«

»

La multi ani! La multi ani!

Share

Dintre cele 4 anotimpuri ale anului, se spune ca primavara ar fi cea mai frumoasa!

Iar pentru multi dintre noi lucrul a devenit convingator fie si pentru ca parcurgand mai multe la rand ne-am convins ca ea, primavara adica, inseamna renasterea naturii ce ne inconjoara de-a lungul vietii noastre pamantene.

Ori, renasterea, pe multiplele ei planuri, iti da sentimentul evolutiei vietii sub semnul reluarii sperantelor mereu doritoare de continuitate. Cu cat sunt mai multe primaveri ti se intregeste ideea si poate si certitudinea ca ea, primavara, ar fi cel mai frumos anotimp. Daca nu ar fi asa, sigur ca nu ar exista nici celelate anotimpuri, fiecare cu specificul lor.

Primavara, insa, iti deschide larg dorinta de a le parcurge pe toate cele 4 ale anului.

Sigur, sugubetii se indoiesc de cele spuse pana acum facand legatura cu faptul ca primavara, incluzand si 1 aprilie, ne poate pacali, daca este presarata cu vreme nu pe gustul nostru. Numai ca si la o asemenea data (1 aprilie) viata isi urmeaza cursul ei traditional.

In aceasta zi „memorabila” se nasc si oameni si se schimba destine fara ca cei in cauza sa fie dezamagiti ca s-au nascut intr-o asemenea zi. Si asta pentru ca unii dintre ei, prin intuitie si mai ales prin stradanie, ajung sa devina „cineva” in societatea in care traiesc si muncesc.

In ceea ce ne priveste, ca realizatori ai acestei publicatii de specialitate, precizam ca si in ziua de 1 aprilie, fara sa ne pacaleasca, s-au nascut oameni care au imbratisat profesia de constructor, una dintre cele mai reprezentative si definitorii pentru progresul a tot ce ne inconjoara. Si nu-i nicio exagerare daca spunem ca fara constructori si operele lor n-am fi decat niste salbatici.

petre_badeaEi bine, un om deosebit si reprezentativ pentru breasla sa, prin ceea ce a realizat si realizeaza si in prezent, a devenit si este o personalitate in domeniul constructiilor: ing. Petre Badea, managerul general al SC AEDIFICIA CARPATI SA din Bucuresti.

Si cum vorbele pot fi de prisos daca nu lasa in urma lor si fapte despre care sa vorbim, ele raman doar vorbe de dragul vorbelor. Pentru a demonstra ca ele, vorbele, au corespondent real vom puncta sumar doar cateva dintre realizarile care il definesc pe constructorul a carui zi de nastere – 1 aprilie – si-o aniverseaza in aceasta luna pentru a 68-a oara.

 

La cat mai multi ani, dle Petre Badea!

 

Spuneam ca va vom aminti cateva dintre operele sale din domeniul constructiilor.

Ultima este reprezentata de reconsolidarea si moder­nizarea ansamblului Teatrului National din Bucuresti dupa un concept magistral apartinand distinsului academician, prof. univ. dr. arh. Romeo Belea si proiectat de regre­tatul arh. Gabriel Ghelmegeanu, o alta personalitate din domeniul constructiilor. Ei, acesti mari specialisti, ne-au pus concret si deci la vedere, un obiectiv cultural de prim rang, cu o noua structura si infatisare, constructie pe care v-am prezentat-o in mai multe numere ale Revistei Constructiilor.

Iata si alte constructii de referinta la care ing. Petre Badea si colectivul firmei pe care o conduce dupa 1989 incoace si-au adus contributia. Functionalitatea si eficienta lor asigura conditii de care ne bucuram ori de cate ori le trecem pragul.

