«

»

TROFEUL CALITATII ARACO: Lucrari de restaurare, extindere si remodelare functionala a Hanului Gabroveni

Share

gabroveni 9Executant: Aedificia Carpati SA
Contractant: Asocierea ARCUB – Ministerul Culturii si Patrimoniului National
Proiectant arhitectura: META CONCEPT DESIGN
Structura / instalatii: ASCO CONSTRUCTII 

Cladirea monumentala HANUL GABROVENI se afla in centrul istoric al Bucurestiului, Str. Lipscani nr. 84-90 / Str. Gabroveni nr. 51-53, sector 3.

Hanul Gabroveni este datat  din anul 1739. Este un monument istoric nominalizat in Lista Monumen­telor Istorice, unicat in Bucuresti, cu va­loare de raritate in Romania, avand grad de protectie – maxim – fiind  protejate valorile arhitectural-urba­nistice, istorice si de mediu natural in ansamblul lor.

Din studiul documentelor, Hanul Gabroveni a avut o multitudine de functiuni, respectiv, in anul 1804 – Han de Popas, in anul 1847 – Pasaj comercial, in anii 1877-1916 – Sediu Bancar, iar intre 1944 si 1977 – Functiune mixta.

In urma evenimentelor la care a fost supus Hanul, respectiv incendiul din anul 1847 si cutremurul din anul 1977, cladirea a fost grav avariata, intrand intr-un proces de degradare continuu, fiind nevoie de cativa ani de munca, din partea specialistilor, pentru restaurare.

La initiativa Ministerului Culturii si a Patrimoniului National si cu sprijinul Primariei municipiului Bucuresti, precum si a Ambasadei Norvegiei, s-a organizat un concurs de arhitectura pentru a se identifica solutia optima de restaurare si extindere. Proiectul a fost urmat de executia imediata a lucrarilor, actualul imobil avand o noua functiune, si anume  de Centru Cultural European.

CARACTERISTICILE PRINCIPALE ALE CONSTRUCTIEI

Proiectul a avut in vedere conservarea, consolidarea, restaurarea si punerea in valoare a monumentului istoric clasa A, denumit HANUL GABROVENI – Pasajul Comercial. Impreuna cu volumele create pe parcela vecina, ansamblul are menirea  de a gazdui un centru cultural-artistic de  nivel european.

El va cuprinde sali de spectacol si repetitii, de expozitie, seminar si educative (scoala de balet), alimentatie publica, si sediile a doua institutii de cultura –  Centru de proiecte culturale ale Primariei Bucuresti (ArCUB) si Institutul de memorie culturala (cIMeC).

Solutia propusa – o imbinare intre vechi si nou – pune in valoare spatiile interioare cu caracter de reprezentativitate si da un sens activ curtii interioare-pasaj.

Prin repartitia spatiala si partiul arhitectural, solutia de conservare, restaurare si punere in valoare a monumentului istoric a implicat interventii diverse si anume:

  • conservarea si restaurarea com­ponentelor artistice si arhitecturale;
  • consolidarea structurala;
  • completarea elementelor structurale distruse sau alterate prin componente care vin in reparatie, in intregire sau chiar in inlocuire; orice noua interventie este clar diferentiata de partile conservate;
  • dotarea cu echipamente si instalatii interioare pentru un confort termic si o iluminare optimala.

Intreaga cladire va functiona ca un centru cultural multifunctional cu acti­vitati integrate sistemului cultural european. Solutia functionala propusa pastreaza, in masura posibi­litatilor, structura constructiva existenta.

In urma expertizelor tehnice si dupa completarea, de catre proiectantul general, a studiilor preliminarii, solutia de restaurare  a impus urmatoarele categorii de interventii:

  • In zonele cu degradari minore s-au practicat inlocuiri partiale de componente, cu consolidari structurale (centuri, noduri, tiranti, plansee), tratari ale elementelor conservate (prin injectari cu mortar, cu rasini, bolti agatate, supraboltiri armate cu fibra de carbon).
  • In zonele structurale, care au prezentat o stare extrem de avan­sata de degradare si instabilitate, s-au ales solutii diferite, in functie de gradul de interes arhitectural si istoric si de ponderea elementului in noul context de utilizare:

– demolare partiala si refacere (inclusiv marcarea partilor noi), cu folosirea variantelor de consolidare mentionate;

– demolare integrala si reconstructie cu tehnici moderne.

Cele doua constructii – monumentul istoric si extinderea – supuse impreuna  unei remodelari functionale (Centrul Cultural European) au urmatorii coeficienti urbanistici:

  • Suprafata amplasament 1.441 mp – suprafata construita desfasurata 4.400 mp;
  • Corp de Cladire Monument Istoric: S+P+1 (suprafata construita = 735 mp; suprafata desfasurata = 2.317 mp);
  • Corp Nou de Cladire: S+P+M+1+2 retras (suprafata construita = 538 mp; suprafata desfa­surata = 2.083 mp).

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 125 – mai 2016, pag. 48

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2016/05/01/trofeul-calitatii-araco-lucrari-de-restaurare-extindere-si-remodelare-functionala-a-hanului-gabroveni/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.