«

»

Arhitectura fara limite ! (I)

Share

De-a lungul timpului, arhitectii si constructorii au proiectat si construit numeroase edificii, nu numai durabile si functionale dar si spectaculoase din punct de vedere arhitectural.

Unele dintre ele au provocat numeroase controverse fiind considerate, mai degraba, ciudate si urate. Ele au ramas, totusi, puncte de referinta in istoria arhitecturii si au devenit obiective turistice admirate astazi de milioane de vizitatori.

Asemenea edificii iesite din comun s-au inmultit, practic, in ultimele decenii cand betonul, otelul, sticla si alte materiale au devenit mult mai ofertante pentru creatorii unor asemenea obiective cu totul deosebite.

Intr-un serial de articole cu care debutam in acest numar al revistei, ne propunem sa va prezentam unele dintre aceste constructii si sa va provocam la o dezbatere privind limitele arhitecturii astazi.

 

China Central Television (CCTV)

cctvCladirea postului national de televiziune din China a fost proiectata de doi renumiti arhitecti europeni: Rem Koolhaas din Olanda si Ole Scheeren din Germania.

Imobilul este format din doua turnuri laterale inclinate, indoite la 90° in partea de sus si de jos, unite printr-o pasarela uriasa de 13 etaje si formand practic un tub continuu. Asadar, o bucla cu 6 sectiuni orizontale si verticale creeaza o grila neregulata care are, in total, 44 de etaje si 234 m inaltime.

Constructia, inceputa in 2004 si finalizata in 2008, a costat cca 600 milioane euro.

 

Krzywy Domek – Sopot (Polonia)

casa stramba„Casa stramba” a fost proiectata de arhitectii Szotynskich si Zaleski care s-au inspirat din desenele lui Ian Marcin Szaucer, renumit ilustrator al cartilor pentru copii.

Constructia cladirii, care mai este denumita si „Casa coco­sata”, a inceput in ianuarie 2003 si s-a terminat la finalul acelu­iasi an.

Cladirea este, de fapt, un hotel care face parte din Centrul comercial „Rezident”, la parterul cladirii functionand spatii comerciale si o sala de jocuri.

 

Podul Incheon (Coreea de Sud)

incheon coreeaPodul Incheon are 21,8 km lun­gime, cu 6 benzi de circulatie, legand localitatea Songdo de Aeroportul International Incheon.

Este cel mai lung pod din Coreea de Sud si al 5-lea pod ca lungime din lume, legat de cabluri. Pilonii care sustin podul au o inaltime de 230,5 m.

A fost construit in 5 ani cu costuri totale de cca 1,4 mld dolari.

Este proiectat sa reziste la vanturi cu viteze de 72 m/sec si cutremure pana la 7°.

Are un design remarcabil care il face extrem de spectaculos si noaptea. De altfel, britanicii de la „Construction News” il considera a fi in „Top 10 minuni arhi­tecturale ale lumii moderne”.

 

Aeroportul din Lyon (Franta)

aeroport lyonProiectantul sau, renumitul arhitect spaniol Santiago Calatrava, a con­ceput cladirea principala inspi­randu-se din imaginea unei pasari pregatita sa-si ia zborul.

Doua arce de cerc, lungi de 120 m, pornesc dintr-un punct convergent si se ridica, precum doua aripi, spre cer ajungand la o inaltime de 40 m. Apoi, cele doua arce imense coboara si se intalnesc intr-un punct ce reprezinta ciocul pasarii, acolo unde se afla peroanele de acces la diverse servicii de transport.

Asadar, inca o constructie din otel si sticla configurata de cunoscu­tele arce pentru folosirea carora, in proiectele sale, Santiago Calatrava este celebru.

 

Agora Theatre (Lelystand, Olanda)

agora theatreTeatrul Agora din Lelystand, Olanda, a fost proiectat de arhitectul Ben van Berkel de la societatea „Un Studio” din Amsterdam.

La acest proiect putem afirma ca vedeta a fost culoarea. Anvelopa exterioara, cu multe fatete in unghiuri ascutite si cu planuri iesite in afara, acoperita cu panouri din otel si aluminiu in culori de galben si portocaliu, atrage atentia si socheaza privitorul. Aceiasi „betie de culori” o rega­sim si in interior, acolo unde predomina culoarea apusului de soare la jaluzele exterioare, alb-rozul pentru foaier si violetul in alte spatii.

Teatrul are doua sali, una de 700 de locuri, alta de 200, cateva foaiere interconectate sau separate, o cafenea, un restaurant si alte spatii multifunctionale.

Old Lincoln Highway (Pennsylvania, SUA)

In multe cazuri, la proiectarea unei cladiri arhitectii se inspira din viata de zi cu zi, imitand diverse obiecte cu care venim in contact.

Asa se face ca apar asemenea constructii care imita, de pilda, o gheata sau un pantof. La aceasta „Old Lincoln Highway” din Pennsylvania – SUA, situatia este, poate, explicabila. Proprietarul, Mahlon Haines, era comerciant de pantofi si a vrut sa aiba o cladire inspirata din propria activitate. La inceput, constructia finalizata in 1948 a fost o casa de oaspeti iar dupa moartea proprietarului a fost transformata in muzeu.

Casa pantof (Africa de Sud)

Mai degraba „Casa gheata” este opera arhitectului si patronului de hoteluri Ron Van Zyl, care a construit in 1990 pentru a-si adaposti in ea, intr-un mic muzeu, sculpturile din lemn.

Shoe Church (Taiwan)

shoe churchIn sfarsit, Shoe Church este, de fapt, o biserica cu inaltimea de 17 m si latimea de 11 m. Constructia ei, in Taiwan, a fost inspirata de un obicei local, conform caruia, pentru a avea noroc in casnicie, mireasa trebuie sa intre in bise­rica incaltata cu pantofi cu toc.

Sigur ca o asemenea constructie poate deveni si un punct de atractie pentru turisti si mai ales pentru alte perechi care ar dori sa porneasca in casnicie cu dreptul. 

(Va urma) 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 127 – iulie 2016, pag. 50

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2016/07/01/arhitectura-fara-limite-i/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.