In cele ce urmeaza nu este vorba despre expresiile „inmagazinate”, in timp, de bogatul si nestematul nostru folclor romanesc. Acesta, prin putine cuvinte, exprima bine si subtil stari de fapt, bune sau rele, prin care au trecut si trec oamenii in existenta lor pamanteana si care caracterizeaza neintrecut pana acum experiente de viata concrete si repetabile.
Nu intamplator femeile ajunse la maturitate sau in partea finala a vietii se gandesc cu multa nostalgie la timpurile in care, „codane” fiind in forma fizica si mentala, erau capabile sa rezolve orice obstacole pentru a fi utile si indragite de cei care le inconjurau. Cum s-ar spune „fosta-i lele cat ai fost”.
Panseul de mai inainte ne duce vrand, nevrand cu gandul la transpunerea lui plastica si in sectorul constructiilor de care ne ocupam.
Si in Romania constructiile au avut momente de varf care au contribuit hotarator la soarta multor lucruri de care ne „bucuram” astazi. Ganditi-va ce-ar fi insemnat azi, de exemplu, Bucurestiul fara metrou!?! Greu de inchipuit. Acesta, metroul, a fost construit inainte de 1990 in 6-10 ani, pe cand dupa, greu s-a mai finalizat un kilometru de astfel de cale rutiera subterana.
Doi sunt factorii principali ai reusitei sau nereusitei intr-un astfel de demers: oamenii si utilajele specifice pentru executarea unor asemenea lucrari deosebite, dar si pentru toata gama lucrarilor de investitii. Deci, oamenii, oricat de priceputi ar fi ei, nu pot face mai nimic fara masini, utilaje si materiale specifice constructiilor. Cele care sa asigure productivitate, durabilitate, calitate si eficienta pentru investitiile avute in vedere pentru constructii. In acest sens, arhitectii, proiectantii, producatorii de materiale si utilaje pentru constructii, constructorii insisi apeleaza la cele mai recente si eficiente oferte din acest domeniu.
Un mijloc eficient pentru un asemenea demers il constituie targurile si expozitiile de profil, unde beneficiarii vad „pe viu” de ce au nevoie. In acest sens si in Romania, atat inainte cat si dupa 1990, anual, s-au desfasurat zilele ConstructExpo, manifestare internationala de prestigiu, prestigiu asigurat de firme de renume din intreaga lume, care prin ofertele lor exprima concurenta specifica economiei occidentale.
Din pacate, zicala „fosta-i lele cat ai fost” se potriveste cum nu se poate mai bine si in cazul ConstructExpo, manifestare expozitionala care fluctueaza in ultimii ani ca numar de participanti si deci, ingustarea ofertelor asteptate. Ca sa nu mai vorbim despre evidenta disparitie a firmelor romanesti producatoare de materiale si utilaje pentru constructii de la ConstructExpo.
Nu degeaba, cu regret se spune, „unde o fi ConstructExpo de alta data?”.
Unul dintre motive ar fi ingustarea genului de constructii ridicate in tara noastra. Singurele dezvoltari investitionale fiind inca in domeniile comercial, administrativ, bancar si cel al birourilor pentru firmele straine prezente in Romania. Nimic despre lucrari industriale, cele din domeniul agriculturii, educatiei si sanatatii. Ca sa nu mai vorbim de cele atat de necesare in infrastructura, investitii taraganate la nesfarsit si nemotivat atata timp cat au existat la dispozitie fonduri europene si proprii destinate acestui scop. Unde sunt acesti bani, de ce nu se regasesc in respectivele lucrari? Nu se regasesc pentru ca au fost furati sistematic fara ca sa raspunda cineva si fara a se recupera respectivii bani de la cei hrapareti. Dar, merge treaba? Merge. Numai ca merge in beneficiul unora si in detrimentul economiei romanesti.
Fie ca „fosta-i lele cat ai fost” sa ramana la stadiul sau pozitiv si nu la repetarea regretelor, iar ConstructExpo sa redevina ce a fost candva.
Autor:
Ciprian Enache
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 124 – aprilie 2016, pag. 3
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns