«

»

ALUPROF: Sisteme antiincendiu din aluminiu

Share

aluprof iunie 5Datorita utilizarii sistemelor de pereti cortina din aluminiu, cladirile din sticla starnesc admiratie si recunoastere. Structura solida a profilelor si sticla stralucitoare asigura un efect irepetabil, cu atat mai mult atunci cand cladirea atrage atentia si prin arhitectura originala.

Compania Aluprof are in portofoliu investitii care atrag privirea trecatorilor prin aspectul lor atipic. In decursul unui an, in Polonia se construiesc peste 250 de cladiri noi care folosesc sistemele din aluminiu Aluprof. Cu ele se executa fatade de saloane auto, banci si hoteluri, facultati, spitale, parcuri tehnologice si incubatoare, opere, filarmonici, zgarie-nori si complexuri comerciale si de divertisment.  

Compania Aluprof, care face parte din Grupul Kety SA, este unul dintre cei mai mari distribuitori europeni de sisteme din aluminiu. Datorita solutiilor unice, produsele oferite pot fi utilizate atat in constructii comerciale, cat si private.

Aluminiul este un material folosit din ce in ce mai mult in constructiile contemporane. Aceasta tendinta este influentata, in primul rand, de proprietatile sale: rezistenta si plasticitatea deosebita si, in acelasi timp, durabilitatea care il face deosebit de rezistent la coroziune.

Sistemele antiincendiu din aluminiu Aluprof permit executia diverselor elemente de constructie  responsabile pentru organizarea asa-numitelor zone de incendiu din cladiri, care asigura conditii corespunzatoare de evacuare a persoanelor. Aria acestor solutii include atat produse legate structural de grupul sistemelor de ferestre si usi, cat si de cele care se bazeaza pe sistemele de stalpi si traverse pentru fatada. Piata sistemelor antiincendiu este relativ stabila din punct de vedere al solutiilor tehnice. Structuri bazate pe profile cu umpluturi ignifuge corespunzatoare si accesorii suplimentare sunt cunoscute de peste zece ani. In func­tie de necesitati, rezistenta la foc a acestui tip de structuri poate varia de la clasa EI15 pana la EI120 pentru structurile verticale, iar la acoperisuri rezistenta variaza, cel mai des, intre clasele RE30 si REI30.

In constructii, standardele sunt intr-o permanenta crestere, iar aria sigurantei si protectiei persoanelor impotriva efectelor focului si fumului este una dintre cerintele prioritare in arhitectura contemporana. Astfel, piata sistemelor antiincendiu este mare, iar dinamica dezvoltarii sale este decisiv mai mare decat in cazul sistemelor de baza pentru usi, ferestre si fatade, cedand numai in fata dinamicii pe care o inregis­treaza cresterea vanzarilor celor mai noi solutii care asigura economisirea energiei in constructii, precum cladirile verzi.

Sistemele antiincendiu sunt moder­nizate si perfectionate in permanenta. Dezvoltarea lor consta atat in cres­terea rezistentei la foc, in extinderea posibilitatilor structurale, a domeniului umpluturilor, a feroneriei si accesoriilor suplimentare care pot fi folosite, cat si in eficientizarea proceselor tehnologice si reducerea consumului de manopera la fabricatie si montaj.

Structura de separatoare si usi antiincendiu se bazeaza, cel mai adesea, pe profile cu izolare termica. Ele nu sunt elementul cheie care influenteaza rezistenta la foc, totusi folo­sirea separatoarelor termice face ca acest sistem sa aiba posibilitatea de utilizare nu numai ca separatoare interioare, ci si drept constructie exterioara. Exista sisteme de pereti si usi care, in aria de baza, nu au proprietati ignifuge, insa datorita utilizarii de cartuse ignifuge suplimentare si a accesoriilor si feroneriei corespunzatoare, castiga trasaturile constructiilor antiincendiu. De regula, insa, solutiile care indeplinesc cerintele clasei EI corespunzatoare se bazeaza pe profile special proiectate pentru indepli­nirea unor asemenea cerinte. Aceste profile sunt construite, de obicei, simetric, ceea ce are o dubla semnificatie: asigura o rezistenta identica la foc, indiferent din ce parte are loc incendiul, iar structura este, de aseme­nea, optima din punctul de vedere al productiei profilelor, al prelucrarii lor ulterioare si al montajului.

