«

»

TROFEUL CALITATII ARACO: Pod hobanat peste Canalul Dunare – Marea Neagra in portul Constanta

Share

pod agigea foto 2Proiectant General: SC SEARCH CORPORATION SRL Bucuresti
Beneficiar: Compania Nationala “Administratia Porturilor Maritime Constanta”
Consultant: LUCA WAY
Ordonator principal de credite: Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului 

Amplasat in zona localitatii Agigea, judetul Constanta, la km 0+540 al canalului de la confluenta cu Marea Neagra, in raza portului Constanta, podul asigura legatura intre zona de Nord si cea de Sud a acestuia.

Traseul drumului (L = 1.140 m) se desprinde din drumul actual al portului, la cca. 1.500 m Nord de canal (la km 0+000), traverseaza C.F. industriala printr-un pasaj la nivel si se inscrie pe fostul traseu al C.F. Constanta – Mangalia. Pe acest sector drumul portului se intersecteaza cu centura ocolitoare a municipiului Constanta. In conti­nuare, de la km 1+140 pana la km 2+040 sunt prevazute lucrari de pod si respectiv de viaducte de acces la acesta. De la capatul viaductului, de pe malul drept al canalului, incepe drumul portului in partea de Sud a canalului care se racordeaza cu drumul existent. Pe aceasta zona, traseul pro­iectat se inscrie intre malul lacului Agigea si liniile C.F. industriale din statia C.F. Agigea Sud.

Supratraversarea canalului Dunare – Marea Neagra se realizeaza cu pod hobanat pe trei deschideri (L = 360,00 m, 80,00 m + 200,00 m + 80,00 m). In plan, deschiderea marginala de pe malul stang, precum si primii 167 m din deschiderea centrala a podului, masurati in sensul cresterii kilometrajului, sunt ampla­sati in aliniament, restul de 113,00 m din lungimea totala fiind in curba in plan cu raza de 380 m.

Inaltimea libera sub pod e cat a podului C.F. de la ecluza (17,70 m), – gabaritul de navigatie pe o latime de 35,00 m in zona mediana a caii navi­gabile si de 10,00 m in rest. Calea pe pod are parte carosabila de 14,80 m latime, cu 4 fire de circulatie (doua pe sens) si 2 trotuare pietonale cu latime utila de minimum 75 cm.

Infrastructura este alcatuita din doi piloni din beton armat, cu doua pile-culee cu elevatie lamelara la capete. Forma si dimensiunile pilo­nilor au fost determinate de conditiile de rezistenta, de gabari­t, de tipul de hobanaj in sectiune transversala, cat si din motive este­tice. Sistemul de hobane este biplan, inclinat, de tip evantai, sustinand atat deschiderea centrala peste canal, cat si cele doua deschideri marginale, cu dis­tributie judici­oasa atat pe tablier cat si pe piloni.

Are caracteristici mecanice superioare (srupere = 1.860 Mpa, alungirea mini­ma de 3,5 % sub incarcarea maxima), protectie anticoroziva de inalta tehnologie si protectie antivandalism la partea inferioara.

Pe o lungime de 270 m intre cape­tele dinspre canal ale tablierelor laterale din beton armat precomprimat, structura de rezistenta e executata din tablier mixt cu conlucrare.

Pe primii 45 m masurati dinspre axul fiecarei pile culee spre axul canalului, tablierul e construit din beton armat precomprimat avand, in sectiune transversala, doua grinzi prin­cipale casetate, care conlucrea­za prin placa superioara si prin antretoaze din beton armat.

Modelarea si calculul cu element finit s-a facut cu programul Lusas Bridge 14.7-10, iar proiectarea CAD a elementelor armate s-a realizat in premiera la poduri cu Nemetschek Allplan.

Etapele tehnologiei de executie:

 • Pilele culee, pilonii (piloti forati, radiere) infrastructurii, elevatiile pilelor, stalpii pilonului cu ancorajele pasive, s-au executat in paralel cu uzinarea tablierului metalic;
 • Asamblarea in amplasament a tronsoanelor tablierului metalic din deschiderile laterale ale podului utilizand sustineri provizorii clasice;
 • Montarea in consola a tronsoanelor din deschiderea centrala a tablierului metalic, prin sustinerea lor de hobanele definitive, folosind gabare si macarale corespunzatoare pentru transportul si manipularea tronsoanelor de tablier pe apa;
 • Introducerea unor eforturi ini­tiale in structura, prin tensionarea hobanelor;
 • Executia platelajului din beton armat al tablierului podului hobanat;
 • Eliminarea turnurilor metalice provizorii din deschiderile marginale ale podului;
 • Executia caii pe pod, racorda­rea cu viaductele de acces;
 • Executia pilonilor pentru care s-a folosit in premiera betonul autocompactant (Agilia);
 • Asamblarea tronsoanelor tabli­erului metalic din deschiderile late­rale utilizand sustineri provizorii clasice;
 • Montarea in consola a tronsoa­nelor din deschiderea centrala a tablierului metalic, prin metoda executiei in consola si sustinerea lor de hobanele definitive.

Incercarea structurii s-a efectuat in gruparea a III-a speciala (cu seism), accelerogramele artificiale generate pentru cele doua directii ortogonale (longitudinal si transversal pod) oferind, pentru Modul 1 de vibratie, o frecventa de 0,513518 Hz si peri­oada de 1,947351 s si pentru Modul 4, o frecventa de 0,872816 Hz si peri­oada de 1,14572 s.

Concluzii

Solutia adoptata pentru acest pod prezinta o serie de avantaje tehnico-economice, precum:

 • combinarea unor structuri componente relativ simple, cu tehnologii cunoscute, intr-o structura unitara complexa;
 • executia unei lucrari cu aspect arhitectural deosebit;
 • folosirea unei lucrari cu inaltime de constructie deosebit de redusa (2,90 m) are beneficii economice.

Aceasta lucrare se remarca si printr-o serie de inovatii tehnologice utilizate, precum:

 • folosirea betonului autocompactant (Agilia de la Lafarge) la pilonii podului;
 • implementarea unui sistem de monitorizare modern cu senzori optici de eforturi si deformatii pe tablier, hobane si piloni;
 • utilizarea unor aparate de rea­zem moderne – disipatori seismici cu sistem de autocentrare (Sliding Isolation Pendulum – SIP produse de Maurer).

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 126 – iunie 2016, pag. 56

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2016/06/01/trofeul-calitatii-araco-pod-hobanat-peste-canalul-dunare-marea-neagra-in-portul-constanta/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.