Antreprenor: SC BOG’ART SRL
Beneficiar: NEW EUROPE PROPERTY INVESTMENTS PLC
Proiectant general: SC HBRO SRL
Lider proiect: Ionut IONITA
Proiectant de specialitate: SC ARCADIA ENGINEERING SRL
Proiectul este alcatuit dintr-un ansamblu cu 5 corpuri de cladire (tronsoane despartite prin rosturi seismice), avand functiuni, numar de etaje si inaltimi diferite. In consecinta, fiecare corp a fost tratat structural in mod independent si diferit fata de celelalte.
Infrastructura ansamblului este alcatuita din doua etaje de subsol, avand inaltimi si functiuni diferite. Radierul general pentru fiecare corp de cladire a fost executat in doua etape, prima etapa de executie reprezentand suport pentru spraiturile peretilor mulati care formeaza incinta.
Subsolul 2 s-a proiectat ca un sistem structural dual cu planseul cota – 6.40 tip dala de beton armat, stalpii avand patru tipuri de capiteluri cu geometrii de 270 cm x 270 cm si respectiv 330 cm x 330 cm. Structura subsolului 2 a fost executata monolit, restul structurii fiind compusa din elemente de beton armat prefabricat, subsolul 1 fiind alcatuit din cadre de beton armat si pereti structurali perimetrali cu dimensiuni de 30 cm si respectiv 40 cm.
Suprastructura (de la cota – 6,40 m in sus) a fost executata din cadre prefabricate cu noduri monolitizate. Tramele de 8,5 m sunt impartite de cate o grinda secundara simplu rezemata pe grinzile principale transversale, facand posibila montarea predalelor de beton armat prefabricat fara sprijiniri suplimentare temporare.
Continuitatea elementelor verticale prefabricate din beton armat s-a realizat prin mansoane de imbinare injectate cu mortar de inalta rezistenta, in sistemul japonez Splice Sleeve NMB, executat in premiera in Romania.
Mansonul de imbinare umplut cu mortar consta in mansoane din otel conice, trunchiate in doua, cu deformatii si dop de elastomer. Un mortar brevetat nedeformabil, cu rezistenta ridicata e introdus in mansonul de imbinare si in jurul barelor, utilizand o pompa de presiune joasa pentru mortar, fara a fi necesara o pregatire speciala a barelor, acestea putand fi separate pana la 1 inch (25 mm). Sistemul asigura minim 125% din limita de curgere a barelor pentru armare din marca de otel Grade 60.
Planseele ce rigidizeaza cadrele de beton armat au fost executate din predale de beton armat prefabricat si suprabetonare, aceasta din urma executata odata cu monolitizarea nodurilor. Planseul pentru parcarea de la cota + 17.18 este realizat cu grinzi transversale si longitudinale de tip „I”, formate din table sudate rigidizate printr-un planseu de beton armat cu cofraj pierdut din tabla cutata.
Corpurile 1, 2 si 3 au un regim de inaltime de 2S + P + 3E, cu trame de 8,5 m x 17,00 m, subsolul 2 este destinat parcarii, iar restul cladirii, spatiilor comerciale. In cadrul Corpului 2, la etajul al doilea, se afla spatiul destinat cinematografului. Sistemul structural este de tip cadre din beton armat cu stalpi de 80 cm x 80 cm, 100 cm x 100 cm si grinzi longitudinale si transversale cu geometria 60 cm x 80 cm respectiv 60 cm x 100 cm pentru deschiderile de 17,00 m. Planseele au o grosime de 20 cm, fiind compuse dintr-o predala cu grosimea de 12 cm si suprabetonare armata de 8 cm.
Corpul 4 are un regim de inaltime de 2S + P + 3E, cu trame de 8,5 m x 17,00 m. Sistemul structural este tip cadre de beton armat cu stalpi de 80 cm x 80 cm, 100 cm x 100 cm si 110 cm x 110 cm, iar grinzile principale si secundare au geometria de forma 60 cm x 100 cm, respectiv 60 cm x 80 cm.
Corpul 5 are un regim de inaltime de 2S + P + 6E, cu trame de 8,5 m x 17,00 m. Structura de rezistenta pentru corpul 5 este de tip cadre de beton armat. Deoarece incarcarile ce provin din etajele de parcare sunt mai mari, iar numarul de niveluri este mai mare decat la celelalte corpuri, stalpii ce formeaza cadrele sunt de 110 cm x 110 cm pentru cele doua subsoluri, parter si etajul 1 si de 100 cm x 100 cm pentru nivelurile superioare.
Pentru partea structurala a proiectului Mega Mall s-au folosit 110.000 m3 beton monolit, 37.000 m3 de prefabricate din beton, 1.300 tone armatura rigida, 13.000 tone de armaturi, pe o suprafata totala construita de 220.000 m2.
Partea structurala a proiectului Mega Mall este referentiala in domeniul constructiilor din Romania, prin tehnologia de ultima ora implementata si prin raportul dintre complexitatea lucrarii si timpul de executie.
In luna aprilie, in Polonia, Mega Mall a primit distinctia ”Building of the Year” in cadrul Galei Central & Eastern Europe Real Estate Quality Awards (CEEQA), cea mai importanta competitie internationala din sectorul imobiliar.
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 126 – iunie 2016, pag. 34
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns