«

»

HIDROCONSTRUCTIA SA: Amenajarea raului Jiu pe sectorul Livezeni – Bumbesti

Share

hidro iunie foto 2Valea Jiului, Tinut al Momarlanilor, o zona incarcata de evenimente istorice pentru poporul roman.
Fara a fi exhaustiva, enumerarea catorva borne ale trecutului poate deschide orizontul celor tineri catre etape ce ne-au marcat existenta ca natie: leagan si ascunzis al dacilor liberi, inainte si dupa epopeea traiana, loc in care si-a inceput sfarsitul lumesc unul dintre cei mai mari generali ai Armatei Romane, Ioan Dragalina, singura legatura rutiera si de cale ferata intre Oltenia si Ardeal. 

Pentru ca ne aflam intre oameni care stiu ce inseamna a construi, sa ne aducem aminte ca trecerea prin munti intre cele doua provincii istorice – declarata lucrare de utilitate publica la 15 mai 1882, prin Inaltul Decret Regal Nr. 1387 – constructia primului tronson al viitoarei magistrale – calea ferata Filiasi – Carbunesti – a demarat in primavara anului 1886.

In 1888, prima locomotiva cu aburi opera in noua statie de la Targu-Jiu, capat de linie, din pacate, pentru nu mai putin de 27 de ani. Lucrarile sunt reluate cu intreruperi, in anul 1942 fiind realizate in proportie de cca 50%: 5 km pe sensul Livezeni – Bumbesti si 9 km pe sensul Bumbesti – Livezeni, din cei 31 care separa cele doua localitati.

Finalul celui de-al II-lea razboi mondial aduce Romania intr-o situatie dezastruoasa din punctul de vedere al infrastructurii. Bombardamentele Aliatilor si luptele din final cu trupele germane si ungare distrug in Romania 1.170 km de cale ferata, peste 1.000 de poduri si podete si 23 de tunele feroviare. Regimul comunist preia lucrarea dintre Bumbesti si Livezeni in primavara anului 1948, deschizand santierul Gheorghe Gheor­ghiu Dej pentru finalizarea  diferentei de kilometraj de cale ferata si populandu-l cu 30.000 de oameni adusi din toate colturile tarii. Prima garnitura strabate Valea la 31 octombrie, acelasi an. “Voluntarii Saraciei” isi facusera datoria si se pregateau de… Salva Viseu.

In zilele noastre…

Amenajarea hidroelectrica a raului Jiu, pe sectorul Livezeni – Bumbesti, face parte din a doua etapa de amenajare in scopul producerii energiei electrice din surse hidro, lucrarea fiind, la acest moment, in stadiul de reluare a executiei, in urma perfectarii conditiilor contractuale intre investitorul SC HIDROELECTRICA SA si asocierea formata din HIDROCONSTRUCTIA Bucuresti, ROMELECTRO, ISPH. O investitie in urma careia se va obtine o productie medie de cca 259 GWh/an energie electrica.

Sectorul supus amenajarii se afla situat intre localitatea Aninoasa, din zona de confluenta a Jiului de Vest cu cel de Est, pana in zona localitatii Valea Sadului, fiind extins pe lungimea celor 31 de km ai Defileului Jiului.

Aceasta a doua etapa a amenajarii se compune din:

  1. Centrala hidroelectrica supra­te­rana Dumitra, amplasata pe malul drept al raului, echipata cu 3 grupuri de tip Francis FVM 10.1-93, cu ax vertical, utilizand un debit total de 36 mc/s si avand puterea instalata de 24,5 MW, beneficiara a unei scheme amonte alcatuite din:
  • Baraj LIVEZENI, amplasat chiar la intrarea in defileu, echipat cu 3 sta­vile de tip clapet, avand rolul de a acumula in amonte un volum de 130.000 mc apa.
  • Pentru asigurarea debitului de servitute de 2,7 mc/s pe raul Jiu, in zona culeei mal drept, se va construi o microhidrocentrala cu functionare permanenta, echipata cu o turbina tubulara de tip elicoidal, cu o putere maxima de 260 KW;
  • Priza energetica, adiacenta barajului;
  • Decantor subteran cu rolul de cap­tare a aluviunilor inainte de intrarea in galerie;
  • Aductiunea principala constituita dintr-o galerie cu lungimea de 6.900 m si un diametru de 3,80 m;
  • Nodul de presiune alcatuit din castelul de echilibru – constructie subterana dezvoltata pe verticala cu o inaltime de 24 m – casa vanelor, echipata cu o vana fluture de mare capacitate si conducta fortata din otel, cu lungimea de 142 m si diametrul interior de 2,95 m.
  1. Centrala hidroelectrica supra­te­rana Bumbesti, amplasata pe malul drept al raului, echipata cu 3 grupuri de tip Francis cu ax vertical FVM – 150, debit total de 36 mc/s si putere instalata de 54 MW, beneficiara a schemei amonte alcatuite din:
  • Caseta de racord cu prag deversant, care face legatura intre bazinul de linistire al CHE Dumitra si portalul amonte al galeriei de aductiune Dumitra – Bumbesti;
  • Galeria de aductiune Dumitra – Bumbesti cu o lungime de 12,5 km si diametrul interior de 4,00 m, formata din doua tronsoane: galerie cu nivel liber cu lungimea de 1,5 km si galerie sub presiune cu lungimea de 11 km;
  • Nodul de presiune alcatuit din castelul de echilibru – constructie subterana dezvoltata pe verticala cu o inaltime de 30 m – casa vanelor, echipata cu o vana fluture de mare capacitate si conducta fortata din otel cu diametru variabil 3,00÷2,75 m, cu lungimea de 250 m.

In mod simplificat, schema amenajarii este: baraj Livezeni cu acumulare, din care debitele sunt directio­nate printr-o galerie catre CHE Dumitra, dupa uzinare apa fiind trimisa printr-o alta galerie catre CHE Bumbesti.

Inceputul anului 2016 a adus parte din personalul HIDROCONSTRUCTIA in fronturile de lucru de la Livezeni, Dumitra si Bumbesti in suprateran si in galeriile de aductiune de la fronturile Bratcu si Valea Rea. Lucrarile au fost repartizate catre Sucursalele:

  • MUNTENIA – baraj Livezeni;
  • RAU MARE – Aductiune Valea Rea si CHE Bumbesti;
  • BANAT – CHE Dumitra;
  • JIU – Aductiune Bratcu.

Provocarile tehnice date de structura masivului de pe traseele galeriilor, caracterizat de mobilitate si diversitate, precum si de prezenta accidentelor geologice, au condus la intrarea in presiune a galeriilor (deformarea sectiunii acestora), ceea ce a impus reluarea lucrarilor subterane cu maxima atentie.

Chiar in contextul dificultatilor intampinate la lucrarile subterane, impuse de conditiile deosebite de munca, SC HIDROCONSTRUCTIA SA a cre­io­nat un program de lucru ambi­tios, tradus in grafice de executie si realizarea sprijinului logistic ce va permite, conside­ram, ducerea la bun sfarsit a lucrarilor in termenele negociate cu beneficiarul lucrarii.

Alaturi de vechea cale ferata si de accesul rutier in curs de modernizare, HIDROCONSTRUCTIA urmeaza sa adauge o noua dimensiune – cea energetica – acestei vechi vetre a civilizatiei romanesti.

Autor:
ing. Stefan Constantin – SC HIDROCONSTRUCTIA SA

Contact:
HIDROCONSTRUCTIA SA
Calea Dorobantilor 103 – 105
Sector 1, Bucuresti – Romania
Cod:010561

Telefon:
+40.(0).21.20.81.400
+40.(0).21.20.81.411

Fax:
+40.(0).21.208.14.01
+40.(0).21.208.14.02
+40.(0).21.317.52.03

E-mail: office@hidroconstructia.com

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 126 – iunie 2016, pag. 4

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2016/06/01/hidroconstructia-sa-amenajarea-raului-jiu-pe-sectorul-livezeni-bumbesti/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.