  • Renovarea si modernizarea Ateneului Roman – o bijuterie incantatoare din punct de vedere constructiv si mai ales pentru ceea ce inseamna el pentru oameni si cultura muzicala.
  • Remodelarea si finalizarea unui alt edificiu de o larga importanta privind tezaurul creatiilor scriitoricesti ale poporului nostru: Biblioteca Nationala.
  • Vis-a-vis de aceasta constructie se afla si noul sediu al Tribunalului Bucuresti.
  • In apropierea Bibliotecii Nationale a prins viata un asezamant de sine statator pentru Teatrul de Opereta Ion Dacian, construit de AEDIFICIA CARPATI.
  • Consolidarea si restaurarea Bancii Nationale a Romaniei si a Palatului Cotroceni au fost realizate tot de AEDIFICIA CARPATI.
  • Recent, a fost dat in folosinta un edificiu destinat tratamentelor si intretinerii corporale, beneficiind de foloasele apelor termale existente in subsolul Capitalei: Therme Bucuresti, investitie care si-a deschis larg portile pentru cei interesati in acest domeniu.

ateneul_roman

banca nationala foto 5

biblioteca foto 2

teatrul_ion_dacian

Enumerarea poate continua deoarece obiectivele construite de AEDIFICIA CARPATI sunt nu numai numeroase dar si reprezentative prin destinatia lor.

Desi anii se aduna nemilos in pofida dorintelor noastre, la 68 de ani ing. Petre Badea se afla intr-o forma fizica si mentala de invidiat, ca urmare a continuei sale stari de miscare pentru creatia constructiva, cea care dovedeste ca timpul nu trebuie sa treaca degeaba pe langa noi. Asa cum nu a trecut nici pentru ing. Petre Badea din 1 aprilie 1948, atunci cand a vazut lumina vietii la Negresti, jud. Arges, dupa care si-a urmat cursul absolvind primii ani de invatamant la liceul din Mozaceni, devenind apoi student al Facultatii de Constructii Civile si Industriale a Institutului de Constructii din Bucuresti. A absolvit cursurile acestui lacas de invatamant superior in anul 1970, cand a si intrat in posesia documentelor care il atestau ca inginer. Au urmat anii in care a fost prezent si a functionat ca inginer constructor pe numeroase santiere, atat inainte de 1989 cat si dupa aceasta data. Etapa pe care a parcurs-o dupa aceasta cumpana a anilor a insemnat si trecerea la conceptii si viziuni noi, specifice societatii capitaliste, privind mediul de afaceri in sectorul constructiilor.

Pregatirea si experienta sa, ambele dobandite si aplicate in noile conditii, l-au determinat sa-si ia, cum se spune, „soarta in propriile maini”, intemeind, prin privatizarea vechii firme, una noua, care se numeste AEDIFICIA CARPATI, suficient de bine cunoscuta pentru calitatea si durabilitatea obiectivelor construite in Bucuresti si in alte localitati din tara.

Pentru intreaga sa cariera ing. Petre Badea a primit numeroase si importante distinctii: Ordinul National Serviciul Credincios in grad de „Cavaler” si cel de „Ofiter”, Medalia „Cotroceni la 100 de ani”, Crucea Patriarhala, titlul de Arhonte al ortodoxiei acordat de sanctitatea sa Bartolomeu I, Arhiepiscop al Constantinopolului si Patriarh Ecumenic.

In finalul acestor randuri adresate sarbatoritului si dumneavoastra, cititorilor, pentru cunoasterea sau reamin­tirea celui ce este ing. Petre Badea, cele scrise in aceste pagini ne usureaza sarcina de a-l caracteriza suplimentar, deoarece in intreaga perioada de 68 de ani scursa pana acum el s-a impus ca un mare si adevarat om si constructor prin tot ceea ce ne-a pus la dispozitie.

La multi ani cu sanatate si aceeasi ambitie de a fi in primele randuri ale celor care fac parte din nobila breasla a constructorilor!

Autor:
Ciprian Enache 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 124 – aprilie 2016, pag. 4

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2016/04/01/la-multi-ani-la-multi-ani/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.