Ce este aroganta arhitectonica? Proiectarea constructiilor conform principiului tabula rasa, rupte de context. Arhitectura zborurilor inalte ia fiinta, insa, numai din dialogul cu ambientul. Recunoaste si interpreteaza diversitatea, cauta armonia, evita disonantele, repeta creativ structura si forma…
Aceasta este arta de a construi spatiul cu respectarea valorilor existente care continua experienta generatiilor trecute, arta in care se simte un suflu de modernism si unde oamenii isi doresc sa traiasca, sa munceasca, sa iubeasca si sa viseze.
Arhitectura buna trebuie vazuta nu prin prisma unei singure cladiri, ci prin imaginea intregului oras ca un organism viu. De aceea, un proiectant inchis zile si nopti intre patru pereti ai atelierului nu se inscrie in filele istoriei drept creator remarcabil pana nu va fi deschis sa cunoasca, sa inteleaga contextul locului pentru care pregateste o noua calitate.
Caracterul deosebit al locului este creat de oameni
Cum obisnuia sa spuna Tomasz Konior, renumit arhitect si urbanist polonez, laureat al unor numeroase premii prestigioase in domeniu – Arhitectura este climatul care inspira si frumosul. Este pasiunea creatiei pentru oameni in contextul timpului si locului, al naturii si culturii. Viziunea locala este, deci, un element inseparabil al muncii in aceasta profesie. Permite crearea unui corp care sa se integreze in mediul inconjurator, formand un intreg coerent cu acesta. Ne putem oare dori ceva mai mult decat o forma arhitectonica inovatoare, care sa valorifice identitatea locului respectiv si care sa fie adaptata nevoilor utilizatorilor spatiului urban? Ideal sau himera? Iata cateva cuvinte despre context.
Locul reprezinta unul dintre fundamentele de baza ale identitatii umane. Nu e deci nimic ciudat in faptul ca, locuind intr-un anumit spatiu, il percepem complet altfel decat persoanele din exterior. Acordam suprafetelor particulare sensuri si semnificatii cunoscute numai noua, deoarece se refera la anumite amintiri legate de acestea. Astfel, in cursul istoriilor individuale se naste abordarea emotionala a omului catre teritoriul respectiv. Acesta castiga in ochii nostri un caracter deosebit datorita sistemelor specifice inscrise in peisaj: obiecte, imagini, sunete, arome. In plus, este martorul, adeseori tacut, al metamorfozelor noastre, inclusiv al evenimentului reprezentat de intrarea in etapa maturitatii.
De aceea, fiecare arhitect ar trebui sa respecte in proiectele sale spatiul gasit si sa il redefineasca, pentru a nu perturba ordinea timpurilor vechi. Aceasta interdependenta a fost ilustrata perfect de dr. Angelika Lasiewicz-Sych, cercetator stiintific in cadrul Facultatii de Arhitectura a Institutului Politehnic din Varsovia – Arhitectura este un tip particular de creatie, care imbina arta cu experienta vietii de zi cu zi. (…) Legatura dintre constructii si viata de zi cu zi face ca gandirea despre arhitectura, in categoria unui lucru izolat, sa nu fie atat de justificata precum in cazul artei pure; proiectarea locurilor nu incepe niciodata de la „o foaie goala de hartie” si necesita luarea in considerare a multor factori deja existenti – citim in publicatia sa cu titlul „Arhitectura si coeziunea in contextul contaminarii”. De aceea o arhitectura buna nu este arta pentru arta, ci ia in considerare contextul, interpreteaza locul si il co-creeaza – astfel se caracterizeaza o privire holistica asupra procesului de proiectare.
In arhitectura, precum in limba, conteaza contextul
Arhitectul care percepe importanta contextului pentru semnificatia operei sale incepe lucrul asupra proiectului de la analiza locului unde constructia respectiva trebuie sa ia fiinta. Conteaza nu numai conditiile de mediu, ci si cele social-culturale, care includ mentalitatea societatii respective si traditiile cultivate de aceasta, precum si istoria sau mostenirea imprejurimilor. Datorita acestui lucru, privind la opera imaginatiei artistice, avem sentimentul continuarii experientelor generatiilor apuse. Totodata, ne simtim confortabil intr-un astfel de spatiu, care influenteaza cresterea calitatii acestuia.
Constructia trebuie sa-i slujeasca omului si nu doar sa fie un raspuns la o moda trecatoare. Trebuie, deci, sa aiba ceva valoros de oferit.
Contact:
ALUPROF ROMANIA
Str. Taberei Nr. 1, Hala 1A, Oras Popesti-Leordeni, Jud. Ilfov
Telefon: + 40.374.004.594
Fax: + 40.742.711.231
Fax: + 40.342.815.274
Ofertare sisteme din aluminiu:
E-mail: aluminiu@aluprof.ro
Ofertare sisteme rulouri si usi de garaj:
E-mail: rulouri@aluprof.ro
Comenzi:
Tel.: + 40.374.004.594
E-mail: comenzi@aluprof.ro
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 125 – mai 2016, pag. 40
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns