«

»

CONEST SA: Axa de Dezvoltare Nord – Sud, Pasaj “Octav Bancila” din municipiul Iasi

Share

conest iunie 4Beneficiar: Primaria Municipiului Iasi
Valoare contract: 72.318.205 lei
Proiectant: SC EXPERT PROIECT 2002 SRL Bucuresti
Executant: SC CONEST SA IASI

Proiectul tehnic “Axa de dezvoltare Nord – Sud Pasaj Octav Bancila” a prevazut executia urmatoarelor obiective:

  • Obiectiv 1: Pasajul superior (suprateran) Octav Bancila – municipiul Iasi;
  • Obiectiv 2: Reabilitarea si modernizarea strazilor adiacente Pasajului Octav Bancila. 

Lucrarile prevazute in proiect sunt situate in munici­piul Iasi si au constat in reabilitarea a sapte strazi, la care s-a adaugat executia unui pasaj superior pentru traficul de marfa si pietoni.

La reteaua stradala lucrarile au constat in desfacerea, pana la patul drumului, a sistemului rutier existent, imbunatatirea stratului de fundare si executia unor sisteme rutiere noi, urmate de echiparea si mobilarea stradala a fiecarei artere.

Pasajul Octav Bancila este amplasat pe axa strazilor Octav Bancila si Soseaua Nationala, in zona Triajului CFR Iasi, la intersectia cu str. Moara de Foc, acolo unde traverseaza magistrala CFR 606 Iasi – Pacurari si are ca limita strazile Tabacului si Pacurari.

Pasajul deserveste cartierele de locuinte Pacurari, Garii, Tigarete, Dacia precum si Statia CFR Iasi.

Din punct de vedere structural, pasajul se incadreaza in categoria “pod cu structura de tip compozit (compusa) otel-beton”, fiind conceput ca o grinda continua cu cinci deschideri (45,2 m + 55,0 m + 70,0 m + 55,0 m + 45,2 m), avand lungimea totala de 270,4 m si rezemand pe infrastructuri din beton armat monolit.

  • Latimea platformei pasajului este de 11,90 m, care cuprinde partea carosabila de 7,80 m (doua benzi a cate 3,90 m fiecare), cu doua trotuare pietonale de 1,70 m fiecare (1,50 m spatiu pietonal util si 0,20 m spatiu pentru parapetul de siguranta).
  • In plan, axul pasajului este alcatuit din doua aliniamente racordate cu o raza de 500 m, iar in profil longitudinal are doua pante, de 5,5% in stanga si 2,5% in dreapta, racordate cu o raza verticala de 2.000 m.

Scheletul structural al pasajului are urmatoarea alcatuire: 

  • Suprastructura

Grinda continua cu cinci deschideri din caseta meta­lica cu pereti laterali inclinati si inchisa la partea superioara cu o dala din beton armat, executata din elemente prefabricate monolitizate intre ele si fixate de grinda metalica prin elemente de legatura tip dorn.

Caseta metalica are latimea, la partea inferioara, de 5,2 m, la partea superioara de 7,6 m, inclusiv talpile superioare si inaltimea  grinzii de 2,5 m si este rigidizata prin diafragme transversale si rigidizari longitudinale de tip “T”. Diafragmele transversale permit accesul liber in interiorul casetei, in lungul pasajului, pentru lucrari de inspectie si intretinere.

Ridigizarile longitudinale s-au montat prin sudura si numai pe interiorul casetei. Pentru perioada de montaj a casetelor pe infrastructuri si de executie a dalei din beton armat, la partea superioara a fost prevazuta o retea de contravantuiri incrucisate executate din teava.

Platelajul podului este realizat din dale prefabricate din beton armat si precomprimat, rezemate pe talpile superioare ale casetei metalice, cu grosimi variabile pe latimea tablierului, partea de trotuar si parapetul de protectie ramanand in console simetrice fata de peretii inclinati ai grinzii. Conlucrarea dintre dala de beton si caseta metalica se face prin betonarea ploturilor prevazute in dalele prefabricate, beton care inglobeaza  dornurile de tip “T” sudate pe caseta.

Pentru preluarea momentelor negative de pe reazeme, dala a fost precomprimata longitudinal cu cabluri alcatuite din toroane.

  • Infrastructura

Este compusa din patru pile si doua culei din beton armat. Pilele sunt din beton armat si au o elevatie lamelara a carei latime este constanta iar grosimea variaza liniar pe inaltime. Culeele sunt din beton armat de tip perete de rezistenta ranforsat, avand latimea de 8,50 m si ziduri  intoarse  de 3,50 m. In spatele zidurilor sunt executate drenuri pentru preluarea apelor de infiltratie.

Atat pilele cat si culeele reazema pe fundatii indirecte, alcatuite din piloti forati cu diametrul de 1,5 m si lungimea fisei de 25,0 m, peste care este turnat un radier din beton armat cu grosimea de 2,0 m.

Calea pe pod a fost executata dintr-o membrana hidro­izolanta, protejata cu un strat de mortar asfaltic de 2 cm, peste care s-au turnat doua straturi de cate 4 cm din BAP 16.

Rampele de acces sunt realizate din ziduri ranforsate din beton armat cu inaltime variabila, rezemate pe fundatii indirecte din piloti forati legati prin radier de solidarizare intre care se executa umpluturi compacte din balast. Peste umplutura s-a aplicat un sistem rutier alcatuit dintr-un strat de piatra sparta de 25 cm, un strat de baza 8 cm din mixtura asfaltica tip AB 25, un strat de legatura de 6 cm din beton asfaltic deschis BADPC 25, dupa care s-a asternut un strat de uzura din beton asfaltic BA 16.

Lucrarile de instalatii au constat in montarea retele­lor de iluminat si de protectie la influenta curentilor prezenti in zona liniilor electrice de cale ferata.

Pe langa lucrarile legate direct de executia pasajului a fost necesara si relocarea utilitatilor existente pe amplasamentul rampelor si al fundatiilor pilelor si culeelor. Utili­tatile prezente pe amplasament au constat in retele de gaz, apa, energie electrica, comunicatii si canalizare, executate la diferite adancimi si in numar mare, existand cate cel putin doua-trei trasee ale acelorasi utilitati.

Problema cea mai complexa a fost intampinata la relocarea unui colector principal de canalizare din beton, cu diametrul de 2,8 m, aflat la o adancime de 10 m si care nu putea fi oprit din functionare. Din aceasta cauza, in zonele de racord ale colectorului nou relocat cu colectorul in functiune s-au construit camine speciale in care s-au prevazut spatii pentru devierea cursului apelor menajere spre noile trasee, asigurand astfel si pe perioada transferului captarea si transportarea acestora, de la utilizatorii aflati in amonte, spre statia de epurare.

Pentru relocarea celorlalte utilitati, in spatiul ramas intre radierul culeelor si pilelor si limita strazii s-a executat un canal tehnic subteran din elemente prefabricate din beton armat monolitizate intre ele. Canalul tehnic este impartit pe compartimente, in care au fost montate utilitatile pe categorii. Dimensiunile acestuia in sectiune transversala sunt: 2,5 m latime x 2,2 m inaltime iar lungimea de 106 m.

La finalul lucrarilor, pasajul a fost supus incercarilor sub sarcinile proiectate, masurandu-se deformatiile specifice. Toate masuratorile au relevat valori sub limi­tele prevazute prin proiect.

Dupa efectuarea incercarilor (testelor), pasajul a fost deschis traficului pentru care a fost proiectat.

Contact:
OFFICE: Iasi, Romania
B-dul Metalurgiei nr. 2, cod postal 700177
Tel: +40 232 230.694 | +40 232 233.718
Fax: +40 232 437.913
E-mail: office@conestiasi.ro

BAZA de PRODUCTIE Iasi
B-dul Poitiers nr. 14
Tel/fax: +40 232 23 48 50
Mobil: +40 735 00 57 57
E-mail: baza.prod@conestiasi.ro; vanzari@conestiasi.ro

BAZA de PRODUCTIE Tg. Neamt
Aleea Castanilor
Tel/fax: +40 333 50 52 08
Mobil: +40 729 00 02 62
E-mail: baza.neamt@conestiasi.ro

LABORATOR grad II de incercari in Constructii:
Iasi, B-dul Poitiers nr. 14
Tel/fax: +40 332 44 05 37
Mobil: +40 736 44 46 77
E-mail: laborator@conestiasi.ro

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 126 – iunie 2016, pag. 10

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2016/06/01/conest-sa-axa-de-dezvoltare-nord-sud-pasaj-octav-bancila-din-municipiul-iasi/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.