«

»

SIGURA PROMETEU & CONSULT: Cum eficientizam investitiile in securitatea la incendiu? (II)

Share

(Continuare din nr. 121, decembrie 2015) 

sigura martie fig 2M-am referit in prima parte a acestui articol la situatia actuala din Romania in domeniul atingerii unui nivel real si eficient de securitate la incendiu cu costuri minime de investitie (cauze de disfunctionalitate, supraevaluarea a ceea ce ofera Normele nationale in comparatie cu standardele oferite de marile Societati de asigurari, precum si o paleta de solutii optime, posibil de aplicat in conditiile specifice din Romania – care sa raspunda cerintelor din titlul acestui articol).

In aceasta a II-a parte, vom dezvolta cea de a 4-a solutie, respectiv “Recalibrarea ponderilor celor trei categorii de masuri care formeaza securitatea la incendiu, cu accent pe cele operationale”. Rezulta, astfel, un mod de abordare neglijat pana acum dar pe care il consideram modelul ce ar trebui aplicat in prezent in Romania.

Subliniem, din nou, ca, o siguranta reala si eficienta la foc nu este doar consecinta aplicarii stricte a unor prescriptii legale obligatorii din diversele acte normative ale domeniului. Cu alte cuvinte, respectarea normativelor acestui domeniu nu implica, in mod automat, si ajungerea la o solutie reala si eficienta de protectie la foc, ci numai asigurarea cadrului legal de functionare, in baza unui nivel minimal acceptat pe plan national!

De aceea, o protectie integrala la incendiu bine arti­culata,  reala si eficienta,  este mult mai mult decat suma cerintelor legale si ea inglobeaza trei directii de activitate:

  1. Protectia structurala (pasiva) cu masuri care tin de cladire, de tip pasiv
  2. Protectia tehnica (activa) cu masuri care tin de sistemele tehnologice implementate, de tip activ
  3. Protectia organizationala (proceduri si instruiri), cu masuri care tin de implementarea in comportamentul oamenilor a unei culturi si a unui concept coerent si eficient de securitate la incendiu, in scopul evitarii erorii umane

Aceasta directie reprezinta – de fapt – controlul eficientei implementarii primelor doua directii si tema acestei parti.

Ce diferentiaza viziunea SPC de alte abordari existente pe piata actuala romaneasca?

Viziunea noastra se refera la o abordare sinergica si exhaustiva a sigurantei la foc prin metodele ingineriei securitatii la incendiu, implicand simultan toate componentele tehnice si umane ale problemei dar tinand permanent cont de realitatile de azi ale Romaniei. Tocmai de aceea, viziunea noastra este una de pionierat pe piata actuala din Romania, asigurand o solutionare inteligenta, adaptata fiecarei situatii in parte si care poate oferi securitatea maxima (aproape absoluta) a oamenilor in caz de situatii extreme – in conditiile actuale din tara noastra. Care ar fi insa argumentele?

Avand in vedere ca perioada de exploatare reprezinta cca. 95% din viata unei cladiri, rezulta ca si pericolele de incendiu din aceasta etapa sunt cele mai mari. Consideram astfel ca, in stadiul actual in care se afla Romania, se justifica focalizarea prioritara a activitatilor destinate securitatii la incendiu asupra masurilor operationale.

Daca tinem seama ca in Romania de azi se manifesta:

  1. o mentalitate reticenta de a investi in securitatea la incendiu, din cauza atitudinii gresite a Asiguratorilor de la noi asupra acestui subiect si care are ca efect consecutiv si
  2. nealocarea de sume suficiente pentru investitia initiala in securitatea la incendiu,
  3. o preocupare redusa acordata educarii oamenilor in perioada de exploatare, in scopul formarii unei culturi organizationale proactive de securitate la incendiu, trebuie avut in vedere ca aceste tendinte tin de factori responsabili diferiti, avand si perioade diferite de modificare a parametrilor lor fundamentali. Astfel, daca primul factor tine de abordarea pragmatica si conservatoare a societatilor de asigurari (care sunt extrem de conservatoare si impun trendul pe piata – desi firesc ar fi invers!), ceilalti doi pot fi insa modelati, in sensul unei ofensive mediatice concertate, in scopul formarii acestei culturi organizationale la nivelul Beneficiarilor de investitii.

Daca facem o comparatie intre nivelul cerintelor de securitate prevazute in Normativul P -118 (romanesc) si codul american NFPA (vezi coloanele 2 si 3 din figura 1), unde – daca acceptam ca procentul adus de fiecare tip de masuri (constructive, tehnice si operationale) este similar in nivelul general atins de securitatea la incendiu (avand in vedere scopurile finale identice ale celor doua legislatii) – consta­tam ca, in codurile NFPA, exista o paleta mai larga de solutii aplicabile pentru masurile tehnice si constructive decat la noi.

Aceasta se explica firesc atat prin pozitionarea diferita a societatilor de asigurari din cele doua tari, cat si prin nivelul comparativ de dezvoltare al celor doua economii. Sa nu uitam ca presiunea unei piete puternic concurentiale in Occident impinge firmele producatoare de specialitate de acolo la o inovare continua si la scoaterea pe piata mereu a noi produse – care, in general, se inscriu pe o panta permanent ascendenta a preturilor. In final, aceasta diferenta se traduce prin solutii mai moderne, mai eficiente (eventual?!?) dar cu siguranta mult mai scumpe!

Aceasta politica (de a mari permanent preturile echipamentelor, in virtutea unei eficiente sporite, datorata unei superioritati tehnice de multe ori discutabila) este greu de acceptat si de aplicat in conditiile din Romania, tocmai din cauza tendintelor prezentate mai sus (care descurajeaza acest tip de investitii).