Un exemplu de constructie sime­trica, cu posibilitati tehnice mari, este unul dintre cele mai populare sisteme de separatoare si usi antiincendiu de pe piata poloneza, ALUPROF MB-78EI. Profilele lui au 3 camere, din care cea din mijloc este, totodata, zona de izolare termica. Exista la acest sistem posiblitatea utilizarii a doua tipuri de cartuse ignifuge: tip GKF sau CI, care, in functie de pozitionarea si numarul de camere unde vor fi folosite, dau posibilitatea obtinerii clasei de la EI15 pana la EI90. Structura este foarte rezistenta: permite executia de usi si pereti cu gabarit mare, este flexibila din punctul de vedere al tipului de fe­ronerie, incuietori, autoincuietori si alte accesorii ce se pot monta pe ea, avand de asemenea o gama larga de grosimi ale umpluturilor, care variaza intre 6 mm si 49 mm. La aceasta structura poate fi utilizata atat sticla singulara rezistenta la foc, cat si seturi complexe termoizolate, executate cu acest tip de sticla. Este posibila, totodata, renun­tarea, in separatoarele antiincendiu, la profilele verticale intre panourile de sticla, care asigura un efect atractiv din punct de vedere vizual al peretilor fara despartitoare. Solutiile de etanseizare a usilor permit obtinerea parametrilor corespunzatori de rezistenta la infiltrarea apei si a aerului, cumulat cu etanseitatea la fum in clasa Sm, Sa.

Sistemul MB-78EI este, de asemenea, de la momentul actualizarii in anul 2012 a Agrementului Tehnic ITB, o baza a altor structuri interesante: usi glisante automate MB-78EI DPA in clasele EI15 si EI30, precum si separatoarele antiincendiu MB-118EI cu rezistenta la foc in clasa EI120. Aceasta ultima structura se bazeaza pe profile cu 5 camere, in care fiecare camera este umpluta cu un element ignifug, iar aria de vitrificare ajunge la 84 mm.

In aria sistemelor de fatada antiincendiu, exemple pot fi structurile ALU­PROF MB-SR50 EI si MB-SR50N EI. Aceste solutii se bazeaza pe sistemele de baza cu stalpi si traverse prevazute cu cartuse ignifuge in interiorul profilelor si accesorii suplimentare care functioneaza in spatiul dintre umpluturi, precum si structura portanta si suportii pentru vitraje. Astfel, fatada antiincendiu nu difera vizual cu nimic fata de varianta sa de baza. Sistemele MB-SR50 EI si MB-SR50N EI sunt, de asemenea, solutii universale: ele ofera posibilitatea utilizarii atat in forma de constructii exterioare, cat si de separatoare interioare inalte. Pe baza acestor sisteme pot fi executate si geamuri pentru acoperisuri. Fatadele verticale sau cele inclinate cu un unghi de ±15° fata de verticala au o rezistenta la foc in clase de la EI15 la EI60, iar  inchiderile pentru acoperisuri, clasa RE30 / REI20. Desi indeplinesc criterii severe de siguranta la incendii, aceste sisteme ofera o mare libertate in formarea de corpuri arhitectonice: in structurile spatiale, in segmentele fatadelor verticale care pot fi imbinate la un unghi de ±7,5°, iar acoperisurile pot fi plane sau inclinate la un unghi de 80°, reprezentand structuri cu una sau doua diferente de nivel. Toate acestea pot fi imbinate estetic cu fatade verticale.

O trasatura importanta a separatoarelor antiincendiu este posiblitatea de imbinare a diverselor structuri, cu pastrarea clasei corespunzatoare de rezistenta la foc. Un exemplu sunt usile sistemului MB-78EI construite in fatada. Toata structura executata astfel poate avea clasa EI30 sau EI60. O posibilitate similara de constructie a usilor MB-78EI exista si in sistemul de pereti MB-118EI. 

Contact:
ALUPROF ROMANIA
Str. Taberei Nr. 1, Hala 1A, Oras Popesti-Leordeni, Jud. Ilfov
Telefon: + 40.374.004.594
Fax: + 40.742.711.231
Fax: + 40.342.815.274

Ofertare sisteme din aluminiu:
E-mail: aluminiu@aluprof.ro

Ofertare sisteme rulouri si usi de garaj:
E-mail: rulouri@aluprof.ro

Comenzi:
Tel.: + 40.374.004.594
E-mail: comenzi@aluprof.ro 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 126 – iunie 2016, pag. 24

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2016/06/01/aluprof-sisteme-antiincendiu-din-aluminiu/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.