A. Contextul actual
a. Volumul valoric al activitatii in acest sector a crescut in 2015 cu cca 10% raportat la anul 2014. Cresterea in puncte procentuale este aparent semnificativa pentru ca ea se raporteaza la o valoare modesta inregistrata in 2014 si este conjunctural majorata de finalizarea proiectelor din cadrul financiar comunitar 2007-2014 ( n+2).
b. Practic s-a ajuns la o valoare comparabila cu cea din 2010, in conditii de productivitate mult mai redusa si cu marje modeste de profitabilitate. La care se adauga pretul consistent platit de sectorul de constructii in planul insolventelor si falimentelor!
c. Reforma in achizitii publice e departe de a fi finalizata, directiva comunitara nefiind inca implementata in legislatia interna!
d. Relansarea investitionala pentru 2016 este departe de a fi confirmata iar efectele vor fi profund negative in planul mentinerii competitivitatii operatorilor de constructii din sector!
e. Semnalele pozitive din segmentele rezidentiale si comerciale sunt combatute de semnalele negative din zona de infrastructura, mediu si dezvoltare regionala!
f. Reducerea semnificativa a expunerilor bancare pe sectorul de constructii complementata cu absenta unei banci de investitii autohtone.
B. Principalele riscuri ale anului 2016 raman ancorate in:
• Intrarea in inactivitate a multor societati de constructii, generata de nivelul redus al investitiilor publice, in ciuda dimensiunii electorale a anului 2016 si a potentialului de lucrari de constructii necesare.
• Sincope consistente in asigurarea finantarii pe proiectele incepute.
• Mentinerea pozitiilor abuzive ale entitatilor achizitoare cu capital de stat in materie de conditii contractuale, caiete de sarcini etc.
• Incapacitatea autoritatilor de a promova proiecte in parteneriat public-privat, inclusiv accesare EFSI.
• Toleranta complice a multor entitati achizitoare in ceea ce priveste utilizarea unor operatori fara certificare prealabila a capabilitatii tehnice si umane, in lipsa unor reglementari legale adoptate.
• Termenul preconizat de finalizare si adoptare a noului pachet de legi privind achizitiile publice si anume cel de 18.04.2016, coroborat cu perioada necesara asimilarii si implementarii acestuia la nivelul entitatilor achizitoare, creeaza premizele unui an esuat din perspectiva reluarii dinamicii pozitive si sustenabile a activitatii din sectorul de constructii. Riscul major este ca eventuala legislatie, adoptata in termenul maxim de implementare a Directivei CE, sa nu fie operanta in conditiile nepromovarii legislatiei secundare si tertiare necesare!
• Efectele negative generate de implementarea intarziata a MPGT.
• Surprinzatoarea reorientare strategica a CNADNR care incepe sa faca proiectare si lucrari in regie proprie, o problema semnificativa de competitivitate si de concurenta, cu efecte incalculabile inca asupra pietei de proiectare/consultanta si de constructii.
• Publicarea spre consultare, cu intarziere, a Ghidurilor pentru principalele programe operationale sectoriale pentru cadrul financiar european 2014-2020.
• Neimplementarea inca a unor conditii contractuale rezonabile (tip FIDIC), cu efecte negative clare in dinamica sustenabila a pietei de constructii.
• Actualizarea Legii calitatii intr-un format chestionabil si care nu prevede certificarea obligatorie a operatorilor din sectorul de constructii, in ciuda solicitarilor MDRAP si a organizatiilor patronal/profesionale din sectorul de constructii.
• Respectarea neuniforma a micii amnistii fiscale de catre organismele teritoriale ale ANAF si abuzurile ANAF asupra societatilor de constructii care opereaza in spatiul UE.
• Sincopele din implementarea Programului de guvernare in ceea ce priveste crearea unui fond national de investitii, a unei banci nationale de dezvolatare si atragerea de fonduri europene, inclusiv EFSI.
• Idem pentru continuarea procesului de restructurare si eficientizare a activitatii companiilor in care statul detine controlul si implementarea principiilor de guvernanta corporativa.
• Idem pentru instituirea unui mecanism structurat de consultare regulata cu mediul de afaceri, ca element cheie in elaborarea unor politici de dezvolare durabila.
