand facem aceasta afirmatie ne referim la complexitatea si tehnicitatea lucrarilor pentru care este specializata si pe care le-a executat, de-a lungul anilor, si anume: cosuri de fum cu inaltimi intre 80 m si 352 m, turnuri de racire, castele de apa, silozuri, statii de epurare sau desulfurare, chesoane marine s.a.

SC GIP GRUP SA s-a infiintat la 7 martie 1991 dar, la acea data, colectivul de specialisti care constituia societatea avea deja experienta altor peste 25 de ani de activitate in acelasi domeniu, in cadrul Trustului de lucrari speciale si izolatii tehnologice, intreprindere din care s-a desprins GIP GRUP.

Acest colectiv de specialisti avea, in portofoliul sau, proiectarea si executia lucrarilor la peste 93 de cosuri de fum industriale in intreaga tara, aplicand solutii tehnice si brevete de inventii proprii, care au condus la reduceri importante ale consumurilor de materiale si manopera, precum si la scurtarea termenelor de executie. Intre ele, cosul de dispersie de la Phoenix Baia Mare, cu o inaltime de 352 m, lucrare reprezentativa care, la data finalizarii, se numara printre cele mai inalte din Europa.

Daca dupa 1989, asemenea constructii nu prea s-au mai executat sau nu s-au mai executat deloc in tara noastra, ar fi fost absolut necesar ca, macar cele existente sa fie intretinute si pastrate in buna stare de functionare si siguranta.

Din pacate, acest lucru nu s-a intamplat, majoritatea beneficiarilor unor asemenea constructii nu numai ca nu au initiat lucrari de reparatii si consolidare dar nu au intreprins nici macar lucrari de intretinere sau inspectii periodice in interiorul cosurilor, pentru a depista problemele aparute si a interveni, din timp, ca ele sa nu se amplifice. Iar SC GIP GRUP SA era una dintre putinele societati specializate pentru a executa asemenea lucrari. In aceste conditii, pentru a rezista pe piata, societatea a fost obligata sa-si diversifice activitatea.

cos_baiamareValorificand potentialul tehnic si uman de care dispune, societatea a executat, totusi, in aceasta perioada de 25 de ani de la infiintare lucrari importante, de o complexitate deosebita, dintre care citam:

 • Sediul GIP – cladire P+7;
 • Statie de epurare ape uzate Glina Bucuresti;
 • Reparatii la pista aeroportului Mihail Kogalniceanu Constanta;
 • Poiectare si executie Cos dispersie gaze Phoenix Baia Mare (H = 352 m);
 • Consolidari si reabilitari la cosurile de fum de la:
  – CET Isalnita (H = 200 m);
  – CET Deva (H = 220 m);
  – CET Rovinari – cosurile nr. 2 si nr. 3 (H = 220 m);
  – Arpechim Pitesti (H = 80 m);
  – CET Palas Constanta (H = 100 m, H = 250 m);
  – CET Bucuresti Sud (H = 120 m);
 • Reparatii capitale pentru protectia turnului de racire de la CET Turceni;
 • Consolidarea silozurilor de la Combinatele Holcim din Câmpulung Muscel si Alesd;
 • Consolidare castel de apa, turn cicloane si silozuri HeidelbergCement Romania – Fabricile Fieni si Tasca;
 • Reparatii hale industriale SC CELPI SA;
 • Investigatii, expertize, documentatii tehnice silozuri CRH Romania, HeidelbergCement Romania.

laurentiu_naumLa moment aniversar, nu-l putem uita pe cel care a condus SC GIP GRUP SA timp de 23 de ani, din 1993 pana in 2015, atunci cand a parasit aceasta lume. O buna parte din rezultatele meritorii pe care societatea le-a obtinut in cei 25 de ani de existenta se datoreaza, evident, si modului cum inginerul Laurentiu Naum, specialist de marca al industriei constructiilor din tara noastra, a reusit sa conduca acest colectiv.

In plus, poate ar fi bine sa mentionam aici si numeroasele semnale de alarma pe care Laurentiu Naum le-a tras, inclusiv prin intermediul revistei noastre, privind necesitatea intretinerii si consolidarii acestor constructii speciale (cosuri de fum, turnuri de racire, rezervoare, baraje etc.) care pot fi in mare pericol in cazul unui cutremur de mare intensitate. In 2011 de pilda, GIP GRUP, prin intermediul ing. Laurentiu Naum, solicita guvernului elaborarea unui act normativ pentru asigurarea antiseismica a constructiilor industriale inalte. Din pacate, niciunul din aceste semnale nu a avut vreun ecou.

Cei 25 de ani de activitate si portofoliul de lucrari acumulat in aceasta perioada reprezinta o garantie ca societatea se poate numara, in continuare, printre cele mai importante din sectorul constructiilor din tara noastra.

Noi ii dorim mult succes si viata lunga, sub conducerea noului manager general, Marian Manofu!

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2016/03/05/sc-gip-grup-sa-moment-aniversar/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.