Ca vrem sau nu, anii trec neiertator pentru existenta noastra si inaintam in etate, sau, mai clar… imbatranim.
De aici si pericolul sa uitam unele lucruri, intamplari, cunostinte si date despre oameni sau ce a insemnat bun sau rau in timpul in care acestia au trait. Insa, momentul final al vietii unuia sau altuia dintre noi este acela ca sa nu-l dam uitarii. Trebuie sa-i rememoram cu sfintenie pe cei disparuti, mai ales pe cei care au lasat ceva bun pentru urmasi si daca au prevazut, totodata, evolutiile ulterioare ale unor situatii economice sau de viata.
Unii dintre cei disparuti au avut si aceasta vocatie de a intui si transmite lucruri bune sau rele posibile in viitorul pe care ei nu l-au mai apucat. Si, Slava Domnului, in domeniul constructiilor sunt numeroase si edificatoare exemple care dainuie de milenii, aratand concret de ce este capabila aceasta fiinta rationala – omul. In Revista Constructiilor ati cunoscut din acest punct de vedere multe personalitati din vasta lume a constructorilor romani si straini. In tara noastra, breasla constructorilor a fost, este si cred ca va ramane una cu aplicatii deosebite in implementarea noului, potrivit existentei resurselor tehnice, materiale si umane avute la indemana in fiecare etapa parcursa.
Asadar, fara constructii si constructori este greu sa crezi ca se poate face ceva. De aici si obligatia de a ne reaminti date si fapte apartinand inaintasilor nostri constructori. Lucru pe care il facem in mod sistematic si cu recunostinta, pentru un constructor care a insemnat ceva pentru contemporanii si urmasii sai. Este vorba despre ing. Mihail Erbasu, un profesionist cu o vocatie aparte pentru aceasta meserie demna de toata lauda.
Lucrarile sale in constructii, chiar daca au fost facute inainte si dupa 1990, sunt implementate in adanca infrastructura edilitara sau in multe constructii cu destinatii diferite si utile tuturor celor care beneficiaza de ele.
Consecvent pozitiv in tot ceea ce a facut, Mihail Erbasu nu trebuie uitat, chiar daca timpul trece. Publicatia noastra nu l-a uitat si nu-l va uita si pentru ca a fost un sustinator consecvent al existentei unor reviste de specialitate in domeniul constructiilor, prin intermediul carora pot fi transmise idei, tehnici si tehnologii specifice acestui sector.
Un lucru de remarcat este si acela ca succesorul sau, nimeni altul decat dl ing. Cristian Erbasu, fiul adica, prin profesionalismul si activitatea sa, a dezvoltat fericit firma ErbaSu infiintata inca din 1990.
Bogata suita de opere si monumente ramase in istorie si in tara noastra dovedesc din plin ca rostul trecerii unor oameni, constructori cu deosebire, pe aceste meleaguri nu a fost zadarnic.
Pastrand proportiile si revenind la zilele noastre, nu putem sa nu consemnam faptul ca si in anii pe care ii traim, cel putin in domeniul constructiilor, s-au ridicat si se ridica lucrari deosebite din punct de vedere arhitectural, lucrari moderne, functionale.
Reamintindu-ne de constructorul Mihail Erbasu, nu putem nici astazi sa nu remarcam si sa pretuim intuitia sa despre soarta constructiilor dupa 1990. Este ilustrativ, de pilda, sa reamintim unele idei, solutii si previziuni, consemnate in paginile publicatiei noastre inca din anul 2000, toate apartinand lui Mihail Erbasu.
De exemplu, in august 2000, intr-un interviu privind rolul taxelor si impozitelor in stimularea sau franarea constructiilor, Mihail Erbasu mentiona: „In ceea ce ma priveste eu nu m-am rupt niciodata de constructii si investitii; tot timpul am fost in miezul unei asemenea activitati. Dupa parerea mea, dezvoltarea investitiilor este franata de taxele si impozitele mult prea mari, fapt care este descurajator. Numarul acestora conteaza mai putin, ceea ce conteaza, intr-adevar, este valoarea lor. Taxele si impozitele scumpesc orice productie cu 34-40%, din care o parte o reprezinta TVA-ul, taxa pe care, pana la urma, orice constructor o include in pretul constructiei. Celelalte, insumate, ajung pana la 15-20% din valoarea constructiei. Din acesta cauza, noi constructorii, ajungem sa scumpim pretul unei lucrari chiar cu 40%.
Daca vrem sa incurajam, in special constructiile de locuinte, o perioada de cel putin 3-4 ani aceste taxe ar trebui sa devina simbolice. Deci, toate taxele si impozitele au un rost, dar trebuie sa fie mai mici pentru a contribui la o activitate economica eficienta a societatilor din constructii. Si aceasta pentru ca, daca nu stimulezi investitiile, nu poti asigura dezvoltarea economiei unei tari.”
Au trecut, iata, 12 ani de la disparitia neasteptata a lui Mihail Erbasu si precizarile sale din 2000 parca se potrivesc (nefericit, insa) si la ce haos a cuprins astazi sectorul constructiilor, care isi desfasoara activitatea pur si simplu la… intamplare, un sector considerat neprioritar pentru cei care ar trebui sa raspunda de soarta prezenta si viitoare a Romaniei.
Si de aceasta data, noi, cei de la Revista Constructiilor, folosim acest prilej aparte pentru a ne reaminti de el si a transmite familiei si celor apropiati regretul ca Mihail Erbasu nu mai este printre noi.
Autor:
Ciprian Enache
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 126 – iunie 2016, pag. 6
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns