«

»

SOLDATA: DE LA DATE LA INFORMATIE. Solutiile de monitorizare a stabilitatii pantei fac minele mai inteligente si mai sigure

Share

soldata aprilie fig 2Este greu de imaginat o industrie mai constienta de siguranta in munca decat mineritul. Este o industrie periculoasa in mod inerent, gropi miniere deschise, iazuri de decantare, una dintre preocuparile majore fiind stabilizarea pantelor. Accidentele pot fi catastrofale, iar riscul de colaps creste pe masura ce siturile miniere avanseaza, astfel incat monitorizarea geotehnica integrata capata o valoare primordiala pentru companiile miniere.

Gestionarea stabilitatii pantei este un proces complex, necesitand un sistem de monitorizare a pantei integrat, cu date furnizate in timp real din surse multiple aflate in jurul gropii miniere. Acesta este un instrument-cheie pentru inginerii geotehnicieni si ar trebui sa reprezinte o parte integranta a fiecarui plan de evaluare a riscurilor geotehnice.

Un astfel de sistem va declansa avertismente timpurii in cazul alune­carilor de teren si a altor situatii cu risc ridicat, oferind informatii valoroase pentru a ajuta la determinarea oricarei actiuni de remediere solicitate.

O solutie completa de monitorizare consta dintr-o gama larga de tehno­logii complementare, inclusiv prin satelit, radar, prisme, GPS, piezometre si sen­zori geotehnici instalati in sol, fiecare oferind propriul set unic de informatii.

Din pacate, aceste informatii sunt rulate adesea de sisteme izolate, pe computere separate, de catre utilizatori individuali, ceea ce duce la gestionarea si analiza ineficienta a datelor. Alunecarile de teren sunt detectate cel mai eficient prin analiza unei combinatii de tipuri de date; de aceea, este important ca ele sa fie gestionate intr-o platforma integrata unica. In timp ce simpla combinare a diferitelor seturi de date nu va aduce, neaparat, beneficii semnificative, o integrare corecta si completa a datelor s-a dovedit a fi o schimbare inovatoare.

Soldata ofera o solutie completa si integrata de monitorizare, care este optimizata pentru fiecare site si personalizata pentru fiecare organizatie. Datele integrate de la senzori si de la platforma de gestionare a informatiilor Geoscope este coloana vertebrala a serviciilor si instalatiilor sale, oferind interfete personalizate pentru utilizatori si procese care respecta procedurile Clientului.

Geoscope integrea­za orice tip de date intr-un singur spatiu si permite monitorizarea de la distanta a mai multor site-uri la nivel corporativ, oferind un grad neegalat de standardizare si de reducere a costurilor. Uti­lizarea Geoscope creeaza o constientizare eficienta a situatiei in cadrul organizatiei, printr-o intelegere comuna a starii site-ului. Resursele pot fi cheltuite deci pentru rezolvarea problemelor si luarea deciziilor corecte, decat pentru colectarea sau gestio­narea datelor.

Un exemplu de Geoscope pus la treaba poate fi gasit la Compania Debswana Diamond, o intreprindere majora care opereaza numeroase mine de diamante din Botswana. Contribuind cu 33% la PIB-ul tarii si cu 80% la castigurile din schimb valutar, mentinerea productiei este critica.

Pentru a diminua riscul de colaps, Compania Debswana Diamond a ales Soldata pentru a moderniza sistemele sale de monitorizare si pentru a instala si apoi a mentine platforma Geoscope in patru locatii, cu consolidare la sediul sau.

Pe deplin operational, site-ul Jwaneng reprezinta 160 de milioane de puncte de date pe zi. Datele sunt prelucrate in timp real pentru a declansa alarme acolo unde este cazul, si consolidate pentru a produce rapoarte cu un minim de clicuri. Aceeasi solutie este in curs de implementare la minele Orapa, Letlhakane si Damtshaa pentru a crea o solutie de monitorizare uniforma la nivel corporativ cu vizi­unea de a stabili un centru global de monitorizare, de la distanta, in sediul din Gaborone.

Soldata este un pionier pentru sistemele integrate de monitorizare pe baza de senzori, utilizate in constructii de tunele si constructii subterane, dezvoltand o platforma  de monitorizare integrata unica, adoptata de catre marile companii miniere din intreaga lume.

Autori:
Eric Audige – Managing Director, Soldata Oceania
Mariana Garstea – Business Developer, Soldata Romania 

Contact:
SOLDATA  SAS NANTERRE SUCURSALA BUCURESTI
Strada Doctor Panait Iatropol, nr 20,
Sector 5, Bucuresti,
Romania


Tel: +40 (0) 217 81 08 08
Fax: +40 (0) 217 81 08 09
E-mail: info@soldata.ro

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 124 – aprilie 2016, pag. 46

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2016/04/01/soldata-de-la-date-la-informatie-solutiile-de-monitorizare-a-stabilitatii-pantei-fac-minele-mai-inteligente-si-mai-sigure/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.