• Strategia de competitivitate nu pune accent pe sectorul de constructii decat din perspectiva reabilitarilor energetice de cladiri!
• Programul de lupta antidumping social promovat de Guvernul belgian.
• Proiectul de modificare a Directivei CE privind detasarea lucratorilor.
• Dezinteresul guvernamental in materie de promovare a unor programe de reabilitare a structurilor inalte critice, programe de consolidare la risc seismic, programe de desazbestizare etc.
• Dezinteresul guvernamental in materie de implicare a organizatiilor profesionale si patronale, relevante in elaborarea Codului Urbanismului si Constructiilor anuntat de MDRAP.
C. Principalele masuri si propuneri pe care ARACO le sustine la inceputul anului 2016 sunt:
1. Asumarea de catre guvernul actual si de guvernul care va fi nominalizat in urma alegerilor din 2016 a relansarii proceselor investitionale si comunicarea publica de catre ministerele de profil si autoritatile locale a programelor de investitii pentru 2016/2017, cu precizarea asigurarii/disponibilitatii resurselor financiare aferente.
2. Promovarea prioritizata de catre Guvernul Romaniei, prin ministerele aferente, a investitiilor in continuare si a celor noi in domeniile infrastructurii rutiere, a infrastructurii CF, a infrastructurii de mediu, a infrastructurii energetice clasice si verzi, a infrastructurii edilitare, a infrastructurii din domeniul sanatatii, a infrastructurii agricole si din turism, a constructiilor de locuinte noi (inclusiv locuinte sociale), a programelor de reabilitare energetica a cladirilor vechi si noi, private sau publice.
3. Restatuarea conditiilor generale de contractare tip FIDIC adaptate realitatilor economice din Romania in legislatia interna, conform strategiei nationale privind achizitiile publice aprobata prin HG 901/2015 si a consultarilor din luna martie dintre MFE si mediul asociativ patronal si profesional din constructii.
4. Finalizarea negocierilor dintre Guvern si FIDIC pentru reactualizarea licentei.
5. Atentionarea entitatilor achizitoare cu capital public asupra implicatiilor rezultate in urma acordarii de lucrari publice pe baza pretului cel mai scazut sau prin acceptarea ofertelor anormal de joase valoric, care devin sursa de competitie neleala, frauda sociala si care, de cele mai multe ori, se finalizeaza cu costuri finale mai mari si o afectare semnificativa a nivelului calitatii lucrarilor.
6. Promovarea unei solutii legale, agreata de asociatiile profesionale si patronale din sectorul de constructii, privind certificarea capabilitatii tehnice a operatorilor din constructii, fapt prevazut si in noua legislatie a achizitiilor publice propusa spre adoptare;
7. Monitorizarea dinamica a implementarii Master Planului General de Transport.
8. Stoparea tendintei abuzive a CNADNR de a acorda contracte pentru serviciile de consultanta catre DRDP, cel putin din perspectiva conflictului de interese generat (inclusiv servicii de proiectare sau antreprenoriat in regie proprie).
9. Promovarea si sustinerea financiara a unor programe speciale (eficientizare energetica, structuri critice, protectie antiseismica, eliminare azbest din cladirile existente).
10. Elaborarea si promovarea unor programe de pregatire a echipelor tehnice de la entitatile achizitoare, in vederea insusirii prevederilor noului pachet legislativ privind achizitiile publice.
11. Profesionalizarea structurilor apartinand primariilor in scopul fluidizarii si debirocratizarii procesului de acordare a avizelor.
12. Reactualizarea intregului pachet de legi/acte normative cu impact asupra sectorului de constructii – L.10/1995; L.50/1991; L.350/2001; HG 766/1994; HG 273/1994; etc , in scopul adaptarii acestora la realitatile zilei dar si a armonizarii cu noul pachet legislativ privind achizitiile publice.
13. Reorganizarea structurii guvernamentale rezultate in urma alegerilor din 2016, prin organizarea unui minister distinct, care sa gestioneze direct, profesional si eficace problematica complexa a sectorului de constructii!
Laurentiu Plosceanu – Presedinte ARACO
08.04.2016
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns