«

»

ALUPROF: Ajurarea in arhitectura

Share

aluprof aprilie 5Arhitectii nu inceteaza sa caute modalitati de a diferentia noile investitii  in constructii din spatiul urban. Solutiile neconventionale sunt deosebit de apreciate. Cu siguranta aici pot fi incluse actiunile care au drept scop intreruperea creativa a monolitului constructiei. Acestea permit obtinerea unui efect original de transparenta. O astfel de functie este indeplinita in prezent de fatadele dantelate – forme de efect imbracate in materiale selectate corespunzator, pe masura arhitecturii viitorului. Din ce in ce mai des, astfel de perle impodobesc pamanturile poloneze si nu numai.

„Lucrul dantelat” – este un concept care poate fi asociat cu succes si domeniului constructiilor. Arhitectii polonezi creeaza, din ce in ce mai des, forme de corpuri atipice, ajurate. Fatadele translucide, aproape sculpturale, necesita, insa, utilizarea sistemelor de constructii corespunzatoare, croite conform nevoilor investitiilor. Un sprijin tehnologic pentru arhitecti sunt solutiile din materialul inovator care este aluminiul. Acesta este un material rezistent si, in acelasi timp, deosebit de plastic, util imaginatiei fiecarui virtuoz al constructiei.

Spectacol de lumina si culori

Arhitectura timpurilor contemporane reprezinta intotdeauna o interpretare a spiritului epocii. Acum in forma modernizata, reintra in gratii fatadele dantelate. Nicio alta structura nu permite un mariaj atat de elegant al proiectarii moderne in contextul actual, din care fac parte, adesea, constructiile de un farmec indoielnic din vremurile comunismului. Acest tip de realizari moderne reprezinta, deci, o valoare adaugata pentru aspectul ambientului respectiv, adaugandu-i stralucire si cizelare. Trendul isi are radacinile in preferinta baroca a ornamentelor. Impodobirile asemanatoare unor bijuterii au pasit, atunci, impetuos in domeniul constructiilor. – „Decoratiunile elaborate” sunt fabricate de cele mai multe ori din beton, sub acestea fiind vizibile, in al doilea strat, intinderi de sticla mari, adesea fantezist proiectate, care se bazeaza pe sisteme din aluminiu. Compania ALUPROF SA este renumita pentru solutii de inalta calitate de acest tip, ele fiind produse conform nevoilor investitorului respectiv.

Cel putin 6 din 10 cladiri mo­derne care apar in Polonia contin elemente fabricate de ALUPROF – declara Elzbieta Dziubak, Arhitect General ALUPROF. Datorita fatadelor ajurate, se pot face jocuri de lumina care danseaza in transluciditate, echilibrand impresia masivitatii unui astfel de corp. Detaliile interesante atrag privirea si dau constructiilor un caracter individual. Un astfel de exem­plu poate fi reprezentat de constructiile monumentale ale lui Antonio Gaudi. Ajurarea este vizibila in corpul maiestuos al catedralei Sagrada Familia, creatie a acestui neobisnuit de talentat arhitect catalan. Nici in Polonia nu lipsesc opere arhitecto­nice dantelate impresionante. 

Decorate cu dantela deosebita

Fara indoiala, formele arhitecto­nice inovatoare sunt marca vremurilor contemporane, un simbol al dezvoltarii si progresului. Un fenomen al ultimilor ani s-au dovedit a fi, in primul rand, fatadele cu cel putin doua dimensiuni, datorita carora castiga mai multa originalitate si dinamism. Acest lucru are un impact pozitiv asupra diversificarii imaginii pamanturilor poloneze, permanentizarea imaginii Poloniei drept tara moderna si popularizarea gandirii artistico-tehnice nationale. – Fatadele ajurate, care se bazeaza in viziunea proiectantului pe jocul de lumini, se bucura de un mare interes. Repre­zinta o forma deosebita de decorare a cladirii, aducandu-i un aer usor si un caracter individual. Datorita acestui lucru, se prezinta spectaculos pe fundalul corpurilor repetitive si previzibile din decadele trecute – explica prof. dr. ing. Ewa Kurylowicz, Proiectant General al atelierului Kurylowicz & Associates, Manager al Unitatii Atelierului de Proiectare si Teorie a Arhitecturii de la Facultatea de Arhitectura a Politehnicii din Varsovia. – Posibilitatea formarii neconventionale a aspectului fatadei, pe baza sistemelor moderne ALUPROF, revolutioneaza arhitectura, precum si spatiul oraselor poloneze. Un exemplu al investitiilor dantelate nationale pot fi Prosta Tower din Varsovia si Galeria Warminska din Olsztyn, ambele pro­iectate de Kurylowicz & Associates.

De sub structura din beton armat transcend imense spatii vitrificate proiectate pe baza sistemelor din aluminiu. Ele nu sunt cu nimic mai prejos decat constructiile din strainatate, incluzand aici chiar si grandiosul turn ajurat O14 din Dubai – adauga cu mandrie renumita arhitecta.

Fiecare constructie poate obtine un invelis interesant, decorativ. Este important doar ca intregul sa fie echilibrat si cu gust si sa se integreze bine in ambientul existent. Fatadele ajurate expresive arata deosebit de atractiv. Modularitatea, ordinea si transparenta sunt triada perfecta.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 124 – aprilie 2016, pag. 34

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2016/04/01/aluprof-ajurarea-in-arhitectura/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.