In acelasi timp, insa, trebuie avuta in vedere si scaderea reala, in timp, a eficientei masurilor implementate din locatia analizata:

  • constructive (prin uzura normala sau extraordinara a cladirii);
  • tehnice (prin uzura de exploatare, cat si prin uzura morala a acestor sisteme) care conduc, dupa perioada de garantie (in general de 2 ani) la scaderea sensibila a performantelor acestora si la necesitatea consecutiva a implementarii unor masuri compensatorii de mentenanta corectiva (care pot fi dificil de implementat si reprezinta sume consistente!).

Propunerea noastra se refera la cea de a treia categorie de masuri – cele operationale, unde, actionand permanent si inteligent (in perfecta concordanta cu modificarile aparute in teren), consideram ca se poate obtine o mentinere, timp mult mai indelungat, a nivelului maxim initial de securitate la incendiu in organizatie (adica o securitate reala si eficienta) compensand diminuarea eficientei in timp a masurilor constructive si tehnice prin tinerea la zi, amplificarea si imbunatatirea permanenta a continu­tului masurilor operationale – vezi coloanele 1 si 2 din figura 1 si figura 2.

In conditiile actuale de la noi, aceasta abordare compensatorie a masurilor operationale, in raport cu cele constructive si tehnice, prezinta mai multe avantaje deloc de neglijat:

  1. sunt mult mai ieftine decat cele constructive sau tehnice;
  2. nu apar la inceputul investitiei initiale ci se aplica progresiv de abia in faza de exploatare (nu maresc costul initial al investitiei);
  3. sunt proprii fiecarei situatii in parte, la nivelul de decizie al Beneficiarului si la indemana acestuia – condu­cand la o adaptare eficienta a masurilor de siguranta la foc;
  4. sunt flexibile (adaptabile la modificarile interne si exter­ne care pot aparea in timp). Astfel, ele raman mereu “la zi” fata de solutiile constructive si tehnice care imbatranesc si se uzeaza fizic si moral. In acest fel, se poate mentine nivelul initial de protectie la foc, in ciuda faptului ca solutiile constructive si tehnice isi pierd progresiv din eficienta, prelungind astfel si perioada de valabilitate/viata a acestora – vezi figura 2;
  5. in acelasi timp, ele pot marca si in Romania trecerea de la metodele prescriptive la cele ale ingineriei securitatii la incendiu.

Aceasta este viziunea SPC asupra ABORDARII Securitatii la Incendiu IN ROMANIA DE AZI, viziune care are 3 avantaje majore:

  1. reduce puternic cheltuielile initiale necesare atingerii unui nivel eficient si real de securitate la incendiu, aparand numai in exploatare (cand incepe sa apara profitul!);
  2. este cea mai flexibila in timp, prelungind nivelul initial de SI foarte mult timp, permanent adaptat la noile stress-uri de SI care pot aparea;
  3. insista pe latura educativa, integrata si procedurata a formarii personalului – domeniu in care Romania este mult in urma in raport cu statele avansate.

Aceasta viziune asupra abordarii securitatii la incendiu o aplicam consecvent in toate proiectele noastre, cu increde­rea ferma ca, in acest fel:

  1. ne ajutam clientii in obtinerea unei sigurante la foc reale si eficiente cu costuri mai mici;
  2. desfasuram o activitate educativa de ridicare a con­stiintei oamenilor, in scopul implementarii in fiecare societate a unei culturi organizationale proactive de securitate la incendiu;
  3. ridicam nivelul general national de securitate la incendiu si aducem Romania la nivelul tarilor dezvoltate ale domeniului.

Pentru toti cei interesati de problematica securitatii la incendiu si de abordarile ei moderne, un rol important in aceasta actiune, permanent si constant, il are si Scoala PROMETEU cu sesiunile sale dedicate celor mai stringente probleme ale practicii domeniului. Va invitam sa urmariti pe site-urile noastre specifice (www.siguraprometeu.ro; www.sigura.ro; www.asociatia-asi.ro) programarile acestor actiuni si sa participati la ele, ridicandu-va astfel nivelul profesional prin participarea la dezbateri active sau audiind profesionistii domeniului (romani sau straini).

De asemenea, SPC organizeaza Conferinte internationale anuale, pe subiecte de actualitate mondiala ale domeniului, cu participarea unor prestigioase firme si speakeri. Cea mai recenta a avut loc la Hotel Radisson Blu, in octombrie 2015 – eveniment la care, probabil, o parte dintre cititorii acestui articol au si participat.

Concluzii – incheiere

  1. Se poate obtine un nivel mai inalt de Securitate la incendiu (eficienta marita) mizand mai mult pe masurile operationale – care asigura si performantele reale ale sistemului.
  2. Aceasta cale este mai ieftina si asigura permanenta adaptabilitate a conceptului de Securitate la incendiu fata de modificarile exterioare.
  3. Firma SPC va sta la dispozitie cu suport tehnic corespunzator, pentru oricare dintre tipurile de masuri de care aveti nevoie: constructive, tehnice sau operationale. 

Contact:
SC SIGURA PROMETEU & CONSULT SRL
Drum Balta Arin 4A, Sector 3, 032623 – Bucuresti
Tel: 021-312.31.32 | Fax: 021-314.45.37 | Mobil: 0740-255.744
E-mail: sigura@sigura.ro | E-mail autor: horia.nicolescu@sigura.ro
www.siguraprometeu.ro | www.sigura.ro | www.scoalaprometeu.ro

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 123 – martie 2016, pag. 24

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2016/03/05/sigura-prometeu-consult-cum-eficientizam-investitiile-in-securitatea-la-incendiu-ii/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.